Τα πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους με συναισθηματική νοημοσύνη να ξεχωρίζουν, σύμφωνα με πρώην πράκτορα της CIA

Κοινοποίηση:
συναισθηματικη-νοημοσυνη-1

Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει, να κατανοεί και να διαχειρίζεται τα δικά του συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων.

Ο πρώην πράκτορας της CIA, Rupal Patel, εξήγησε στο CNBC ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που κάνουν πάντα οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη όταν μιλούν με άλλους. «Στην καριέρα μου στη CIA, ενημέρωσα προέδρους των ΗΠΑ, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εργαζομένους στον τομέα της βοήθειας, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και πρεσβευτές. Σε όλες τις αλληλεπιδράσεις μας, η συναισθηματική νοημοσύνη ήταν το κλειδί», τόνισε ο πρώην πράκτορας.

Και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να καταλαβαίνω πραγματικά το κοινό μου. Για να προσεγγίσεις το άλλο άτομο, πρέπει να μιλήσεις τη γλώσσα του. Για παράδειγμα, όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε μια γραφική αναπαράσταση μιας γραπτής έκθεσης, αυτό ακριβώς πήρε». ‘Με βάση την εμπειρία του πρώην πράκτορα της CIA υπάρχουν 6 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη όταν μιλούν με άλλους.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα 6 πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους με συναισθηματική νοημοσύνη να ξεχωρίζουν

Δεν πτοούνται από μεγάλα ονόματα και τίτλους

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν εκνευρίζονται από το πόσο σημαντικοί μπορεί να είναι κάποιοι άνθρωποι, όπως ένα αφεντικό ή ένας πελάτης υψηλού προφίλ. Ξέρουν να αγνοούν αυτόν τον «θόρυβο» του περιβάλλοντος και να επικεντρώνονται στο πώς θα μπορέσουν να περάσουν το μήνυμα τους. Αντιμετωπίζουν τους πάντες με ευγένεια και σεβασμό, ανεξάρτητα από τον τίτλο τους. Αυτό είναι που τους κάνει να είναι αποτελεσματικοί στην επικοινωνία.

Εξασκούνται και προετοιμάζονται

Πριν από μεγάλες παρουσιάσεις ή συναντήσεις, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι κάνουν πρόβες στο τι θέλουν να πουν και δεν εστιάζουν στο άγχος τους. Αν εστιάσετε στο άγχος σας θα είστε νευρικοί. Αλλά αν εστιάσετε στο περιεχόμενο και στις λέξεις σας, τότε θα έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Για να καταπολεμήσετε τον φόβο σας, προετοιμαστείτε λέγοντας δυνατά όσα θέλετε να πείτε. Έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε στα χέρια σας. Στη συνέχεια, συνεχίστε την εξάσκηση μέχρι αυτό να σας γίνει άνετο και εύκολο.

Έχουν αίσθηση προοπτικής

Μερικές φορές, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, μπορεί να κοροϊδέψετε τον εαυτό σας. Συμβαίνει. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν ότι αν πουν κάτι και πάει στραβά, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είτε το ακροατήριο τους το δεχτεί είτε αντιδράσει με μία αμήχανη σιωπή μπορούν να συνεχίσουν. Το να μπορείς να παραδεχτείς το λάθος σου και να αστειευτείς με μία αδεξιότητα σου και να προχωρήσεις, είναι κάτι που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σε σεβαστούν περισσότερο.

Ξεκινούν μικρούς στόχους

«Μερικοί από τους καλύτερους δημόσιους ομιλητές που γνωρίζω δεν ξεκίνησαν έτσι. Αλλά οι πιο συναισθηματικά έξυπνοι ανάμεσά τους κατάλαβαν ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης», ανέφερε ο Rupal Patel. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν το βάζουν στα πόδια όταν νιώθουν δυσφορία.

Αρχικά πρόσεχαν τον χώρο που θα μιλήσουν. Να τον αισθάνονται άνετο και ήρεμο για να μην τους προκαλεί άγχος. Για παράδειγμα επέλεγαν να εκφράσουν τις απόψεις τους στο πάρτι ενός συναδέλφου. Όταν τα κατάφεραν και αποκτούσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πήγαιναν σε έναν μεγαλύτερο στόχο. Έκαναν μία δημόσια ομιλία σε ένα συνέδριο.

Ξέρουν να προσαρμόζονται

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ποια μέσα και στυλ επικοινωνίας λειτουργούν καλύτερα ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο μιλούν. Μπορούν να προσαρμόσουν το μήνυμά τους στην ανάλογη κατάσταση. Γνωρίζουν πότε η αποτελεσματική χρήση της φωνής τους θα φέρει αποτελέσματα. Επίσης μπορούν να ξεχωρίσουν σε ποια κατάσταση ένα email μπορεί να φέρει εξίσου καλό αποτέλεσμα.

Έχουν σκοπό

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μιλούν με σκοπό. Για παράδειγμα θέλετε να προωθήσετε την καριέρα σας; Να βελτιώσετε τον οργανισμό ή την επιχείρησή σας; Θέλετε να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας ή να μοιραστείτε μια μεγάλη ιδέα;

Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν τι θέλουν να πετύχουν όταν επικοινωνούν με τους άλλους. Επίσης γνωρίζουν ότι όταν μιλούν για πράγματα που έχουν σημασία για τους ίδιους τότε αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν το ακροατήριο τους.

Δεν ήταν πάντα έτσι

Εάν διαπιστώνετε ότι δεν έχετε κάποιο από τα παραπάνω πράγματα στην λίστα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απογοητευτείτε. Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης σήμερα δεν ήταν πάντα τόσο συναισθηματικά ευφυείς. Το μυστικό τους είναι ότι προσπάθησαν να καλλιεργήσουν αυτή την πλευρά του εαυτού τους και δεν αποθαρρύνθηκαν από τα λάθη τους ή τα εμπόδια που συνάντησαν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: