Τα πάντα έτοιμα για την σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη

Κοινοποίηση:
Carbis-Bay-Hotel-1068x712

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας , με την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών επί ποδός  ξεκινά στις 11 Ιουνίου, την Παρασκευή η τριμερής συνάντηση των G7, των πιο ισχυρών οικονομικά χωρών στον κόσμο στον Κόλπο Κάρμπις στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική ακτή της χώρας.

Φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο ασκεί την προεδρία των G7 και είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία της ετήσιας συνόδου κορυφής.  Με την πανδημία να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις χώρες παγκοσμίως τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, η καθοδήγηση της παγκόσμιας ανάκαμψης θα κυριαρχήσει στη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών

Ο Προέδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαιντεν  λίγες ημέρες πριν την άφιξη του στο Λονδίνο οπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπορις Τζονσον την Πέμπτη.

Mια ημέρα νωρίτερα από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, αναφέρθηκε  στην ενίσχυση  των ειδικών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Βρετανία και ενέκρινε τους στόχους του πρωθυπουργού G7 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ δημοκρατιών, σε χθεσινό άρθρο  στην εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times  ο Τζο Μπάιντεν, που είναι ιρλανδικής καταγωγής, επιβεβαίωσε την υποστήριξη του  στην συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Αναμένεται  επιπλέον να επισημάνει στον Μπορις Τζόνσον ότι οι ΗΠΑ βλέπουν το πρωτόκολλο ως κρίσιμο μέρος της διατήρησης της μακροχρόνιας ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε πηγές λέγοντας ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να προειδοποιήσει τον Βρετανό  πρωθυπουργό ότι μια πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταστραφεί εάν η κατάσταση δεν επιλυθεί. Επίσης επισήμανε στους ηγέτες στις Βρυξέλλες ότι αναμένει από την ΕΕ να είναι περισσότερο «ευέλικτη  και λιγότερο γραφειοκρατική ».

Η διάθεση εμβολίων και η διασφάλιση ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα έχουν πρόσβαση σε προμήθειες καθώς και σχέδια για το πώς οι μεγάλες οικονομίες θα προχωρήσουν μετα την ύφεση που προκαλείται από την πανδημία, είναι ζητήματα που θα συζητηθούν  στη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου θα είναι επίσης το ζήτημα της αλλαγής του κλίματος, με τον Μπόρις Τζόνσον  να υπογραμμίζει ότι  τα έθνη οφείλουν να  «δημιουργήσουν ένα πιο πράσινο κόσμο».

Πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε τον στόχο της κλιματικής αλλαγής για μείωση των εκπομπών κατά 78% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 με στόχο να γίνει μηδενικό  έως το 2050.

Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα, η Κορνουάλη, Με ακτή πάνω από 400 μίλια  είναι μια ιδανική τοποθεσία για τους παγκόσμιους ηγέτες να συναντηθούν καθώς Θεωρείται ως κινητήριος μοχλός της «πράσινης επανάστασης» του Ηνωμένου Βασιλείου με τον πρώτο γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη χώρα και την εξόρυξη λιθίου που βρίσκεται στην περιοχή.

Άλλα θέματα συζήτησης της συνόδου των G7 θα περιλαμβάνουν πιθανώς την προώθηση του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου και τις ανανεωμένες προσκλήσεις για τερματισμό όλων των δαπανών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.  Επίσης η διάθεση εμβολίων και η διασφάλιση ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες έχουν πρόσβαση σε προμήθειες, έως και σχέδια για το πώς οι μεγάλες οικονομίες θα «βγουν» από την ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών.

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, πρόκειται να συναντηθούν με τη Βασίλισσα στο Κάστρο του Γουίντσορ την Κυριακή 13 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, για να συμπέσει με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7.

Τις Πρώτες Κυρίες θα υποδεχθεί η Κάρι Τζονσον, η 33χρονη συζυγος του πρωθυπουργού , πρώην υπεύθυνη επικοινωνίας του Συντηρητικού Κόμματος, η οποία θα κληθεί να τις ξεναγήσει στα αξιοθέατα της Κορνουάλης, όσο οι αρχηγοί κρατών θα είναι κλεισμένοι στο πολυτελές ξενοδοχείο Carbis Bay Hotel, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σεν Ιβς στην Κορνουάλη.

Ανάμεσα στις συζύγους των ηγετών των G7 θα είναι η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπαιντεν η οποία θα συνοδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η Μπριζίτ Μακρόν, Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, η Μαρίκο Σούγκα, σύζυγος του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιοσιχίντε Σούγκα, η Σόφι Τριντό, σύζυγος του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, η Σερένα Καπέλο, σύζυγος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και ο σύζυγος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Γιοακίμ Ζάουερ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μία βόμβα μέ 350 κιλά δυναμίτη όπως ή βόμβα πού ανατίναξε τόν κυνηγό τής μαφιας Τζοβάνι Φαλκόνε,κάτω από τό κτήριο πού θά συνεδριάσουν οί παγκόσμιοι απατεώνες καί ό πλανήτης μας ελευθερώνεται.
    Γιάννης Λάκων

Comments are closed.