Σύσκεψη Μητσοτάκη στο ΥΜΑΘ: Να μείνουν κλειστά τα σχολεία – Όσα ανέφεραν [BINTEO]

Κοινοποίηση:
127856741_746799006214448_6947742555040509881_n-750x430

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:00 η σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΜΑΘ με τοπικούς φορείς στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Την προσεκτική και σταδιακή άρση του lockdown εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό ο υφυπουργός εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο ΥΜΑΘ.

Οι αρμόδιοι φορείς συζήτησαν με τον πρωθυπουργό τα ζητήματα της πόλης, ζήτησαν την οικονομική ενίσχυση των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό και την παράταση του κλεισίματος των σχολείων.

Θ. Καράογλου: Επιβεβαιώνω ότι το σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης ενισχύεται

Μετά το πέρας των συζητήσεων, ο κ. Καράογλου ανέφερε τα εξής: “Μέσα από τη συζήτηση που έγινε προέκυψε η ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι όσο περισσότερο γίνεται. Η κυβέρνηση δεν βιάζεται, παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και θα αποφασίσει μετά την εισήγηση ειδικών”.

Και συνέχισε δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα: “Θέλω να επιβεβαιώσω πως το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα αντέχει και ενισχύεται και να δώσω το αισιόδοξο μήνυμα ότι φαίνεται μια σαφής τάση μείωσης στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Τα αποτελέσματα αυτά θα φανούν στις αμέσως επόμενες ημέρες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να προσέχουμε, να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών, να προστατεύουμε καταρχάς την ατομική μας υγεία και θεωρώ ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι ένας πόλεμος εναντίον ενός δυνατού και αγνώστου μέχρι πρότινος εχθρού, τον οποίο θα τον κερδίσουμε”.

Απ. Τζιτζικώστας: Ζητήσαμε οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων

Ο κ. Τζιτζικώστας εισηγήθηκε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στον πρωθυπουργό, την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των κλάδων που χτυπήθηκαν από τα μέτρα του lockdown, και για τον Δεκέμβριο και για τον Ιανουάριο.

“Εξέφρασα στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό μου για το άνοιγμα της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά στη βόρεια Ελλάδα και όσο αφορά τα σχολεία. Η περιφέρεια θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία”.

Κων/νος Ζέρβας: Να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα

Από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να εισηγηθεί την άρση του lockdown, αν δεν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

“Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα αν δεν είναι εξασφαλισμένη η υγεία των κατοίκων. Άρα το οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο και την εστίαση έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας, η αναζωπύρωση όπως λένε οι γιατροί, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο. Για αυτό τον λόγο προσωπικά είμαι κατά του ανοίγματος των σχολείων μέχρι τα Χριστούγεννα”, τόνισε. Αναφορικά με το πλήγμα που υπέστησαν οι κλάδοι της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Ζέρβας τόνισε πως η οικονομική ενίσχυση στους επαγγελματίες πρέπει να συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο.

“Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την επόμενη ημέρα ώστε να επουλώσουμε τις πληγές που υπάρχουν στην οικονομία της πόλης. Έχω μιλήσει για ένα σχέδιο Μάρσαλ που χρειάζεται αυτή η πόλη. Έκανα πρόταση για τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη των νοσοκομείων, των νοσοκομείων και των γιατρών, βοήθεια στον ΟΑΣΘ και τοποθέτηση ενός εντεταλμένου συμβούλου της πολιτικής προστασίας ο οποίος θα συντονίζει το τόσο δύσκολο έργο που έχει αυτή τη στιγμή η βόρεια Ελλάδα”, σημείωσε.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Στο ΥΜΑΘ βρίσκεται και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Στις 14:00 έχει προγραμματιστεί συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ραδιοφωνικό σταθμό Status Fm 107.7 και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Πηγή: thesstoday.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: