Τέλος στην προστασία της α’ κατοικίας – Ενοίκιο στο κράτος για τους «κόκκινους» δανειολήπτες

Κοινοποίηση:
daneia-kokkina_425x (1)

 

Σε διαβούλευση μπαίνει αυτή την εβδομάδα ο νέος πτωχευτικός κώδικας όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και θα περιλαμβάνει δύο καινοτομίες, την πτώχευση και των ιδιωτών, αλλά και τη δεύτερη ευκαιρία μετά την πτώχευση.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν ισχύει πλέον όπως την γνωρίζαμε, υπάρχει μόνο το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τους κόκκινους και πράσινους δανειολήπτες όπου μπορούν να κάνουν την αίτησή τους μέχρι 31 Αυγούστου.

Ακόμα, ο οφειλέτης θα έχει δύο επιλογές είτε μία ρύθμιση όλων των χρεών είτε την εκποίηση όλης του της περιουσίας και την κήρυξης πτώχευσης.

Αναφορικά με την πρώτη κατοικία, αυτή δε θα προστατεύεται πλέον όπως γνωρίζαμε, αλλά θα περνάει σε δημόσιο φορέα στον οποίο ο οφειλέτης θα πληρώνει ενοίκιο για να μείνει.

Όσον αφορά το μέλλον της κύριας κατοικίας του φυσικού προσώπου, που θα κηρύξει πτώχευση: θα παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου σε έναν ιδιωτικό φορέα και όχι δημόσιο φορέα, όπως είχε αρχικά προταθεί από το οικονομικό επιτελείο και στη συνέχεια ο φορέας αυτός θα ενοικιάζει το ακίνητο στον πτωχευμένο πρώην ιδιοκτήτη για διάστημα 12 ετών.

Καταβάλλοντας μεγαλύτερο μηνιαίο ποσό, θα μπορούν με αυτό τον τρόπο με τη συμπλήρωση μιας 20ετίας να ανακτήσουν την κυριότητα του ακινήτου. Δεδομένου ότι για τις μικρές κατοικίες το ετήσιο ενοίκιο θα συγκρατείται -μέσω της σύνδεσης με το επιτόκιο του στεγαστικού δανείου- σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 2,5% το ενοίκιο για ακίνητα της τάξεως των 100.000-200.000 ευρώ, θα ανέρχεται στα 2.500-5.000 ευρώ τον χρόνο ή στα 210-420 ευρώ ανά μήνα.

Αν αφαιρεθεί και η επιδότηση του ενοικίου -για όσους θα προβλέπεται- το μηνιαίο ενοίκιο που θα καταβάλλεται τελικώς θα είναι ακόμη και μηδενικό για μια πενταμελή οικογένεια, ενώ θα κυμαίνεται από τα 50 έως τα 200 ευρώ για ένα τριμελές ή τετραμελές νοικοκυριό. Αν πάλι το νοικοκυριό αποφασίσει στην 3ετία να διεκδικήσει την επαναγορά του ακινήτου, τότε, μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης θα πληρώνει ακόμη και 550 ευρώ τον μήνα επί 20 χρόνια για μια περίοδο που θα φτάνει στα 20 έτη. Και αυτό διότι ουσιαστικά μέσω του μηνιαίου ποσού δεν θα καταβάλλει μόνο τόκους αλλά θα αποπληρώνει σταδιακά και την αξία του ακινήτου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: