Στην συνάντηση ξεπουλήματος των πάντων με τον Τούρκο πρόεδρο ο Μητσοτάκης

Κοινοποίηση:
μητσοτακης

Με πάγια θέση πως «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε» και πως «το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρόκειται για μια συνάντηση επιβεβλημένη διότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε, όλες οι χώρες της περιοχής, της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, μια πολύ μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είμαστε δυο χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά είμαστε οι πυλώνες της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι λογικό να συνομιλούμε και να βλέπουμε πως δεν θα προσθέσουμε και άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό τοπίο. Θα είναι μια συζήτηση που ελπίζω να διεξαχθεί σε καλό κλίμα. Από κει και πέρα η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και απάντηση τεκμηριωμένη σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά.

Κρατώ, όμως, ως θετικό το γεγονός ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης μου στο Πατριαρχείο, που ήταν δρομολογημένη για την ημέρα της Ορθοδοξίας, και παίρνοντας τη δήλωση που έκανα στη Βουλή, ότι θα έβλεπα θετικά μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, υπήρξε αυτή η πρόσκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δηλώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.

Στην πατριαρχική Θεία Λειτουργία ο πρωθυπουργός

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

 Μετά το γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Τουρκίας και είναι προγραμματισμένο για τις 13.00, στην προεδρική κατοικία, στις 16.15 είναι προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: