Σπύρος Φωκάς:Το Χόλιγουντ, οι 4 γάμοι, τα χρήματα που του πήρε η πρώην και τα χρέη που τον έστειλαν νοσοκομείο

Κοινοποίηση:
fok2

Ο Σπύρος Φωκάς γεννήθηκε στην Πάτρα και ο κινηματογραφικός φακός φώτισε για πρώτη φορά το πρόσωπό του το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα».

Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του. Μετά από αυτή τη διάκριση, όντας και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, δεν άργησε να πάρει το ρίσκο και να πάει στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

Έτσι, συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού. Ειδικότερα με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», απογειώνεται η κινηματογραφική του καριέρα, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

fok1

Η καριέρα στο Χόλιγουντ

Στη συνέχεια ο Σπύρος Φωκάς κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία», που άφησαν εποχή. Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου» και «Ράμπο 3».

Συνολικά ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού.

Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε κοινωνικές και δραματικές σειρές, ανάμεσά τους οι: «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Δύο Ξένοι», «Οι κληρονόμοι», «Της αγάπης μαχαιριά», «Φιλί ζωής» κλπ.

«Μισό εκατομμύριο δολάρια μου πήρε η τρίτη σύζυγος μου»

«Είχα τέσσερις γυναίκες στη ζωή μου και τις παντρεύτηκα όλες. Α, και μια γκόμενα. Πέντε σύνολο. Η τρίτη σύζυγος μου έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Μάλιστα λέει ότι έφυγε ο Φωκάς και δεν μας έδωσε φράγκο. Τα είχε πάρει όλα. Μισό εκατομμύριο δολάρια. Για εμένα είναι πολλά, για τον Λάτση μπορεί να μην είναι τίποτα.», αποκάλυψε τον Ιούνιο ο Σπύρος Φωκάς.

Οι προηγούμενοι τρεις γάμοι του Σπύρου Φωκά ήταν οι εξής. Σε ηλικία μόλις 21 ετών παντρεύτηκε στην Αγία Φιλοθέη τη Νία Λιβαδά, μαζί με την οποία έζησε στην Ιταλία για 10 χρόνια.

Στη συνέχεια γνώρισε και παντρεύτηκε μία αεροσυνοδό της «Ολυμπιακής» με την οποία πέρασε άλλα 10 χρόνια της ζωής του, ενώ η τρίτη του σύζυγος, με την οποία επίσης έζησε για περίπου 10 χρόνια ήταν η Ελληνοαμερικανίδα Ρενέ Πάπας.

Η Ρενέ Πάπας αξίζει να αναφερθεί ότι για ένα διάστημα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ της Ολυμπίας (είχε φέρει τον σπουδαίο Μπαρίσνικοφ).

fok3

Ο πολιτικός γάμος το 2013 ( είναι 0 4ος)

Ο Σπύρος Φωκάς είχε πει για τον 4ο γάμο του: «Παντρευόμαστε με τη Λίλιαν τον Απρίλιο με πολιτικό γάμο. Αποφασίσαμε μάλιστα να γίνει υπό το φως των “Παιδιών του πατρός”. Στη διάρκεια της επαφής μας δεθήκαμε πάρα πολύ. Έτσι θα μας παντρέψουν οι τέσσερις ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης και συγγραφέας της παράστασης Στέφανος Κακαβούλης. Εγώ πια τους λέω “τα κουμπαράκια μου”.

Θα παντρευτούμε στην Αθήνα. Ο γάμος μας θα γίνει μία από τις πρώτες εβδομάδες του Απρίλη, Δευτέρα ή Τρίτη και έπειτα θα πάμε να παίξουμε στο θέατρο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η ηθοποιός και σύντροφος του τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια και μικρότερη του σε ηλικία, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου.

Όσο για τον τρόπο που της έκανε την πρόταση γάμου, ο Σπύρος Φωκάς που έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1937, αποκάλυψε ότι της είπε απλά, «πρέπει να σε αποκαταστήσω».

Η αυτοβιογραφία του

Ο Σπύρος Φωκάς είναι ένας από τους Έλληνες ηθοποιούς που έκαναν διεθνή καριέρα, καθώς έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες παραγωγές στην Ευρώπη και το Χόλιγουντ. Σήμερα κλείνει τη ζωή του σε ένα βιβλίο με τίτλο «Σπύρος Φωκάς – Ένα πέρασμα…».

fok4

Ο Δημήτρης Μπούκουρας εξομολογεί τον παλιό καλό του φίλο Σπύρο Φωκά και μας ταξιδεύει στην περιπετειώδη ζωή του Έλληνα ηθοποιού με τη σπουδαία διεθνή καριέρα. H βιογραφία αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του και αφηγείται σπάνια περιστατικά με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες του Χόλιγουντ. Ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει στην λαμπερή εποχή του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου. Στην παρουσίαση του βιβλίου του ο καλλιτέχνις είχε κάνει τις εξής δηλώσεις: «Όπου και να πας η Ελλάδα σε πληγώνει, έχεις αναμνήσεις, νοσταλγίες… οι δικοί μου έφυγαν νωρίς αλλά είχα την ανάμνησή τους και την ευλογία τους». Για τη σύζυγό του είπε ότι είναι το παν και είναι πρόσωπο ιερό. Χωρίς τη γυναίκα του μάλιστα είπε ότι θα αλήτευε.

Στο νοσοκομείο οδηγήθηκε ο Σπύρος Φωκάς

Στο νοσοκομείο της Κορίνθου οδηγήθηκε ο Σπύρος Φώκας για προληπτικούς λόγους καθώς ένιωσε δυσφορία και έντονους πόνους στην καρδιά.

Ο γόης του ελληνικού κινηματογράφου, από το 2018 ζει με τη γυναίκα της ζωής του, Λίλιαν στο χωριό Καλαμάκι Κορινθίας καθώς τα πολλά έξοδα, όσο ζούσε στην Αθήνα, τον είχαν φέρει σε δεινή θέση.

Το άγχος όμως για τα χρέη επιβάρυναν την υγεία του ηθοποιού με αποτέλεσμα να βρεθεί στο νοσοκομείο.

fok5

Η σύζυγός του Λίλιαν δήλωσε σε μια γνωστή εφημερίδα πως: «Περάσαμε μια τραγική κατάσταση όλο αυτό το διάστημα, τόσο με τη ΔΕΗ όσο και με την Εφορία. Ο Σπύρος για πρώτη φορά στη ζωή του έπειτα από επίμονες προσπάθειες πήρε πνευματικά δικαιώματα από τις τόσες ταινίες που έχει παίξει στον ιταλικό κινηματογράφο.

Ωστόσο, επειδή χρωστούσε στην Εφορία, όλα αυτά τα λεφτά παρακρατήθηκαν. Αποτέλεσμα, να μην έχουμε ούτε ένα ευρώ να ζήσουμε, αλλά και να πληρώσουμε το ρεύμα, οπότε η ΔΕΗ το έκοψε. Όλα αυτά δημιούργησαν στεναχώρια, δυσφορία και πόνους στην καρδιά στον Σπύρο μου, με αποτέλεσμα να εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο» δήλωσε συγκινημένη στην εφημερίδα η σύζυγός του αναφορικά με τη μεγάλη περιπέτεια που βιώνει ο ηθοποιός εδώ και μερικές ημέρες.

Πηγή κειμένου: enimerotiko.gr

Πηγή φωτογραφιών: Finos film

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Ελληνικά ,απ’ ότι φαίνεται δέν γνωρίζεις ,γιατί δεν σχολιάζεις στα βλάχικα;

  2. Ο Φωκάς είναι ο Τράγκας του κινηματογράφου ,μπλά, μπλά , μπλά…………..

Comments are closed.