Στρατιώτες – γιατροί ρουσφέτια στο Ναύπλιο και στο χωριό του Τσίπρα!

Κοινοποίηση:
1

Στρατιώτες γιατροί στο «δυσπρόσιτο» Ναύπλιο και στο χωριό του Τσίπρα! – Προκλητικές τοποθετήσεις σε θέσεις με αμοιβή – Προεκλογικά ρουσφέτια;

Την ώρα που στις Μονάδες ψάχνουν με τα κυάλια να βρουν γιατρούς, με κοινή απόφαση των υπουργών Άμυνας και Υγείας οπλίτες ιατροί  τοποθετούνται σε αμοιβόμενες θέσεις όχι μόνο σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά όπως φαίνεται και σε περιοχές με εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση, γεγονός που δίνει το δικαίωμα να χαρακτηριστούν και ρουσφέτια.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τοποθέτηση γιατρού στις φυλακές Ναυπλίου, οι οποίες βρίσκονται πάνω σε κεντρικό δρόμο μεγάλης κλυκλοφορίας ανάμεσα σε δυο μεγάλες πόλεις, το Άργος και το Ναύπλιο και οι οποίες διαθέτουν μεγάλα νοσοκομεία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η τοποθέτηση δυο οπλιτών γιατρών σε κέντρα υγείας στην Άρτα, τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση μεταξύ τους και το ένα είναι το χωριό του πρωθυπουργού, δημιουργεί επίσης δυσμενή σχόλια.

Οι στρατιώτες γιατροί τοποθετήθηκαν στο Αθαμάνιο Άρτας και στην Κυψέλη Άρτας, τα οποία απέχουν μεταξύ τους μόλις 27 χιλιόμετρα και μόλις 60 χιλιόμετρα από την Άρτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πέρυσι τον Ιανουάριο, όπως είχε αποκαλύψει το Αrmyvoice.grμε ανάλογη απόφαση είχε επίσης τοποθετηθεί στρατιώτης γιατρός στο χωριό του πρωθυπουργού.

Άλλοι 17 στρατιώτες γιατροί τοποθετήθηκαν σε κέντρα υγείας σε ακριτικά νησιά και σε περιοχές όπως η Ευρυτανία, η Καρδίτσα, η Αρκαδία και η ορεινή Κεφαλονιά.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι γιατροί που πηγαίνουν σε θέσεις αγροτικών γιατρών στα δυσπρόσιτα νησιά, ολοκληρώνουν τη θητεία τους τον Ιούνιο ενώ για παράδειγμα ο δίοπος γιατρός που επιλέχθηκε να πάει στις φυλακές Ναυπλίου αναμένεται να απολυθεί τον Νοέμβριο και οι γιατροί που τοποθετήθηκαν στον τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού παίρνουν απολυτήριο τον Αύγουστο.

Δείτε αναλυτικά τις περιοχές που τοποθετούνται στρατιώτες γιατροί και τις αναμενόμενες ημερομηνίες απόλυσης και θα καταλάβετε.

Στην απόφαση την οποία υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Ρήγας και ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ορίζεται ότι:

Το χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης των ανωτέρω οπλιτών θητείας, στα Περιφερειακά Ιατρεία, αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.

Οι οπλίτες θητείας δικαιούνται, από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων στις εν λόγω θέσεις, πλέον της προβλεπόμενης αμοιβής από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις οριζόμενες από το Υπουργείο Υγείας μηνιαίες αποδοχές των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου την αποζημίωση για τις πραγματοποιηθείσες εφημερίες, το οποίο και τις καταβάλλει από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του πιστώσεις.

Χρήση και κατάχρηση της διάταξης για τους στρατιώτες γιατρούς

Η παραπάνω δυνατότητα δόθηκε με το ν. 4361/16 «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις.

Φαίνεται όμως ότι  η εν λόγω διάταξη χρησιμοποιείται για  μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δεν λαμβάνονται υπόψη  οι μεγάλες ανάγκες των Μονάδων, ιδίως της παραμεθορίου ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την κοινωνική αναγκαιότητα για προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά της άγονης γραμμής του Αιγαίου που χτυπά η καρδιά της πατρίδας μας και στην περίπτωση αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επωφελής η υπηρέτηση της θητείας από οπλίτες ειδικότητας ιατρού που ταυτόχρονα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις της λεγόμενης «υπηρεσίας υπαίθρου».

Θα έπρεπε όμως να προβλεφθεί η δυνατότητα αυτή (αγροτικό) στους οπλίτες ιατρούς μόνο στις περιπτώσεις που υπηρετούν παράλληλα τη θητεία τους σε νησιά της άγονης γραμμής ή απομακρυσμένες περιοχές που έχουν έδρα στρατιωτικές Μονάδες (π.χ. Οπλίτης ιατρός υπηρετεί σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στο φυλάκιο τάδε απομακρυσμένης νήσου και ταυτόχρονα εκτελεί και τα καθήκοντα αγροτικού ιατρού στο ομώνυμο χωριό του νησιού).

Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως κίνητρο για την υπηρέτηση στις περιοχές αυτές.

πηγή: armyvoice.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: