Στους δρόμους οι Περουβιανοί για τις αυξήσεις των τιμών – Η κυβέρνηση επέβαλλε 10ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας και κάλεσε τον στρατό να επαναφέρει την τάξη

Κοινοποίηση:
peru

Ο πληθωρισμός απειλεί όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη. Το τελευταίο παράδειγμα είναι στο Περού, όπου η κοινωνική αναταραχή εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Λίμα, την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 2:00 έως τις 23:59 της Τρίτης 5 Απριλίου, για να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων», δήλωσε ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο, σε ζωντανή μετάδοση. 

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής δυσκολευόταν ήδη πριν οι τιμές των εμπορευμάτων εκτιναχθούν σε επίπεδα ρεκόρ. Οι κοινωνικές αναταραχές ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, ενώ τώρα οι διαδηλώσεις με επικεφαλής αγρότες και φορτηγατζήδες για την άνοδο των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. 

Πριν από μέρες, ο υπουργός Οικονομικών του Περού, Όσκαρ Γκράχαμ, μείωσε τον φόρο κατανάλωσης για τα καύσιμα και τα βασικά είδη διατροφής, ελπίζοντας ότι θα καταπνίξει τις διαδηλώσεις.

Όλα αυτά έρχονται καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός του Περού έφτασε στο 6,82% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 1998. Το ποσοστό του Απριλίου αναμένεται να ξεπεράσει το 7%.

Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, που ανεβάζουν τον συνολικό πληθωρισμό, μετατρέπονται σε πολιτική κρίση για τον Καστίγιο, του οποίου η πτώση θα μπορούσε να συμβεί ακόμη πιο γρήγορα. Ο Καστίγιο κάλεσε επίσης τον στρατό να καταστείλει τις βίαιες διαδηλώσεις. 

«Αυτή η απεργία δεν συμβαίνει μόνο εδώ (στην πρωτεύουσα), είναι σε όλο το Περού», δήλωσε στο Reuters ένας ανώνυμος διαδηλωτής.

Εκτός από τις φορολογικές περικοπές, η κυβέρνηση αύξησε απελπισμένα τον κατώτατο μισθό κατά 10% σε περίπου 322 δολάρια το μήνα.

Η κοινωνική αναταραχή στις αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη ήταν αναπόφευκτη λόγω του ταχέως αυξανόμενου κόστους όλων των εμπορευμάτων.

Όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να βιώσουν πρωτόγνωρα ποσοστά πληθωρισμού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: