Σε «μαύρο χάλι» η ελληνική οικονομία – Οι Έλληνες σκέφτονται ακόμα και το σουβλάκι

Κοινοποίηση:
souvlaki

«Παγωμένη» είναι η κίνηση στην αγορά, ακόμα και στα περίπτερα ή τα σουβλατζίδικα, με την καινούργια χρονιά να μην ξεκινά καλά για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, για ορισμένους κλάδους η ευθεία πτώση στους τζίρους καταγράφεται από το περασμένο καλοκαίρι ακόμη.

 

Η κατανάλωση έχει πέσει στο ναδίρ, καθώς σχεδόν 9 στους 10 πολίτες λένε πως δεν έχουν σχεδόν καμία δυνατότητα αποταμίευσης, αφού, σύμφωνα με τους ίδιους, ό,τι βγάζουν πηγαίνει σε φόρους και μάλιστα οι δείκτες δείχνουν νέα επιδείνωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου.

Το 2019 ξεκίνησε εκεί πολύ δύσκολα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αποστόλης Οντόπουλος, ανέφερε πως «ενώ διανύσαμε την τρίτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων, δεν είδαμε να αλλάζει κάτι».

«Ακόμη και η καταβολή των συντάξεων και μισθών στα τέλη Ιανουαρίου δεν έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στα καταστήματα. Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλές υποχρεώσεις στα νοικοκυριά οι οποίες έχουν συσσωρευτεί από τους προηγούμενους μήνες», προσθέτει.

Την αρνητική εικόνα στην αγορά επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας Βασίλης Τόπας.

«Ακόμη και σε μαγαζιά που είναι εφοδιασμένα με όλα τα είδη βλέπεις ότι υπάρχει ελεύθερη πτώση και δεν γνωρίζουμε και που θα φθάσει αυτή η κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι περιπτερούχοι βλέπουν ότι οι καταναλωτές καλύπτουν μόνο τις βασικές ανάγκες. «Αν συνεχιστεί έτσι ο Φεβρουάριος, τότε οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις. Τέλη Ιανουαρίου καταβλήθηκαν μισθοί και συντάξεις και τα νοικοκυριά έχουν ήδη στερέψει από χρήματα», πρόσθεσε.

Πράγματι το ελεύθερο επάγγελμα, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης, βρίσκεται σε ραγδαία πτώση και πλέον το καλάθι της νοικοκυράς στερείται ακόμα και τα απαραίτητα.

Άπαξ και δεν υπάρξει μείωση φόρων, κατάργηση ληστρικών εισφορών και ενίσχυση της ελεύθερης πρωτοβουλίας, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.

Άλλωστε η οικονομία είναι ψυχολογία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: