Σταφυλόκοκκος: Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης

Κοινοποίηση:
iStock-486709810-1200x840-1

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα βακτήριο το οποίο υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος, αλλά σε ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να υπεραναπτυχθεί και να προκαλέσει νόσο.

Τα βακτήρια αυτά συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Εάν όμως εισχωρήσουν βαθύτερα στον οργανισμό, εάν δηλαδή περάσουν στο αίμα, στις αρθρώσεις, στους πνεύμονες ή την καρδιά, μπορεί να γίνουν απειλητικά για την υγεία.

Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που ήδη φέρουμε, είναι όμως πιθανό να μεταφερθούν και από το ένα άτομο στο άλλο.

Ο σταφυλόκοκκος είναι αρκετά ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα αντικείμενα, όπως μαξιλαροθήκες ή πετσέτες, και από εκεί να μεταφερθεί σε κάποιον που θα έρθει σε άμεση επαφή.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ο σταφυλόκοκκος επιβιώνει επίσης στη χαμηλή υγρασία και στις ακραίες θερμοκρασίες.

Δείτε ποιοι είναι οι συχνότεροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από σταφυλόκοκκο:

Αδύναμο ανοσοποιητικό.
Υποκείμενα προβλήματα υγείας (διαβήτης, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνος, πληγές από έκζεμα, κυστική ίνωση ή εμφύσημα).
Ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, για παράδειγμα όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, όσους έχουν υποστεί έγκαυμα ή όσους έχουν πληγές στο σώμα τους έπειτα από χειρουργείο.
Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν μέσω συσκευών που φτάνουν σε εσωτερικά όργανα του σώματος, όπως η συσκευή αιμοκάθαρσης, οι καθετήρες, και η συσκευή παρεντερικής σίτισης.
Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου μεταδίδονται εύκολα στα αποδυτήρια με την κοινή χρήση ξυριστικής μηχανής, πετσέτας ή άλλου εξοπλισμού.
Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται και με το φαγητό, εάν δεν τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών). Το φαγητό που έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο δεν παρουσιάζει καμία αλλοίωση ως προς την όψη ή τη γεύση του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: