Στην Αθήνα σήμερα ο Σ.Λαβρόφ – Αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων – Με ποιους θα συναντηθεί

Κοινοποίηση:
LAVROF-790x400

Την Ελλάδα θα επισκεφθεί σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ο Σεργκέι Λαβρόφ.  Στο περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα ο Λαβρόφ αναφέρθηκε με tweet το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στις 26 Οκτωβρίου, o Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ελληνική Δημοκρατία. Ο σκοπός των επαφών είναι να αναλύσουν από κοινού την κατάσταση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, να συγκρίνουν τις προσεγγίσεις τους σε διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις» αναφέρει το υπουργείο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια στην Αθήνα τη Δευτέρα, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως εξήγησε η κα Ζαχάροβα, εκτός από τον κ. Δένδια και τον κ. Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Φαίνεται λοιπόν ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται πλέον ότι η αναθέρμανση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων είναι όσο ποτέ αναγκαία την ώρα που ο Ερντογάν συνεχίζει τις παράνομες έρευνες με το Οruc Reis σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο.

Άλλωστε η πατροπαράδοτη ελληνορωσική φιλία και οι στενοί ιστορικοί δεσμοί του ελληνικού και του ρωσικού λαού μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης του πολιτικού και διπλωματικού οπλοστασίου της Αθήνας έναντι της Άγκυρας. Επιπλέον αναμένεται να συζητηθούν φλέγοντα θέματα που αφορούν την Κύπρο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου κοινός παρονομαστής είναι οι παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας.

Αλλά και στο πεδίο των οικονομικών σχέσεων Ελλάδα και Ρωσία αναμένεται να αναβαθμίσουν τους δεσμούς τους. Στο πλαίσιο αυτό η  αύξηση του εισερχόμενου ρωσικού τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική οικονομική ένεση για τον χειμαζόμενο ελληνικό τουρισμό με παράλληλη κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Ρώσους τουρίστες.

Τέλος εάν επιβεβαιωθούν τα σχετικά δημοσιεύματα περί επικείμενης επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα το 2021 με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τότε είναι προφανές ότι η έλευση του Ρώσου ηγέτη στην Πατρίδα μας θα στείλει αποφασιστικό μήνυμα στην Άγκυρα και όχι μόνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: