ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; Τα ψέματα της Fed για τον πληθωρισμό, οι ρωσικές κυρώσεις και η Νέα Παγκόσμια Τάξη

Κοινοποίηση:
Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου λένε ψέματα για το πώς τα επιτόκια επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Αυτό δεν είναι μικρό θέμα, καθώς είναι σαφές ότι χρησιμοποιείται για να εισαγάγει μια παγκόσμια οικονομική ύφεση, αυτή τη φορά πολύ χειρότερη από ό,τι στη δεκαετία του 1930, χρησιμοποιώντας τη Ρωσία ως αποδιοπομπαίο τράγο για να κατηγορηθεί, καθώς οι εξουσίες ετοιμάζονται να ωθήσουν τον κόσμο σε αυτό που ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε πρόσφατα “μια Νέα Τάξη Πραγμάτων”.

 

Έχω διατυπώσει πολλές φορές την άποψη ότι κάθε μεγάλη οικονομική ύφεση ή κρίση του τελευταίου αιώνα περίπου, από τη δημιουργία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ήταν το σκόπιμο πολιτικό αποτέλεσμα των ενεργειών της Fed. Η σημερινή κατάσταση είναι σαφώς μια επανάληψη αυτού του γεγονότος. Οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Fed σχετικά με την καταπολέμηση του πληθωρισμού δείχνουν ότι σχεδιάζουν να προκαλέσουν μια πλήρη παγκόσμια ύφεση μέσα στους επόμενους μήνες. Η σύγκρουση στην Ουκρανία και η τρελή πλημμύρα κυρώσεων των χωρών του ΝΑΤΟ σε οτιδήποτε ρωσικό θα χρησιμοποιηθούν για να επιταχύνουν τη διαδικασία του παγκόσμιου πληθωρισμού στα τρόφιμα, την ενέργεια και οτιδήποτε άλλο, και θα επιτρέψουν να επιρρίψουν την ευθύνη στη Ρωσία, ενώ η Fed θα ξεφύγει αλώβητη. Ακολουθήστε τους δημιουργούς του χρήματος.

 

Αν εξετάσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις της Fed, μακράν της πιο ισχυρής κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, ανεξάρτητα από τις προβλέψεις για την επικείμενη κατάρρευση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, γίνεται σαφές ότι λένε ανοιχτά ψέματα. Μην ξεχνάτε ότι η ίδια Fed κράτησε σκόπιμα τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για περισσότερα από 14 χρόνια από την κρίση του 2008 για να διασώσει τη Wall Street εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. Τώρα ισχυρίζονται ότι πρέπει να αντιστρέψουν τα επιτόκια για το καλό αυτής της οικονομίας. Απλώς λένε ψέματα.

 

Η ψεύτικη καμπύλη Philips

 

Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις επειδή ισχυρίστηκε ότι τα υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας δεν είναι αποτελεσματικά για τον έλεγχο του υψηλού πληθωρισμού της Τουρκίας. Κατά ειρωνεία της τύχης, έχει δίκιο ως προς το βαθμό που μπορεί να φτάσει. Τόλμησε να επιτεθεί στη σημερινή νομισματική ορθοδοξία, για την οποία οι χρηματοπιστωτικές αγορές τον τιμώρησαν με επίθεση στη λίρα. Η βάση της θεωρίας για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό σήμερα ανάγεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 1958 από τον A.W. Philips, τότε στο London School of Economics. Ο Philips, εξετάζοντας τα οικονομικά δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τους μισθούς και τον πληθωρισμό για έναν αιώνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε αντίστροφη σχέση μεταξύ μισθών και πληθωρισμού.

 

Ουσιαστικά ο Philips, ο οποίος έθεσε τα δεδομένα του σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως καμπύλη Philips, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν αντίστροφη σχέση. Ο υψηλότερος πληθωρισμός συνδέεται με χαμηλότερη ανεργία και το αντίστροφο. Ωστόσο, η συσχέτιση δεν αποδεικνύει την αιτιότητα και ακόμη και οι ίδιοι οι οικονομολόγοι της Fed έχουν δημοσιεύσει μελέτες που δείχνουν ότι η καμπύλη Philips είναι άκυρη. Το 2018 ο οικονομολόγος του Princeton Alan Blinder, πρώην αντιπρόεδρος της Fed, σημείωσε ότι “η συσχέτιση μεταξύ της ανεργίας και των μεταβολών του πληθωρισμού είναι σχεδόν μηδενική… Ο πληθωρισμός μόλις και μετά βίας μετακινήθηκε καθώς η ανεργία αυξανόταν και μειωνόταν”.

 

Παρά το γεγονός αυτό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς και οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως από τη δεκαετία του 1970, χρησιμοποίησαν αυτή την έννοια της καμπύλης Philips για να δικαιολογήσουν την αύξηση των επιτοκίων για να “σκοτώσουν” τον πληθωρισμό. Ο πιο διαβόητος σε αυτό ήταν ο πρόεδρος της Fed Paul Volcker, ο οποίος το 1979 αύξησε τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ (ταυτόχρονα με την Τράπεζα της Αγγλίας) κατά 300% σε επίπεδα κοντά στο 20%, όπου προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1930.

 

Ο Volcker απέδωσε τον εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό του 1979-82 στις μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων. Αγνόησε βολικά την πραγματική αιτία του παγκόσμιου πληθωρισμού τότε, την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και των σιτηρών μέχρι τη δεκαετία του 1980 ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών ενεργειών του προστάτη του Volcker, David Rockefeller, για τη δημιουργία των πετρελαϊκών σοκ της δεκαετίας του 1970. Γράφω εκτενώς γι’ αυτό στο βιβλίο μου A Century of War: Anglo-American Oil Politics (Ένας αιώνας πολέμου: Αγγλοαμερικανική πολιτική για το πετρέλαιο).

 

Από την εποχή της βίαιης επιχείρησης επιτοκίων Volcker έχει γίνει ορθοδοξία για τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες να λένε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός πρέπει να “τιθασευτεί” με την αύξηση των επιτοκίων. Στην πραγματικότητα αυτοί που κερδίζουν είναι οι κύριες τράπεζες της Wall Street που κατέχουν χρέος του αμερικανικού Δημοσίου.

 

Αιτίες του πρόσφατου πληθωρισμού

 

Η αιτία των ανησυχητικών αυξήσεων του πληθωρισμού μετά το κλείδωμα του COVID το 2020 έχει ελάχιστη ή καμία σχέση με την αύξηση των μισθών ή την άνθηση της οικονομίας. Η αύξηση των επιτοκίων για τη δημιουργία μιας “ήπιας προσγείωσης” ή της λεγόμενης ήπιας ύφεσης δεν θα έχει σχεδόν καμία επίδραση στον πραγματικό πληθωρισμό.

 

Οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη για τα ίδια τα είδη πρώτης ανάγκης για τα οποία πρέπει να ξοδεύουν οι οικογένειες. Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανού οικονομολόγου Mike “Mish” Shedlock, πάνω από το 80% των στοιχείων του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται για την επίσημη μέτρηση του πληθωρισμού αποτελείται από τα λεγόμενα “ανελαστικά στοιχεία”. Αυτό περιλαμβάνει πάνω απ’ όλα το κόστος στέγασης, τα καύσιμα βενζίνης, τις μεταφορές, τα τρόφιμα, την ιατρική ασφάλιση, την εκπαίδευση. Οι περισσότερες οικογένειες δεν είναι σε θέση να μειώσουν σοβαρά κανένα από αυτά τα απαραίτητα έξοδα διαβίωσης, ανεξάρτητα από τα υψηλότερα επιτόκια.

Το κόστος των τροφίμων αυξάνεται στα ύψη καθώς εμφανίζονται παγκόσμιες ελλείψεις σε σιτηρά, ηλιέλαιο και λιπάσματα, λόγω της εκτίναξης του κόστους του φυσικού αερίου για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων. Αυτό συνέβαινε πολύ πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η εξάλειψη των ρωσικών και ουκρανικών εξαγωγών σιταριού λόγω των κυρώσεων και του πολέμου μπορεί να μειώσει έως και το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιτηρών. Η ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική και οι έντονες πλημμύρες στην Κίνα αυξάνουν το κόστος των τροφίμων. Το φυσικό αέριο αυξάνεται εξαιτίας της ανόητης ατζέντας της ΕΕ και του Μπάιντεν για μηδενικό διοξείδιο του άνθρακα που θα εξαλείψει κάθε ενέργεια από υδρογονάνθρακες τα επόμενα χρόνια. Τώρα, λόγω των αυτοκτονικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, μια σημαντική πηγή παγκόσμιου καυσίμου ντίζελ, η Ρωσία, εξαλείφεται. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία. Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου κατευθύνεται στην ΕΕ.

 

Κυρώσεις, ουρία και μικροτσίπ

 

Ένα παράδειγμα του πόσο διασυνδεδεμένη έχει γίνει η παγκοσμιοποιημένη παγκόσμια οικονομία, τον Οκτώβριο του 2021 η Κίνα επέβαλε αυστηρούς εξαγωγικούς ελέγχους στις εξαγωγές ουρίας, βασικού συστατικού όχι μόνο των λιπασμάτων αλλά και ενός πρόσθετου για τους κινητήρες ντίζελ, του DEF ή AdBlue, το οποίο χρειάζονται οι περισσότεροι σύγχρονοι κινητήρες ντίζελ για τον έλεγχο των εκπομπών οξειδίων του αζώτου. Χωρίς AdBlue οι κινητήρες δεν λειτουργούν. Αυτό απειλεί τα φορτηγά, τους γεωργικούς ελκυστήρες, τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές, τον κατασκευαστικό εξοπλισμό. Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί καύσιμο ντίζελ σε δεξαμενές και φορτηγά. Τώρα με τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας διυλισμένου καυσίμου ντίζελ στον κόσμο αναγκάζεται να εγκαταλείψει. Η ΕΕ εισάγει το ήμισυ του ντίζελ της από τη Ρωσία. Η Shell και η BP έχουν προειδοποιήσει τους Γερμανούς αγοραστές για πιθανά προβλήματα εφοδιασμού και οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη. Η απώλεια ντίζελ έρχεται καθώς τα αποθέματα καυσίμου ντίζελ στην Ευρώπη βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το OilPrice.com, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή. Εκεί, τα αποθέματα καυσίμων ντίζελ είναι κατά 21% χαμηλότερα από τον προ της πανδημίας εποχικό μέσο όρο πενταετίας.

 

Το αέριο νέον είναι ένα υποπροϊόν από την παραγωγή χάλυβα. Περίπου το 50% του παγκόσμιου αερίου νέον υψηλής καθαρότητας για τους ημιαγωγούς, το οποίο είναι κρίσιμο για τα λέιζερ που απαιτούνται για τη λιθογραφία για την κατασκευή τσιπ, προέρχεται από δύο ουκρανικές εταιρείες, την Ingas και την Cryoin. Και οι δύο προμηθεύονται το νέον τους από ρωσικές χαλυβουργίες. Η μία εδρεύει στην Οδησσό και η άλλη στη Μαριούπολη. Από τότε που άρχισαν οι μάχες εκεί πριν από ένα μήνα, και τα δύο εργοστάσια έχουν κλείσει. Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία TECHCET με έδρα την Καλιφόρνια, “η Ρωσία είναι μια κρίσιμη πηγή C4F6, το οποίο αρκετοί προμηθευτές των ΗΠΑ αγοράζουν και καθαρίζουν για χρήση σε προηγμένες διαδικασίες χάραξης λογικών συσκευών κόμβων και προηγμένης λιθογραφίας για την παραγωγή τσιπ”. Επίσης, η Ρωσία παράγει περίπου το ένα τρίτο όλου του παγκόσμιου παλλαδίου που χρησιμοποιείται στους καταλυτικούς μετατροπείς αυτοκινήτων και στους αισθητήρες και στην αναδυόμενη μνήμη (MRAM).

 

Ο Oleg Izumrovov, Ρώσος ειδικός σε θέματα υπολογιστικών δεδομένων, επισημαίνει περαιτέρω ότι η Ρωσία σήμερα “κατέχει το 80% της αγοράς υποστρωμάτων ζαφειριού – λεπτών πλακών από τεχνητή πέτρα, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην οπτο- και μικροηλεκτρονική για τη δημιουργία στρωμάτων από διάφορα υλικά, για παράδειγμα πυρίτιο. Χρησιμοποιούνται σε κάθε επεξεργαστή στον κόσμο – η AMD και η Intel δεν αποτελούν εξαίρεση”. Και προσθέτει: “Η θέση μας είναι ακόμη ισχυρότερη στην ειδική χημεία της χάραξης τσιπ με τη χρήση υπερκαθαρών συστατικών. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 100 τοις εκατό της παγκόσμιας προμήθειας διαφόρων σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς αυτούς”.

 

Για να μην αναφέρουμε ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου και αλουμινίου στον κόσμο.

 

Καθώς η Ουάσινγκτον κλιμακώνει συνεχώς τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είναι θέμα εβδομάδων να επηρεάσουν αυτοί οι σύνδεσμοι της εφοδιαστικής αλυσίδας τον παγκόσμιο πληθωρισμό και τον πληθωρισμό των ΗΠΑ σε βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί στην πρόσφατη μνήμη. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε (ανεπιτυχώς προς το παρόν) να πιέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη εκτοξευθεί παγκοσμίως και ο Μπάιντεν παραδέχθηκε σε δημοσιογράφο ότι οι τιμές θα ανέβουν πολύ περισσότερο για τα τρόφιμα και την ενέργεια, αποδίδοντας την ευθύνη στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

 

Καμία από αυτές τις επιπτώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες μόλις τώρα αρχίζουν να επηρεάζουν το κόστος και ακόμη και τη διαθεσιμότητα τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών, δεν μπορεί να αλλάξει με την αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Και η Fed το γνωρίζει αυτό. Με τις ενέργειές τους ρίχνουν κυριολεκτικά κηροζίνη σε μια οικονομική πυρκαγιά που καίει. Θα επισημάνουν τις ανησυχητικές αυξήσεις του πληθωρισμού μέχρι τον Μάιο και θα διπλασιάσουν την ψευδή “θεραπεία” τους, δηλαδή τα υψηλότερα επιτόκια που κινδυνεύουν να βυθίσουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο σε μια παγκόσμια ύφεση που θα κάνει τη δεκαετία του 1930 να φαίνεται ήπια. Μπορούμε να περιμένουμε πολλές συζητήσεις για την εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας που θα αντικαταστήσει το δολάριο σε εκείνο το σημείο. Καλώς ήρθατε στη Μεγάλη Επαναφορά του Νταβός.

 

F. William Engdahl είναι σύμβουλος στρατηγικού κινδύνου και λέκτορας, έχει πτυχίο πολιτικής από το Πανεπιστήμιο του Princeton και είναι συγγραφέας μπεστ σέλερ για το πετρέλαιο και τη γεωπολιτική, αποκλειστικά για το διαδικτυακό περιοδικό “New Eastern Outlook”..

Πρότυπο κείμενο ΕΔΩ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: