Σοκ με τον «δράκο» Κυριάκο Παπαχρόνη – Ζει με τη σύζυγό του, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι στα Κοίλα Κοζάνης

Κοινοποίηση:
δσασ

Το όνομά του είχε ταυτιστεί με τον τρόμο. Κατά συρροήν βιαστής και δολοφόνος, αλλά και βομβιστής, το 1982 είχε καταδικαστεί σε «δις εις θάνατον», με την ποινή του να μετατρέπεται τελικά σε ισόβια κάθειρξη.

Έμεινε στη φυλακή συνολικά 22 χρόνια και έξι μήνες. Τα τελευταία χρόνια της κράτησής του είχε χαρακτηριστεί «υποδειγματικός κρατούμενος», ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Αποφυλακίστηκε το 2004, σε ηλικία 44 ετών, με τον περιοριστικό όρο να μην επισκεφτεί ξανά τις πόλεις της βόρειας Ελλάδας όπου τη δεκαετία του ’80 είχε σπείρει τον όλεθρο. Του απαγορεύτηκε έτσι να ξαναπάει στη γενέτειρά του, την Ξάνθη, όπως και στη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη, περιοχές όπου μέσα σε 14 μήνες είχε κατακρεουργήσει δύο γυναίκες, είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει άλλες επτά, ενώ ομολόγησε ακόμα 8 απόπειρες βιασμών, κακοποιήσεις και 5 βομβιστικές επιθέσεις. Όταν συνελήφθη, υπηρετούσε στην 5η Μοίρα Καταδρομών ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού.

Κυριάκος Παπαχρόνης ή αλλιώς ο «Δράκος της Δράμας». Αγνώριστος σήμερα, στα 61 του χρόνια, με ολόλευκα μαλλιά και γένια, ζει στα Κοίλα Κοζάνης μαζί με την επί σειρά ετών σύζυγό του Λίνα Τόλιου και καμιά εικοσαριά σκύλους και γάτες. Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας ενός εγκεφαλικού, ο άνθρωπος που το άκουσμα του ονόματός του προκαλεί ανατριχίλα ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια μετά τη σύλληψη και φυλάκισή του, τα τελευταία 17 χρόνια που ζει ελεύθερος δεν έχει απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές.

Μη αναστρέψιμη κατάσταση

Σύμφωνα με την τελευταία γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕ.Π.Α., ο άλλοτε διαβόητος εγκληματίας μετά από ισχαιμικό επεισόδιο υποφέρει πλέον από σπαστική ημιπληγία της δεξιάς πλευράς, εκφυλιστική αρθρίτιδα γόνατος και ισχίου (πάθηση ισοδύναμη με την τετραπληγία) με «συνολικό ποσοστό αναπηρίας 89%, κατά ιατρική πρόβλεψη από 1/6/2021 εφ’ όρου ζωής». Η κατάσταση του Κυριάκου Παπαχρόνη χαρακτηρίστηκε μη αναστρέψιμη.

Ο «μπαμπάς Κυριάκος», όπως πολλές φορές τον αποκαλεί η σύζυγός του στο Facebook, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που αναπτύσσει με τα κατοικίδια που μοιράζονται το σπίτι του ζευγαριού, ζει μια ήρεμη ζωή στην Κοζάνη. Μακριά από το πατρικό και την οικογένειά του. Λίγους μήνες πριν, όπως έγραψε η σύζυγός του στο Facebook, παραμιλούσε στον ύπνο του επαναλαμβάνοντας το όνομα του ανιψιού του, ηθοποιού Κωνσταντίνου Παπαχρόνη, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε τροχαίο το 2008, στο κέντρο της Αθήνας, σε ηλικία μόλις 31 ετών. Ο Κυριάκος Παπαχρόνης φαίνεται να έχει αλλάξει σελίδα στη ζωή του, έχοντας γίνει κομμάτι μιας κοινωνίας που δεν τον φοβάται πια. Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι.

Μετά την αποφυλάκισή του, στις 8 Δεκεμβρίου του 2004, με μια δυσνόητη δήλωση που είχε μοιράσει στους δημοσιογράφους, είχε παραδεχτεί ότι είχε πουλήσει τον εαυτό του στον Εωσφόρο και ζήτησε δημόσια συγγνώμη:

«Πριν 22 χρόνια, παρασυρόμενος από την ακρισία της ηλικίας και κυρίως από τις φαυλεπήβολες συναναστροφές μου, πουλήσαμε όλοι μας τις ψυχές μας στον Εωσφόρο -όπως ο Φάουστ- κι εγώ προσωπικά έχασα, λαμβάνοντας εξοντωτική ένδικη μισθαποδοσία. Ζητώ από τη θεσπίζουσα πολιτεία από την κοινή γνώμη συγγνώμη από “μέσης ψυχής” για εκείνα τα απεχθή φορτία των ανομιών μου και υπόσχομαι στο εφεξής να διαβιώ “εν αγνεία και σεμνή πολιτεία…” και φυσικά “άμεμπτος εν παντί…”».

Από κει και μετά, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει, ουδέποτε απασχόλησε την κοινή γνώμη καθώς πληροφορίες τον ήθελαν να ζει στη Λάρισα απομονωμένος. Η τοπική κοινωνία δίσταζε τότε να τον ενσωματώσει και πολύ περισσότερο να τον εμπιστευτεί. Το 2011 μια φωτογραφία του με την Τζούλια Αλεξανδράτου σε κλαμπ της Ελασσόνας δημοσιεύεται στις εφημερίδες και όλοι ξαναθυμούνται τον «Δράκο της Δράμας», ενώ την ίδια χρονιά μέσω του Facebook έγινε γνωστό ότι είχε αρραβωνιαστεί με τη Λίνα Τόλιου.

Ένα χρόνο αργότερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star ομολογεί: «Έσφαλα. Ντρέπομαι που ζω ανάμεσά σας». Τότε είχε μιλήσει και για τη γυναίκα που είχε μπει στη ζωή του και έκτοτε βρίσκεται δίπλα του, προκαλώντας εντύπωση με τη μεγάλη αγάπη και αφοσίωσή της προς τον άλλοτε serial killer: «Η Λίνα είναι ιδανικό, από αυτά που μας μάθαιναν στο σχολείο» έλεγε ο Κυριάκος Παπαχρόνης. «Μας έλεγαν “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”, εγώ θα έβαζα σε παρένθεση δίπλα “και Λίνα”. Το τι αισθάνομαι εγώ για τη Λίνα είναι δικό μου θέμα. Το ζήτημα είναι ότι τη μέμφεται ο κόσμος, οι γνωστοί μας και δεν μου αρέσει αυτό, τη θεωρούν τρελή, παλαβιάρα, ανώμαλη, άλλοι της λένε “κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι”. Αφήστε μας ήσυχους, δεν πειράζουμε κανέναν.. Το έχω πει και στην Ασφάλεια Λάρισας “δεν πρόκειται να πειράξω ποτέ κανέναν”».

Η μεγάλη αλλαγή του μέσα στις φυλακές

Τον πρώτο καιρό της φυλάκισής του ο Κυριάκος Παπαχρόνης υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός, οργισμένος, απείθαρχος και βίαιος. Παίρνει μέρος σε εξεγέρσεις κρατουμένων, επιτίθεται σε συγκρατούμενούς του. Πρωτόγνωρο παραμένει για τα ελληνικά δεδομένα το γεγονός ότι μέσα στις φυλακές δέχεται δεκάδες ερωτικές επιστολές. Όταν βρίσκεται πλέον στις φυλακές της Λάρισας, αποδέχεται την κατάστασή του και παρουσιάζει ένα νέο πρόσωπο. Απέχει πια από πειθαρχικά παραπτώματα, διαβάζει βιβλία, κυρίως ψυχολογίας και θεολογίας, ζωγραφίζει και περνά πολύ χρόνο ως ψάλτης στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου εντός της φυλακής της Λάρισας.

Ο πατήρ Κωνσταντίνος Γεροστέργιος, εφημέριος στο παρεκκλήσι, έλεγε για τον Παπαχρόνη: «Έχει πλέον μετανιώσει, δεν μιλά ποτέ για το παρελθόν του, ενώ όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή τα αφιέρωσε στο διάβασμα».

Παράλληλα πρωτοστατεί στην οργάνωση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Ο διευθυντής του Σχολείου Β’ Ευκαιρίας, Φ. Βελώνης, μιλούσε τότε για «ένα καλό παιδί που βοήθησε σημαντικά να στηθεί το σχολείο και προέτρεπε τους συγκρατουμένους του να φοιτήσουν».

Οι περιγραφές αυτές πολύ απέχουν από τις αντίστοιχες που είχαν δώσει τα θύματά του την εποχή που ο Τύπος του έδωσε το προσωνύμιο «Δράκος της Δράμας». Έκαναν λόγο για έναν γεροδεμένο άντρα με στρατιωτική στολή, με ανεξέλεγκτη χρήση της ιδιαίτερης σωματικής του δύναμης και μεγάλο μίσος προς τις γυναίκες. Κατά την απολογία του ο Παπαχρόνης είχε παραδεχθεί ότι αν δεν τον έπιαναν, θα συνέχιζε τη δράση του εναντίον των γυναικών.

Τα εγκλήματα που διέπραξε σε ηλικία 21 ετών

Η δράση του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1981 και έληξε με τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 1982. Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τα κάτωθι αδικήματα.

Βιασμό και ανθρωποκτονία με στιλέτο της ιερόδουλης Γρ. Θεοχαρίδου στις 5-9-1981 στη Δράμα.
Απόπειρα δολοφονίας στις 20-12-1981 της Μ. Ποστιάδου στη Δράμα.
Απόπειρα βιασμού και ανθρωποκτονίας της φοιτήτριας Ε. Παπαδοπούλου στις 15-1-1982 στη Δράμα.
Βιασμό και ειδεχθής ανθρωποκτονία της 20χρονης φοιτήτριας Αναστασίας Αλεξανδρίδου στις 15-8-1982, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
Απόπειρες βιασμού και ανθρωποκτονίας κατά της 18χρονης Αγοραστής Τέζα και της 30χρονης νοσοκόμας Βασιλικής Λαζαρίδου, στη Δράμα.
Απόπειρα βιασμού και ανθρωποκτονίας κατά της 23χρονης Δ. Πεχλιβανίδου.
Δύο ακόμη απόπειρες βιασμού και δολοφονίας κατά μίας ιερόδουλης και μιας άλλης γυναίκας, στην Ξάνθη.
Εμπρησμό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καβάλας και πέντε βομβιστικές επιθέσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. κρατος κ δικαιοσυνη μπουρδελα
    ειναι δυνατον με τοσους φονους να ειναι εξω το καθαρμα???

  2. Ο/Η Πες ποιους καλύπτεις πριν πεθάνεις να αναρρώσεις την ψυχή σου! λέει:

    Αυτή τί του την έβαλαν δίπλα του; Να σιγουρέψει ότι δεν θα μιλήσει;

  3. Αυτοί που κρύβονταν από πίσω του δεν βρέθηκαν ποτέ. Αποκλείεται να τα έκανε μόνος του, να μην είχε πλάτες. Πριν πεθάνει θα ήταν καλό να πει την αλήθεια, να ξεσκεπάσει τους συνεργούς!

    1. έτσι γίνεται συνήθως? ένας κατά συρροήν βιαστής έχει οπωσδήποτε και συνεργούς?

  4. Η σατανοσυμμορία του είπε να μη μιλήσει και θα τον βγάλουνε έξω σε είκοσι χρόνια όπερ και .εγένετο. Αλλιώς θα τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι, έχουν τον τρόπο αυτοί αφού αυτοί ουσιαστικά μας κυβερνάνε..Και μετά ήρθαν οι μέλισσες, Κατσούλας και Αλεξοκούληδες….

  5. Στοιχηματιζω οτι ολες αυτες που στελναν τα γραμματα τοκαναν για να τυρανιεται ακομη περισσότερο που ηταν μεσα και δεν μπορουσε να ξεχαρμανιασει.

Comments are closed.