Σε συναγερμό το ΓΕΕΘΑ: Αποπλέει την Τρίτη το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν

Κοινοποίηση:
σδωσ

Την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου στις 9 Αυγούστου, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με όλα τα επιτελεία παρακολουθούν όλες τις τουρκικές κινήσεις στο πεδίο τόσο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε αν χρειαστεί οι μονάδες του ελληνικού στόλου να αντιδράσουν άμεσα καθώς η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί καμία αμφισβήτησή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η Αθήνα έχει προχωρήσει σε όλες τις κινήσεις και ενέργειες ετοιμότητας μέσω διαρκών ασκήσεων με συμμαχικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε συνεκπαίδευση τύπου PASSEX μεταξύ μονάδων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και γαλλική φρεγάτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, ενδέχεται μέσα στο φθινόπωρο, και πιθανότατα τον Οκτώβριο, να δούμε στη βάση της Σούδας να μετασταθμεύουν για συνεκπαιδεύσεις με ελληνικά μαχητικά τα «αόρατα» αμερικανικά μαχητικά. Πρόκειται για 12 μαχητικά αεροσκάφη F-22 Raptor που πρόσφατα προσγειώθηκαν σε αεροπορική βάση της Βρετανίας.

Λίγα 24ωρα πριν από την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου Aμπντούλ Χαμίντ Χαν για γεωτρήσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στέλνει μήνυμα για την κατοχύρωση των ελληνικών συμφερόντων, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

«Δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», γράφει.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Την ίδια ώρα ο εκνευρισμός του Ταγίπ Ερντογάν για τη διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητάς από την Ελλάδα, δεν κρύβεται, μετά και την σαφή τοποθέτηση της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος επιστρέφοντας από το Σότσι, επιτέθηκε εναντίον της Γερμανίας, αλλά και της Γαλλίας.

«Δυστυχώς, η Γερμανία και η Γαλλία γίνονται εργαλεία της ελληνικής προπαγάνδας. Είναι απαράδεκτο να επικρίνουν τη χώρα μας με ανακριβείς ισχυρισμούς και να συγχωρούν τις κινήσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η θέση της Τουρκίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης είναι προφανής», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: