Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση ενέργειας

Κοινοποίηση:
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η χώρα το μοντέλο που ήδη χρησιμοποιείται στην Ιταλία και αφορά ένα είδος «κόφτη» στα κλιματιστικά του δημόσιου τομέα, άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Με την ενεργειακή κρίση να πλήττει σημαντικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια που θα οδηγήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση στην εξοικονόμηση χρημάτων. Παράλληλα, τρέχει προγράμματα μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούν να επιδοτηθούν αλλάζοντας τόσο τις κατοικίες τους όσο και τις συσκευές τους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημείωσε ότι «με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα μέτρο που, αν εφαρμοστεί, θα ισχύει αρχικά για τον δημόσιο τομέα, δηλαδή σε υπηρεσίες, υπουργεία κ.λπ., και θα προβλέπει τα κλιματιστικά να είναι ρυθμισμένα στους 26 βαθμούς, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, προκειμένου να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια. Αντίστοιχα, για το χειμώνα, η θερμοκρασία των θερμαντικών σωμάτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 18 βαθμούς.
«Με τους αρμόδιους υπουργούς, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη, σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το Δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό, αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς, πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και πώς μπορούν τα κράτη να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας απασχολεί όλη την Ευρώπη. Οι πρόσφατες οδηγίες εξοικονόμησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) μιλούσαν, μεταξύ άλλων, για πιο περιορισμένη χρήση των κλιματιστικών, εργασία από το σπίτι και μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όταν είναι δυνατόν.

Τι έπεται

Εκτός, όμως, από τις όποιες ρυθμίσεις γίνουν στα κλιματιστικά του δημόσιου τομέα, εντός Ιουλίου αναμένεται και η έναρξη του προγράμματος «Ηλέκτρα», που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 230.000 MWh έως το τέλος του 2025, προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή μετατροπή των κτιρίων σε υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Εκτιμάται πως τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας θα αγγίξουν τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Τη σκυτάλη, το φθινόπωρο, θα πάρει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», για το οποίο θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 450 εκατ. ευρώ. Με τη δράση αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά περί τις 10.000 επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ακόμα και αν δεν υπήρχε ζήτημα ηθικό, επιστημονικό και άλλο σε σχέση και με αυτήν την απάτη (της κλιματικής κρίσης) αλλά και με την ασύδοτη κρατική παρεμβατικότητα, δεκαοκτώ βαθμοί τον χειμώνα σημαίνει κρύο. Ακόμα και επιστημονικά είναι παραδεκτό – για αυτούς που «ακούν τους ειδικούς» και φυσικά και για τον Μητσοτάκη που τους ακούει και αυτός με τη γλώσσα έξω – ότι η ιδανική θερμοκρασία για τον άνθρωπο στο περιβάλλον του είναι οι 23-24 βαθμοί. Τί σκοπό έχει η κυβέρνηση;

  2. στο δημόσιο πληρώνει άλλος το λογαριασμό και δεν τους καίγεται καρφί.Το χειμώνα καίνε τα καλοριφέρ στο φουλ και παράθυρα ανοιχτά.Και όταν γυρίζουν σπίτι το καλοριφέρ στους 16 για να μην κάψουν πετρέλαιο.Έτσι και με τα κλιματιστικά.Τα αφήνουν ανοιχτά όλη νύχτα για να έχουν δροσιά το πρωί που θα ξανά πάνε για δουλειά οι κοπρίτες

Comments are closed.