Τέλος η Δύση: Δολάριο, ομόλογα και μετοχές θα έχουν μηδενική αξία

Κοινοποίηση:
ΔΥΣΗ

Η υπνοβατούσα Δύση, όπως πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να κάνουμε μια ιστορική αναλογία, δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι όλα τα στοιχεία που συγκροτούν έναν συστημικό κίνδυνο υπαρξιακού χαρακτήρα έχουν ενεργοποιηθεί.

Γεωπολιτικές εντάσεις όπου η «hard power» της Δύσης έχει να αντιμετωπίσει αξιόλογους αντιπάλους, αρχής νεγομένης απο τη Ρωσία.

Στην οικονομία, το σκάσιμο της φούσκας το μοχλευμένων αξιών των περιουσιακών στοιχείων θα προκαλέσει κατάρρευσή τους σε έναν Αρμαγεδδώνα που θα συμπαρασύρει τα πάντα.
Η Ασία από την άλλη έχει το μέλλον που της υπόσχεται η στρατιωτική ισχύ της, αλλά και η σύνδεση των οικονομιών με πραγματικές αξίες, όπως ο χρυσός ή τα ενεργειακά προϊόντα – κυριαρχία στη αγορά των εμπορευμάτων θα αλλάξει το καθεστώς των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.
«Ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι κάτι άλλο από προάγγελος καταστροφής», λέει ο γνωστός καθηγητής Kenneth Rogoff.
Στο Νταβός επισήμανε επίσης:

«Η Ιταλία είναι εξαιρετικά ευάλωτη.
Αλλά αυτό θα μπορούσε (σ.σ. η φούσκα του χρέους) να σκάσει οπουδήποτε.
Το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί μαζικά μετά την πανδημία: δημόσιο χρέος, εταιρικό χρέος, τα πάντα».
Ο Rogoff θεωρεί θαύμα που απετράπη μια οικονομική κρίση το 2022, αλλά οι πιθανότητες ενός μεγάλου ατυχήματος μειώνονται καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις της προηγούμενης σύσφιξης τροφοδοτούνται.
Όπως είπε ο Rogoff:
«Ήμασταν πολύ τυχεροί που δεν είχαμε μία παγκόσμια συστημική κρίση το 2022 και μπορούμε να πούμε ότι είμαστε… ευλογημένοι, αλλά οι πιθενότητες να εκδηλωθεί εξακολουθούν να είναι υψηλότερες και ο κίνδυνος συνεχίζει να αυξάνεται».
Στο σκοτάδι κρύβεται επίσης ένα μέγεθος: τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία έναντι των υποχρεώσων που είναι σχεδόν 500 τρισεκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένου του σκιώδους τραπεζικού συστήματος στο 46% του συνόλου.

Ο σκιώδης τραπεζικός τομέας περιλαμβάνει συνταξιοδοτικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό σε ρυθμιστικές υποχρεώσεις.
Η σκιώδης τραπεζική σε ένα χαοτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν υπόκειται επίσης στους συνήθεις κανόνες της αγοράς.

Επομένως, κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η πραγματική θέση για ένα περιοουσιακό στοιχείο ή οι απώλειες.
Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στο σκοτάδι όταν πρόκειται για την αξιολόγηση των πραγματικών κινδύνων του συστήματος – πόσο μάλλον για την κατανόηση και την αντιμετώπισή τους.
Και κανείς δεν γνωρίζει την έκταση της παγκόσμιας αγοράς παραγώγων.
Αλλά αν έχουν αναπτυχθεί σύμφωνα με το χρέος και επίσης με βάση το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, θα μπορούσαν εύκολα να ξεπεράσει σε αξία τα 3 τετράκις εκατ. δολάρια.

Από το 1930 έλλειμμα

Οι πολιτισμοί δεν πεθαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, εντούτοις οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή τουλάχιστον από τον πόλεμο του Βιετνάμ τη δεκαετία του 1960.
Είναι ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν πραγματικό πλεόνασμα προϋπολογισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, με ελάχιστα χρόνια εξαίρεσης.
Αλλά όταν κάποιος, όπως οι ΗΠΑ, ζει με δανεικό χρόνο και δανεικά χρήματα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί οικονομική υγεία.
Το 1971, οι πιέσεις στην οικονομία και το νόμισμα των ΗΠΑ έγιναν πολύ μεγάλες.
Έτσι ο Nixon τερμάτισε τον κανόνα του χρυσού με το δολάριο να έχει χάσει πάνω από 98% σε πραγματικούς όρους από τότε.
Αυτό είναι φυσικά μια συνολική καταστροφή και μια εγγύηση ότι το υπόλοιπο 2% θα πέσει στο ΜΗΔΕΝ στο εγγύς μέλλον, είτε χρειαστούν 5 είτε 10 χρόνια για να περιέλθει το δολάριο στη λήθη.

Κανείς δεν αγοράζει το χρέος

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν πλέον φτάσει στο στάδιο που κανείς δεν θέλει το χρέος τους.
Όταν κάθε τρίτος κάτοχος αυτών των χρεών είναι πωλητής, ποιος θα αγοράσει;
Αυτές οι τρεις χώρες θα καταλήξουν να διακρατούν το δικό τους χρέος.
Η Ιαπωνία κατέχει ήδη πάνω από το 50% του χρέους της.
Προτού τελειώσει το σύστημα [υραμίδας … Ponzi , αυτά τα τρία κράτη θα κατέχουν ουσιαστικά το 100% του χρέους τους.
Σε εκείνο το σημείο, τα ομόλογα θα είναι άχρηστα και τα επιτόκια θα έχουν φτάσει στο άπειρο!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: