Τέλη κινητής τηλεφωνίας: Τι μειώσεις θα δείτε στο λογαριασμό σας – Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι

Κοινοποίηση:
kinito-tilefono

Το όφελος προς όλους τους καταναλωτές, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις, υπολογίζεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό. Περισσότερο κερδισμένοι είναι οι νέοι από 15 ως 29 ετών που απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται ότι η διάταξη για μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας ήταν μία από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2021.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, όσο μεγαλύτερος είναι ο λογαριασμός τόσο μεγαλύτερο είναι και το όφελος. Ενδεικτικά, όσοι έχουν λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας πάνω από 150 ευρώ θα δουν όφελος 10 ευρώ το μήνα, ενώ για λογαριασμούς μέχρι 50 μηνιαίως η μείωση θα φτάνει τα 2 ευρώ το μήνα.

Το τέλος συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας είναι μηδενικό για φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά τη διάρκεια εκάστου έτους εφαρμογής έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό 30ο έτος της ηλικίας τους έως την ημερομηνία αυτή.

Η μείωση του τέλους θα γίνει αυτόματα αλλά για την κατάργησή του για τους δικαιούχους 15-29 ετών θα πρέπει να γίνει μια δήλωση εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας μέσω κωδικών Taxisnet, που αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Ιανουαρίου. Η κατάργηση του τέλους για τους δικαιούχους 15-29 ετών εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο.
Στην περίπτωση που αφορά ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα. Οι άνω των 30 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλουν τη δήλωση, το τέλος μειώνεται αυτόματα.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης επικαλούμενος στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η απαλλαγή των τελών για τους νέους έως 29 ετών και η μείωση των τελών για θα αφαιρούν ένα βάρος από τους πολίτες ύψους 68 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: