Σκιά «πραξικοπήματος» πάνω από τη Λιβύη – Ο Ερντογάν πολεμά τον Σάρατζ;

Κοινοποίηση:
Libya's internationally recognised Prime Minister Fayez al-Sarraj wears a protective mask as he meets with Italian Defence Minister Lorenzo Guerini in Tripoli, Libya August 5, 2020. The Media Office of the Prime Minister/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Το λαϊκό κίνημα που έχει ξεσπάσει εναντίον της κυβέρνησης Σάρατζ, συνεχίζει να επεκτείνεται στη Λιβύη, κερδίζοντας οπαδούς μέρα με τη μέρα. Το κίνημα απειλεί να εξελιχθεί σε μια εκτεταμένη κοινωνική έκρηξη εν μέσω μιας απότομης κλιμάκωσης των εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των πυλώνων της κυβέρνησης. Και στο βάθος… Ερντογάν!

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, με τις έριδες στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Τρίπολης να εντείνονται καθημερινά. Ο Σάρατζ «ξήλωσε» τη στρατιωτική ηγεσία του GNA, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, Φατί Μπασάγκα -πολιτικού στελέχους με μεγάλη επιρροή από την πόλη και στρατιωτική βάση Μισράτα-, με την πρόφαση ότι χειρίστηκαν λάθος τους διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις ξέσπασαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την πλευρά του Χάφταρ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι εντάσεις υποδαυλίστηκαν από site και σελίδες εκτός της χώρας – ελεγχόμενα από την μουσουλμανική αδελφότητα- που καλούσαν ανοιχτά σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Ο Μπασάγκα, ο οποίος ορίστηκε υπουργός το 2018, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο κατά τη διάρκεια της 14μηνης στρατιωτικής επίθεσης των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ με στόχο την κατάκτηση της Τρίπολης, επίθεσης που αποκρούστηκε από την ΚΕΣ τον Ιούνιο με τη στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας. Ο πρώην Υπουργός χαίρει εκτίμησης από τους διεθνείς υποστηρικτές της ΚΕΣ και είχε ανακοινώσει μέτρα για τον έλεγχο των ενόπλων ομάδων που κατείχαν ισχύ στην Τρίπολη.

Ωστόσο διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι Υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών, μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σχεδίαζαν πραξικόπημα εις βάρος του Σάρατζ με εντολή της Άγκυρας, που φέρεται να είναι δυσαρεστημένη με την κυβέρνηση της Τρίπολης γιατί δεν δέχτηκε την έναρξη της επιχείρησης εναντίον του μετώπου Σύρτης – Αλ Τζούφρα και επειδή συμφώνησε κατάπαυση του πυρός με τον πρόεδρο της Βουλής Αγκίλα Σάλεχ.

Τα σενάρια φούντωσαν όταν ο Σάρατζ αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, προγραμματισμένη για την προηγούμενη Πέμπτη, όπου και θα συναντούσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα μάλιστα που ο Μπασάγκα βρισκόταν στην Τουρκία.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε ότι ο Ακάρ, πριν από δύο εβδομάδες, είχε μεταβεί στη Λιβύη εκτάκτως, όπου και συναντήθηκε με τον Σάρατζ, ζητώντας την άμεση επίθεση στη Σύρτη.

Η αλλαγή Σάρατζ, εμπόδιο στην «Οθωμανική αυτοκρατορία» του Ερντογάν

Μεγαλόπνοα σχέδια για ανασύσταση μίας σύγχρονής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οδηγούσαν το στρατό του Ερντογάν στη Λιβύη. Ο Τούρκος ηγέτης πολεμά έναν «ιερό» πόλεμο που, σε περίπτωση που τον βρει νικητή, θα τον κάνει ηγέτη όλων των Αράβων, έναν νέο «Κεμάλ» για το τουρκικό έθνος και ο Σάρατζ είναι πλέον εμπόδιο.

25% των Τούρκων του εξωτερικού ζουν στη Λιβύη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται τουρκικές επιχειρήσεις με συμβάσεις αξίας 18 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ περιλαμβάνει και ισλαμιστικά στοιχεία – φυσικούς συμμάχους του Ερντογάν και του AKP.

Η παρέμβαση στη Λιβύη δεν έχει μόνο οικονομικά κίνητρα και προώθηση των τουρκικών επιχειρήσεων κατασκευαστικών, ενεργειακών κ.λπ. Ούτε περιορίζεται μόνο στην προσπάθεια ανατροπής του status quo που διαμορφώνει το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Ερντογάν είναι η ιδεολογική-πολιτική επιρροή στη Μέση Ανατολή, στον σουνιτικό κόσμο μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Και στην προσπάθεια αυτή έχει την πλήρη στήριξη του Κατάρ, το οποίο βρίσκεται σε ρήξη με τις άλλες χώρες του Κόλπου και έχει αναλάβει πλέον τη χρηματοδότηση και της Τουρκίας και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η Αδελφότητα ιδρύθηκε στην Αίγυπτο πριν από έναν αιώνα και επεδίωκε τον μετασχηματισμό σε θεοκρατικό καθεστώς, με βασικό σύνθημα το «Ισλάμ είναι η λύση»…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: