Στο Μαξίμου αύριο η Γιούροβα – Θα ζητήσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Κοινοποίηση:
d f

Με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών και την κατάρρευση της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, θα συναντηθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και την Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα.

Η Τσέχα πολιτικός αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τα ΜΜΕ.

Η Βέρα Γιούροβα συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Σε ανάρτησή της ανέφερε ότι με τον κ. Τσίπρα συζήτησαν «την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την χρήση λογισμικού παρακολούθησης». «Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο» προσέθεσε η κυρία Γιούροβα.

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας»

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης» σύμφωνα με ενημερωτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι «ο ρόλος της Επιτροπής είναι να προασπίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε εξουσίες διερεύνησης, επομένως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από εθνικές αρχές και δικαστήρια σε μεμονωμένες καταστάσεις».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου για το 2022 με διαφορετικούς συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα αναφέρεται. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται:

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: