ΤΡΟΜΕΡΟ! Γιατί χρειαζόμαστε 21 μέρες για να κόψουμε μια συνήθεια;

Κοινοποίηση:
bad-habits-960x640-1-696x464

Αν χρειάζεται 21 μόνο μέρες για να κόψουμε μια κακή συνήθεια, τότε αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια. Το χρωστάμε στον εαυτό μας!

Ας το ξεκαθαρίσουμε, η γκρίνια είναι μια συνήθεια. Παρατήρησα ότι γκρινιάζουμε χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε. Αυτό, όμως, όπως είδαμε, έχει συνέπειες στη ζωή μας, και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Οι συνήθειες είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας, σε σημείο που γίνονται ασυνείδητες.

Το αντανακλαστικό, η συνήθεια να ανάβετε ένα τσιγάρο μόλις μπείτε στο αυτοκίνητό σας όταν σχολάτε από τη δουλειά, ή να ανοίγετε το κινητό σας μόλις βγείτε από τον κινηματογράφο, συνίσταται από κινήσεις που είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σας και τις κάνετε χωρίς να το σκέφτεστε.

Πριν από δέκα χρόνια πήρα τη μεγάλη απόφαση να σταματήσω να καπνίζω. Συνειδητοποίησα ότι το κάπνισμα είχε επιπτώσεις στην υγεία μου και δεν ήθελα να ζω με αυτή τη στείρα εξάρτηση. Μια μέρα πέταξα το πακέτο των τσιγάρων.

Τότε ανακάλυψε με έκπληξη ότι το πιο δύσκολο ήταν να πολεμήσω το αντανακλαστικό, τη συνήθεια να ανάβω και να καπνίζω ένα τσιγάρο, κάτι που ήταν πολύ πιο δύσκολο από την έλλειψη της νικοτίνης. Μου έλειπε η κίνηση, το να έχω ένα τσιγάρο ανάμεσα στα δάχτυλα και να είμαι απασχολημένη με το κάπνισμα. Στο γραφείο ή σε μια βραδινή έξοδο ένιωθα τα χέρια μου άδεια. Για πολλά χρόνια, άλλωστε, έβλεπα τον ίδιο εφιάλτη σχεδόν κάθε βράδυ: άναβα ένα τσιγάρο από συνήθεια (αντανακλαστικό), και όχι από έλλειψη νικοτίνης, επειδή είχα ξεχάσει ότι είχα σταματήσει να καπνίζω.

Αυτή η ιστορία δείχνει πόσο οι συνήθειές μας είναι βαθιά ριζωμένες μέσα στο υποσυνείδητό μας και για να απαλλαγούμε από αυτές χρειάζεται διαρκής προσπάθεια. Το ίδιο ισχύει και για το αντανακλαστικό, τη συνήθεια της γκρίνιας. Δεν είναι τόσο απλό να αλλάξουμε μια συνήθεια και να εδραιώσουμε μια νέα. Στην αρχή έχουμε την εντύπωση ότι πρέπει να κάνουμε τιτάνιες προσπάθειες

«Η συνήθεια είναι μια ξένη που παραγκωνίζει τη λογική: είναι μια παλιά νοικοκυρά που έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι (…) Αλλά αναιδής, που παρασύρεται από το καλάμι στο οποίο έχει ανέβει! Αυτή η γριά με το μονότονο βάδισμα αποκοιμίζει τη νέα ελευθερία (…)» – René – Francois Sully Prudhomme, Stances et poèmes, 1865

Χρειάζονται από 21 έως 28 μέρες για να απαλλαγείτε από μια συνήθεια και να την αντικαταστήσετε με μια άλλη. Από 21 έως 28 μέρες για να διαμορφώσετε μια νέα συνήθεια, να αποκτήσετε μια καινούρια συμπεριφορά που θα γίνει αυτόματη. 21 μέρες, 28 μέρες… δεν είναι τόσο σημαντικό. Το σημαντικό είναι να υπάρχει διάρκεια για να επέλθει μια πραγματική αλλαγή.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Christine Lewicki με τίτλο «Νίκησε τη γκρίνια»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: