Τέλη κυκλοφορίας 2022: Όλα τα βήματα για ακινησία μέσα από το myCAR – Πώς θα εκδίδεται η βεβαίωση μη οφειλής

Κοινοποίηση:
τελη κυκλοφοριας

Εντός των επόμενων ημερών (ακόμα και το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου) αναμένεται να κοινοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να κοινοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες -πιθανώς μέσα στο διήμερο της Δευτέρας και Τρίτης, 15ης και 16ης Νοεμβρίου. Ο μόνος νόμιμος και με μηδενικό κόστος τρόπος προκειμένου να μην πληρώσει κάποιος τέλη κυκλοφορίας είναι να θέσει το όχημά του σε ψηφιακή ακινησία, μέσω της ειδικής πλατφόρμας myCAR.

Οι πολίτες που θέλουν να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας δεν χρειάζεται να καταθέτουν τις πινακίδες τους, καθώς η διαδικασία γίνεται ψηφιακά, μέσω του myCAR.

Σύμφωνα με τον οδηγό που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ για τη ψηφιακή ακινησία και τα τέλη κυκλοφορίας, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:
1. Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.
2. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
3. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
4. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
5. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
6. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία

Σε περίπτωση άρση της ακινησίας ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα κληθεί να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Η Βεβαίωση περί μη οφειλής
Η ΑΑΔΕ έχει μια ακόμη εφαρμογή μέσω της οποίας εκδίδεται βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας οχημάτων. Η συγκεκριμένη εφαρμογή για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυστηρά για τις εξής τρεις περιπτώσεις:

1) Μεταβίβαση οχήματος
2) Εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό
3) Επαναταξινόμηση οχήματος

Πώς εκδίδεται η βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας
Η βεβαίωση απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας έχει διάρκεια ισχύος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους χορήγησής της και εκδίδεται για αποκλειστική χρήση από τον αιτούντα για την έκδοσή της.

Η εφαρμογή για τη βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο και απαιτούνται κωδικοί Taxisnet για τη σύνδεση.

Μόλις ο χρήστης συνδεθεί θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
1) Επιλέγω από τη λίστα ή πληκτρολογώ τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
2) Επιλέγω τον λόγο για τον οποίο χρειάζομαι την βεβαίωση από το σχετικό πεδίο
3) Εκτυπώνω τη βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί ότι η εν λόγω ηλεκτρονική βεβαίωση για τα τέλη κυκλοφορίας δεν χορηγείται:
α) σε περίπτωση απαλλαγής από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας στον κάτοχο (πχ. αναπηρικά, απορριμματοφόρα που ανήκουν σε ΟΤΑ, ασθενοφόρα που ανήκουν σε νοσοκομεία κ.λ.π.). Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ. προκειμένου να λάβουν την βεβαίωση.
β) σε περίπτωση οφειλής τελών κυκλοφορίας για το διάστημα που είστε ιδιοκτήτης του οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ προκειμένου να εξοφλήσετε την οφειλή.
γ) σε περίπτωση που είστε σήμερα ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο είχατε παλαιότερα μεταβιβάσει, είτε κατά ποσοστό, είτε εξ’ ολοκλήρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: