Στην Κύπρο εδρεύει εταιρεία που συνεργάζεται με τη CIA

Κοινοποίηση:
CIA

Εταιρεία-κολοσσός στην ψηφιακή εγκληματολογία που συνεργάζεται με υπηρεσίες χωρών όπως η CIA, «μετεγγράφηκε» στην Κύπρο. Ο λόγος για την Belkasoft, η οποία από τα τέλη Απριλίου εδρεύει κι επίσημα στο νησί μας, όπου εγκαταστάθηκε και ο ιδρυτής της.

Η BELKASOFT LTD ενεγράφη στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου στις 26 Απριλίου (2022), ενώ τα γραφεία της βρίσκονται στα Περβόλια. Ταυτόχρονα, έχει κάνει αίτηση και για κατοχύρωση της εταιρικής ονομασίας «BELKASOFT CYPRUS LTD». Ήδη, στην ιστοσελίδα της επιχειρηματικής αυτής οντότητας έχει δηλωθεί ότι εξυπηρετεί πελάτες από τα γραφεία της στην επαρχία Λάρνακας. Ο δε εκτελεστικός της διευθυντής, Γιούρι Γκουμπάνοφ, γνωστοποίησε πως πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Λεμεσού.

Η Belkasoft παράγει λογισμικά τελευταίας τεχνολογίας με εξειδίκευση στον τομέα της ψηφιακής εγκληματολογίας και θεωρείται κορυφαία στον τομέα της. Άλλωστε, αυτό καταμαρτυρεί και το πελατολόγιό της. Συγκεκριμένα, συνεργάζεται με υπηρεσίες και εταιρείες σε 130 χώρες. Ανάμεσά τους η CIA, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το γραφείο ομοσπονδιακών ερευνών FBI, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας και το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται υπηρεσίες και σώματα ασφαλείας κρατών, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες όπως η KPMG, η Barclays, η Deloitte, η pwc και η Caterpillar. Σύμφωνα με αναφορές στο διαδίκτυο, παλαιότερα είχε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασφαλείας της ρωσικής Ομοσπονδίας FSB και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας της «αρκούδας». Βέβαια, πλέον δεν παρουσιάζονται στη λίστα πελατών της Belkasoft.

 

Σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά «προϊόντα» της εταιρείας, τα λογισμικά της σκοπούν -κυρίως- στην εξιχνίαση υποθέσεων ψηφιακού εγκλήματος, αλλά και αναχαιτίσεις κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Γιούρι Γκουμπάνοφ, ιδρυτής και εκτελεστικός της διευθυντής, σχολιάζοντας τη «μετεγγραφή» της εταιρείας του στην Κύπρο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι περισσότεροί μας πελάτες είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η κίνηση μας βοηθά να τους εξυπηρετήσουμε καλύτερα. Επίσης, αναμένουμε το νέο μας γραφείο (σ.σ. αυτό της Κύπρου) να ενδυναμώσει την εταιρεία μας στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D)».

 

Σημειώνεται ότι η Belkasoft συνεργάζεται και με σώματα ασφαλείας της Τουρκίας. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Μάρτιο (10/03/2022) ο Γκουμπάνοφ είχε δίωρη συνάντηση με στελέχη του Εγκληματολογικού Τμήματος της Εθνικής Αστυνομίας της Τουρκίας. Όπως, μάλιστα, είχε σημειώσει σε μήνυμά του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, από την εν λόγω σύσκεψη διαφάνηκε πως «μπορούμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη διερευνητική τους δουλειά πιο αποτελεσματική».

Πηγή: Φιλελεύθερος

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΣΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΠΑ !!!!!!

Comments are closed.