ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ;; Τι θα συνέβαινε αν «ΑΠΛΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ»;

Κοινοποίηση:
LONDON, ENGLAND - APRIL 26: Just Stop Oil demonstrators stage a protest on Waterloo Bridge on April 26, 2023 in London, England. (Photo by Belinda Jiao/Getty Images)

Η Just Stop Oil είναι μια ομάδα εκστρατείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία προσπάθησε πρόσφατα να κερδίσει την προσοχή, διαταράσσοντας τις μεταφορές και τις αθλητικές εκδηλώσεις υψηλού προφίλ.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, θέλουν απλά να σταματήσουν το πετρέλαιο.

Οι ίδιοι εξηγούν:

«Απλά πρέπει να σταματήσει. Αν συνεχίσουμε στον σημερινό μας δρόμο, θα καταστραφούν οικογένειες και κοινότητες. Θα αντιμετωπίσουμε την πείνα και τη σφαγή δισεκατομμυρίων φτωχών – και την απόλυτη προδοσία των παιδιών μας και του μέλλοντός τους. …

Σε οκτώ χρόνια πρέπει να τερματίσουμε εντελώς την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. … Η κατάρρευση του κλίματος θα σημάνει το τέλος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των γυναικών, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι ήδη η μεγαλύτερη αδικία που έχει υποστεί ο παγκόσμιος νότος στην ανθρώπινη ιστορία. Αν δεν αντιστέκεστε, κατευνάζετε το κακό».

Ας πάρουμε στα σοβαρά τα αιτήματά τους. Εντάξει, ας σταματήσουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τι θα συνέβαινε τότε;

Για το πετρέλαιο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, σύμφωνα με το σενάριο των τρεχουσών πολιτικών (που ονομάζεται STEPS) και εκείνων που ανακοινώνονται από τις κυβερνήσεις (που ονομάζεται APS), ο κόσμος θα χρειαστεί νέες πηγές προσφοράς πετρελαίου για να καλύψει τη ζήτηση αυτή τη δεκαετία, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω σχήμα.
Ακόμα και σύμφωνα με το υποθετικό σενάριο του ΙΕΑ για καθαρή μηδενική κατανάλωση που σταδιακά καταργεί την κατανάλωση πετρελαίου έως το 2050, ο ΙΕΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.

Τώρα, για το φυσικό αέριο. Ομοίως, ο ΙΕΑ αναμένει ότι το φυσικό αέριο θα έχει κεντρική θέση σε όλα τα σενάρια μελλοντικής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του σεναρίου του για το καθαρό μηδενικό επίπεδο (που ονομάζεται NZE).

Οι προβλεπόμενες ετήσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης παρουσιάζονται παρακάτω.

Οι προβλεπόμενες ετήσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης παρουσιάζονται παρακάτω.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα σενάριο στην επιστημονική βιβλιογραφία που να υποδηλώνει ότι είναι έστω και στο ελάχιστο δυνατό να εξαλειφθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων μέσα στα επόμενα 8 χρόνια. Η επίτευξη του “καθαρού μηδενός” μέχρι το 2050 είναι σχεδόν σίγουρα αδύνατη.

Η άμεση διακοπή των επενδύσεων για τη συνεχή ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων είναι απλά αδύνατη. …

Αλλά ας αγνοήσουμε τις αδυναμίες. Ας πούμε ότι οι εργαζόμενοι και οι φίλαθλοι του αθλητισμού πείθονται από τη θεατρική παράσταση Just Stop Oil και κινητοποιούνται για να πείσουν τις κυβερνήσεις να σταματήσουν το πετρέλαιο – και οι κυβερνήσεις ακούνε και ενεργούν.

Τι θα συμβεί τότε; Μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αυτό θα συμβεί.

Μια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα σήμαινε πολύ υψηλότερες τιμές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 παρέχει ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να συμβεί με μια απότομη αλλαγή στην προσφορά που οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου κατά 400%. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα το 2023 θα οδηγούσε σε τιμές πετρελαίου της τάξης των 300 δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα σήμαιναν πολύ υψηλότερες τιμές για τα καταναλωτικά αγαθά και τα τρόφιμα. Αυτό θα οδηγούσε σε πληθωρισμό και θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη.

Οι μεταφορές θα γίνονταν πολύ πιο ακριβές. Οι πολέμιοι της Ανάπτυξης μπορεί να πανηγυρίσουν, αλλά οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα οδηγούσαν επίσης σε μαζική αύξηση της πείνας και του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά θα πέθαιναν. Θα υπήρχε μαζική κοινωνική αναταραχή. Δεν θα υπάρξει καμία αγαλλίαση.

Γιατί στο καλό το Just Stop Oil ζητάει αδύνατες πολιτικές που αν ήταν εφικτές θα κατέληγαν να προκαλέσουν τεράστια κοινωνική αναστάτωση, πόνο και θάνατο;

Η απάντηση μπορεί να βρεθεί στο διάσημο δοκίμιο του Richard Hofstadter το 1964 για το “παρανοϊκό στυλ” της πολιτικής .
«Ο παρανοϊκός εκπρόσωπος βλέπει τη μοίρα της συνωμοσίας με όρους Αποκάλυψης – εμπορεύεται τη γέννηση και το θάνατο ολόκληρων κόσμων, ολόκληρων πολιτικών τάξεων, ολόκληρων συστημάτων ανθρώπινων αξιών. Πάντα επανδρώνει τα οδοφράγματα του πολιτισμού.

Ζει συνεχώς σε ένα σημείο καμπής. Όπως και οι θρησκευτικοί χιλιαστές εκφράζει την αγωνία εκείνων που ζουν τις τελευταίες ημέρες και ενίοτε είναι διατεθειμένος να ορίσει μια ημερομηνία για την Αποκάλυψη».

Η παρανοϊκή προσέγγιση της πολιτικής απαιτεί αιτήματα για την επίτευξη του ακατόρθωτου δημιουργώντας έτσι αποτυχία που συντηρεί την αίσθηση αδυναμίας στους οπαδούς του κινήματος.

Ο Hofstadter εξηγεί :

“Ως μέλος της πρωτοπορίας που είναι ικανό να αντιληφθεί τη συνωμοσία πριν αυτή γίνει πλήρως εμφανής σε ένα ακόμη αφυπνισμένο κοινό, ο παρανοϊκός είναι ένας μαχητικός ηγέτης.

Δεν βλέπει την κοινωνική σύγκρουση ως κάτι που πρέπει να μεσολαβήσει και να συμβιβαστεί, κατά τον τρόπο του εργαζόμενου πολιτικού.

Εφόσον αυτό που διακυβεύεται είναι πάντα μια σύγκρουση μεταξύ του απόλυτου καλού και του απόλυτου κακού, αυτό που είναι απαραίτητο δεν είναι ο συμβιβασμός αλλά η θέληση να πολεμήσει τα πράγματα μέχρι τέλους.

Εφόσον ο εχθρός θεωρείται απόλυτα κακός και απόλυτα ανυπέρβλητος, πρέπει να εξαλειφθεί πλήρως -αν όχι από τον κόσμο, τουλάχιστον από το θέατρο επιχειρήσεων στο οποίο ο παρανοϊκός στρέφει την προσοχή του.

Αυτή η απαίτηση για απόλυτο θρίαμβο οδηγεί στη διατύπωση απελπιστικά μη ρεαλιστικών στόχων, και εφόσον οι στόχοι αυτοί δεν είναι ούτε κατά διάνοια εφικτοί, η αποτυχία εντείνει διαρκώς το αίσθημα απογοήτευσης του παρανοϊκού.

Το γεγονός ότι το Just Stop Oil και οι συνοδοιπόροι τους πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουμε μια επικείμενη Αποκάλυψη δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα κάποιου χιλιαστικού ηγέτη αίρεσης – είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της παρότρυνσης από επιστήμονες και πολιτικούς ηγέτες [και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης].

Παρακάτω είναι η επικεφαλίδα που βρίσκεται στην αρχική σελίδα του Just Stop Oil:

«Αυτά που θα κάνουμε στα επόμενα 3-4 χρόνια, πιστεύω θα καθορίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας»

Ακολουθούν μερικά άλλα αποσπάσματα που παραθέτει η Just Stop Oil για να υποστηρίξει τα αδύνατα αιτήματά της, τα οποία βασίζονται στην πεποίθηση ότι “Η περαιτέρω επέκταση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο μας βάζει σε πορεία προς την ανθρώπινη εξαφάνιση“:

“Αν οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά την κλιματική κρίση, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, από τώρα – από φέτος”. Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του International Energy Agency (Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας), 2021

“Εάν μπορούν να προκύψουν επιζήμιες καταιγιστικές καταστάσεις και δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα παγκόσμιο σημείο καμπής, τότε πρόκειται για μια υπαρξιακή απειλή για τον πολιτισμό. Καμία οικονομική ανάλυση κόστους-οφέλους δεν πρόκειται να μας βοηθήσει. Πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας στο κλιματικό πρόβλημα“. Lenton et al, 2020

“Εάν οδηγηθούμε σε ένα ανεξέλεγκτο κλιματικό φαινόμενο, η ζημία μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 100 τρισεκατομμυρίων ευρώ και της απώλειας του πολιτισμού” Καθηγητής Hans Joachim Schellnhuber
“Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ευημερία και την υγεία του πλανήτη.

Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στη συντονισμένη παγκόσμια δράση θα χάσει ένα σύντομο και ταχέως στενεύον παράθυρο για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος“ Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), έκτη έκθεση αξιολόγησης, Ομάδα Εργασίας ΙΙ, συμπρόεδρος Hans-Otto Pörtner, 28 Φεβρουαρίου 2021

Δεν γνωρίζω κανέναν επιστήμονα – συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω και αυτών που ηγούνται της IPCC – ο οποίος να έχει προσφέρει οποιοδήποτε είδος διόρθωσης στις επιστημονικές παρανοήσεις που προωθεί το Just Stop Oil.

Αν μου έχουν διαφύγει τέτοιες διορθώσεις, παρακαλώ ενημερώστε με. Αντιθέτως, βλέπω συχνά επιστήμονες να αναφέρουν ότι πρέπει απλώς να σταματήσουμε να καταναλώνουμε ορυκτά καύσιμα. Κλείνουμε το μάτι. Χάιδεμα, χάιδεμα.

Αποδεικνύεται ότι το Just Stop Oil χρηματοδοτείται από πλούσιους Αμερικανούς των οποίων οι περιουσίες προήλθαν από τα ορυκτά καύσιμα – Όχι, δεν θα μπορούσατε να το φαντασθείτε αυτό. Ο κύριος Αμερικανός χρηματοδότης του Just Stop Oil μας υπενθυμίζει:
“Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για εξαφάνιση…”

Τελικά, το Just Stop Oil είναι εκμεταλλευτές.

Πλούσιοι χρηματοδότες και βολεμένοι επιστήμονες φοβίζουν κανονικούς ανθρώπους, πολλοί από αυτούς νέοι, οι οποίοι εκφράζουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους για ένα αποκαλυπτικό μέλλον ως ανούσιο ακτιβισμό που θέτει τους ίδιους και τους άλλους σε κίνδυνο, καθώς ζητούν αδύνατες πολιτικές που αν εφαρμοστούν θα σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πόσο λυπηρό.

Πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο για αυτούς τους ακτιβιστές, σταματώντας τη χιλιαστική ρητορική και μοιραζόμενοι μαζί τους μια σειρά από πραγματικές πολιτικές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Τους το χρωστάμε τουλάχιστον αυτό.

Πηγή: oimos-athina.blogspot.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: