Συμβουλές υγείας κατά τη διάρκεια της κοινωνικής απομόνωσης από κλινικό ψυχολόγο

Κοινοποίηση:
giatros2018

Τι είναι το στρες

Το στρες είναι η αντίδραση του σώματος στην αίσθηση ότιαπειλείται ή πιέζεται. Εμφανίζεται συχνά και μπορεί να μας κινητοποιήσει ώστε να επιτύχουμε στόχους στην καθημερινή μας ζωή και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εργασίας μας και της οικογενειακής ζωής.

Ωστόσο, η υπερβολική ψυχοπίεση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, το σώμα μας και τις σχέσεις μας – ειδικά όταν θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άγχος και ευερεθιστότητα και να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή μας. Αυτό το διάστημα περιτριγυριζόμαστε από ειδήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα έχουμε να διεκπεραιώσουμε και τις προσωπικές υποχρεώσεις μας. Αυτό αυξάνει την δυσφορία και το άγχος.

Πώς να μειώσετε το στρες

Γενικά, αυτή την ψυχοπιεστική περίοδο φροντίστε τις ανάγκες σας, ενημερωθείτε από επίσημες πηγές για την πανδημία και μην εμπιστεύεστε φήμες.

Χωρίστε σε τμήματα τις δύσκολες δουλειές σας

Αν μια δουλειά φαίνεται επίπονη και δύσκολη στο ξεκίνημα, δοκιμάστε να την χωρίσετε σε ευκολότερα κομμάτια και επιβραβεύστε τον εαυτό σας κάθε φορά που ολοκληρώνετε καθένα από αυτά.

Δώστε την ευκαιρία στους εαυτούς σας να βιώσετε κάτι θετικό

Πάρτε χρόνο να αναλογιστείτε καθετί θετικό στη ζωή σας. Κάθε μέρα σκεφτείτε τι πήγε καλά και επισημάνετε 3 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Σκεφθείτε επίσης μικρές θετικές αλλαγές, που μπορείτε να κάνετε αυτή την περίοδο, θέτοντας συγκεκριμένους, εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους. Κάθε φορά που θα πετυχαίνετε έναν, θα νιώθετε ευχαρίστηση και θα αυξάνεται το κίνητρό σας.

Αμφισβητήστε τις μη βοηθητικές σκέψεις

Ο τρόπος με τον οποίο σκεπτόμαστε επηρεάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε. Ασκηθείτε λοιπόν στη διαφορετική σκοπιά, δηλαδή προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο ώστε να μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα, π.χ. άγχος, θυμό, εκνευρισμό, ανία, κτλ. Αρνητική σκέψη: Να δεις που θα αρρωστήσω από τον κορωνοϊό και θα κολλήσω τους γύρω μου και κάποιος θα πεθάνει →άγχος / Τροποποιημένες σκέψεις: Φροντίζω για την υγιεινή μου /Δεν έχω ενδείξεις για κάτι τέτοιο /Η πλειοψηφία των ανθρώπων το ξεπερνάει και γενικότερα επιβιώνει →μικρότερο άγχος. Η αβεβαιότητα θα υπάρχει πάντα στη ζωή μας και μετά τον κορωνοϊό και μπορούμε απλώς να την αποδεχτούμε ως ένα κομμάτι της και να εφοδιαστούμε με τρόπους νοητικής ενδυνάμωσής μας.

Γίνετε πιο δραστήριοι

Ο δραστήριος άνθρωπος μπορεί να απομακρύνει την αρνητική ενέργεια. Με την ενεργητικότητα το άγχος του δεν θα εξαφανιστεί μεν, αλλά μπορεί να γίνει λιγότερο έντονο, ειδικά όταν ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει. Καθορίστε ώρες για δραστηριότητες που βρίσκετε ευχάριστες και χαλαρωτικές, π.χ. αερόβια άσκηση, διάβασμα, μουσική, τέχνη. Πολλά θέατρα προσφέρουν δωρεάν τη διαδικτυακή προβολή θεατρικών παραστάσεων. Υπάρχουν, επίσης, πολλές ιστοσελίδες μουσείων και πολιτιστικών χώρων στους οποίους μπορείτε να περιηγηθείτε δωρεάν αυτές τις ημέρες, άλλοι που προβάλλουν κινηματογραφικά έργα και άλλοι που προσφέρουν ιδέες για δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.

Μιλήστε σε κάποιον

Οι έμπιστοι φίλοι, η οικογένεια και οι συνεργάτες σας μπορούν να σας βοηθήσουν όταν επιχειρείτε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες σας. Τονώστε την σύνδεσή σας με τους άλλους. Ζήστε το εδώ και τώρα. Εκφράστε τις αξίες σας, όπως την αγάπη, την δεκτικότητα και την καλοσύνη μέσα από την εγγύτητα με τους άλλους.

Πηγή:https://www.nhs.uk

Αντώνης Καλαματιανός, κλινικός ψυχολόγος

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: