Τα κατεχόμενα απαντούν στα ΜΟΕ με νέα τετελεσμένα – Τα επόμενα βήματα…

Κοινοποίηση:
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Μετά τη συνάντηση που είχαν στα κατεχόμενα τόσο ο Τούρκος αντιπρόεδρος όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέλεξαν να προβούν σε ανακοινώσεις. Έκαναν από μια δήλωση χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις. Πριν από τη συνάντηση επιθεώρησαν από αέρος το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Καντάρα.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ: Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι συζήτησαν (σύμφωνα με το ΚΥΠΕ) την ‘εθνική υπόθεση της Κύπρου’, την ανάπτυξη του ψευδοκράτους και τις πρωτοβουλίες στην ανατολική Μεσόγειο και το Βαρώσι. Αξιολόγησαν, πρόσθεσε, τα βήματα που θα κάνουν μαζί την επόμενη περίοδο.

 

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της τ/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού έχουν υπονομευτεί από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς η οποία συνεχίζει να το πράττει σήμερα. «Απλά με διαφορετικά παιχνίδια», σημείωσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι Ε/κ θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μόνους ιδιοκτήτες του νησιού, δεν υπολογίζουν καθόλου τους Τ/κ και προσπαθούν να καλύψουν τα γεγονότα με ένα αναχρονιστικό πέπλο αδιαλλαξίας. «Αυτό είναι ένα όνειρο και δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε.

 

Ο Φ. Οκτάι είπε ότι «οι δε μονομερείς κραυγές που υποβάλλονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως ΜΟΕ δεν πάνε πιο πέρα, δεν μπορούν να πάνε πιο πέρα από το να είναι σχέδια αύξησης της καταδίωξης – τυραννίας».

«Υπάρχει μια ωραία παροιμία σε μας: ‘προσπαθείς να χτυπήσεις το πουλί του ποταμιού με την πέτρα του ποταμιού’, με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δηλαδή, στα δικά μας εδάφη, τα εδάφη της ‘τδβκ’ (λενε) ‘φέρτε αυτό σε μας, ν’ ανοίξουμε το αεροδρόμιό σας’. Δηλαδή, να γελάσουμε ή να κλάψουμε; Αυτή η έκφραση αυτό ακριβώς λέει. Δεν θα επιτρέψουμε και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό τον οπορτουνισμό».

Κατά τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ειλικρινή στάση στο Κυπριακό και συνεχίζει να το βλέπει από την πλευρά των Ε/κ. «Και τί κρίμα, αυτό το κάνει και η ΕΕ».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ Τ/Κ: Από τα πυρά του Τούρκου αντιπροέδρου δεν γλύτωσε η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση η οποία ως γνωστό τάσσεται υπέρ της συζήτησης των ΜΟΕ που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Μίλησε επίσης για κάποιες ομάδες (στην τ/κ κοινότητα) που προτιμούν «να βάζουν αυτί» στην μονόπλευρη προπαγάνδα της ε/κ πλευράς και εκφράζουν «μπαγιάτικες αυταπάτες». Αναφέρθηκε στην παρουσία την περασμένη εβδομάδα του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, λέγοντας ότι «χωρίς να ντρέπεται παρομοίασε την κατάσταση εδώ με την Ουκρανία κι άπλωσε τη γλώσσα του στην ειρηνευτική επιχείρηση (ΣΣ: εννοεί την εισβολή)».

«Το γεγονός της κυριαρχικής ισότητας δεν θα αλλάξει, ακόμα κι αν η ε/κ πλευρά έσπευσε στο ΣΑ των ΗΕ όταν είδε την ακτή των Βαρωσίων να ζωντανεύει, ακόμα κι αν η Ελλάδα ήλπιζε σε βοήθεια από τη σκιά της ΕΕ, Σημαίνει ότι αυτός που βρίσκεται στη σκιά, δεν έχει σκιά», επεσήμανε.

Ως Τουρκία, συνέχισε, θα εξακολουθούν να πράττουν ό,τι τους αναλογεί για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Ο Ερσίν Τατάρ παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ξεκαθάρισε πως έχουν απορριφθεί και «δεν τίθεται ούτε καν θέμα συζήτησης για τις λεγόμενες προτάσεις του Ε/κ ηγέτη που περιλαμβάνουν να του επιστρέψουμε το Βαρώσι και να ανοίξει το δικό μας αεροδρόμιο και το δικό μας λιμάνι για απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο, υπό τον έλεγχο των ΗΕ και της ΕΕ».

Εξάλλου, συνέχισε, υπάρχει μια νέα πολιτική που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα κι επανέλαβε ότι θα υποβάλει μια σειρά από μέτρα για συνεργασία μεταξύ «δύο κρατών», που θα είναι προς όφελος «του τ/κ λαού, του ε/κ λαού». Θα περιλαμβάνουν, πρόσθεσε, τις πηγές υδρογονανθράκων, το θέμα της ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα θα είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Θα ανακοινώσω τις επόμενες ημέρες τις συγκεκριμένες προτάσεις μας».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό βήμα το άνοιγμα του Βαρωσιού, υποστηρίζοντας και πάλι ότι έγινε με βάση το διεθνές δίκαιο και δεν είναι ενάντια στα ψηφίσματα των ΗΕ. Οι παλιοί κάτοικοι, συνέχισε, μπορούν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιούσιας» που την αποδέχεται το ΕΔΑΔ, να προσφύγουν για την περιουσία τους. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την περιφραγμένη πόλη, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι «το Βαρώσι είναι έδαφος της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Τις επόμενες ημέρες, συνέχισε, στο Βαρώσι θα γίνουν έργα υποδομών στις παραλίες, τους δημόσιους χώρους, στα εθνικά πάρκα.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Ο Φουάτ Οκτάε επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η Ελλάδα εξοπλίζει, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά στο Αιγαίο κι αν άμεσα δεν σταματήσει να το κάνει «θ’ αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία των νησιών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών».

Για την Ελλάδα μίλησε και ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι έκανε λάθη το τελευταίο διάστημα στα νησιά, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, «αλλά όλα αυτά τα αναγνώσκει (παρακολουθεί) πολύ καλά η Τουρκική Δημοκρατία».

Ο Ερσίν Τατάρ θεωρεί ότι οι νέες γεωπολιτικές συγκυρίες και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχουν καταστήσει την νέα του πολιτική στο Κυπριακό «μόνιμη. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει βήμα πίσω από αυτό» κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: