Συγκέντρωση, υπομονή και… γρήγορο γκολ με Απόλλωνα!

Κοινοποίηση:
1979870-1

Το πρώτο πράγμα που θέλω να επισημάνω για το ματς του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα το Σάββατο στο ΟΑΚΑ, είναι ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη συγκέντρωση και υπομονή από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Δεν θα είναι εύκολο το ματς και θα είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα γκολ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. .

Ο Απόλλων είναι ένας αντίπαλος που ειδικά στα ματς με τους «μεγάλους» αγωνίζεται πολύ αμυντικά, με συγκέντρωση και καλή οργάνωση πίσω από τη μπάλα.

Πιστεύω ότι θα παραταχθεί στο γήπεδο με πεντάδα στη γραμμή της άμυνάς του, όπως έκανε και στα προηγούμενα αντίστοιχα ματς που έδωσε με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, όπου έδειξε την εικόνα μίας δεμένης ομάδας που είναι πολύ συγκεντρωμένη στην αμυντική της λειτουργία.

Ανεξάρτητα με το εάν στην αμυντική γραμμή του Απόλλωνα θα υπάρχει πεντάδα, είναι ένας αντίπαλος πολύ καλά στημένος στη ζώνη άμυνας συνολικά ως ομάδα.

Και σε τέτοια παιχνίδια αν δεν μπει το γκολ στην αρχή, στα πρώτα λεπτά του ματς, πρέπει να δείξεις τεράστια υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας και να μην χάσεις τη συγκέντρωσή σου.
Πιστεύω ότι με ένα γρήγορο γκολ το ματς θα γίνει πιο εύκολο για τον Παναθηναϊκό, αυτό θα ήταν το ιδανικό.
Οχι επειδή ο αντίπαλος θα αλλάξει την τακτική του εάν αυτό συμβεί. Γιατί δεν περιμένω ότι με το σκορ στο 1-0 ο Απόλλων θα αλλάξει το αγωνιστικό του πλάνο και θα ανεβάσει τις γραμμές του.

Αλλά γιατί θα επηρεάσει θετικά τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και θα τους διώξει το άγχος ότι πρέπει να διασπάσουν μία καλά οργανωμένη αμυντικά ομάδα.

Ο Γιώργος Δώνης ξέρει καλύτερα πως να εκμεταλλευτεί τα ρήγματα στα πλάγια από τη στιγμή που ο άξονας θα είναι γεμάτος.

Γενικά αυτί που μπορώ να πω είναι ότι απέναντι σε κλειστές άμυνες χρειάζεται να έχεις πολύ γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και άμεσες αλλαγές παιχνιδιού από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη, για να δημιουργήσεις καταστάσεις «ένας εναντίον ενός» ή ακόμα καλύτερα «δύο εναντίον ενός» από τα πλάγια.

Και επίσης χρειάζεται να γίνουν σουτ έξω από την περιοχή για να αναγκαστεί η αμυντική γραμμή του αντιπάλου να ανέβει λίγο πιο ψηλά και να βρεθούν έτσι περισσότεροι χώροι για να γίνει πιο εύκολα μία κάθετη πάσα πίσω από τη ζώνη άμυνας.

Θεωρώ ότι ο Γιώργος Δώνης θα αλλάξει το σχηματισμό της ομάδας, πιθανότατα σε 4-4-2, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αγωνίζεται ο Απόλλων.

Οσον αφορά τις απουσίες του Διούδη, του Κουλιμπαλί και του Μουνιέ, είναι σίγουρα σημαντικές, αλλά πιστεύω ότι όσοι αγωνιστούν μπορούν να τους αντικαταστήσουν και η ομάδα συνολικά να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει σχετίζεται με τη διακοπή. Πάντοτε μία διακοπή «δένει τα χέρια» στον προπονητή γιατί ο ρυθμός της ομάδας σταματάει αναγκαστικά και επίσης δεν ξέρει πόσο κούραση έχουν τα παιδιά που γύρισαν από τις Εθνικές.
Οσοι είχαν διπλά ματς με τις Εθνικές τους ομάδες πιθανότατα δεν θα έχουν κάνει ούτε μία κανονική προπόνηση αυτό το διάστημα, από τη στιγμή που προετοιμάζονταν για δύο απανωτούς αγώνες.

Δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον Γιώργο Δώνη που ουσιαστικά είχε όλους τους παίκτες του μαζί σε μία μόνο προπόνηση πριν το ματς με τον Απόλλωνα.
Θεωρώ δεδομένο ότι θα έχει μιλήσει με τους διεθνείς για να μάθει τι κάνανε αυτό το διάστημα και να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν στην επιλογή της ενδεκάδας.

Βέβαια, σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι θετικό για τον Παναθηναϊκό το γεγονός ότι αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που είναι χαμηλά στη βαθμολογία, αλλά πρέπει να υπάρχει πολλή μεγάλη προσοχή απ’ όλους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει χαλαρότητα.

Επαναλαμβάνω ότι θα είναι δύσκολο το ματς εάν δεν μπει γρήγορα ένα γκολ, γιατί όσο θα περνάει ο χρόνος ο αντίπαλος θα αποκτά αυτοπεποίθηση και εμείς μπορεί να χάσουμε την υπομονή μας και να παρασυρθούμε σε αβίαστα λάθη που φέρνουν εκνευρισμό.

Περιμένω ότι και αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ θα υπάρξει αρκετός κόσμος του Παναθηναϊκού και αυτή η «χημεία», η σχέση της ομάδας με τον κόσμο, είναι τεράστια υπόθεση.
Η ομάδα είμαι σίγουρος ότι θα έχει και πάλι πολύ μεγάλη στήριξη από τον κόσμο του Παναθηναϊκού κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Επίσης δεν φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξει χαλάρωση μετά τα ντέρμπι, γιατί ο Γιώργος Δώνης έχει τόσο μεγάλη εμπειρία ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως προπονητής, που ξέρει τον σωστό τρόπο διαχείρισης για να μην χαλαρώσουν οι ποδοσφαιριστές.

Σ’ αυτού του είδους τα ματς μπορείς να πάθεις πιο εύκολα τη «ζημιά», είμαι ωστόσο σίγουρος ότι ο Γιώργος Δώνης θα έχει προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα σε όλους τους τομείς.

Κριστόφ Βαζέχα / sdna.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: