Σε εξέλιξη το Eurogroup – Η Ισπανική πρόταση και ποιοι αντιδρούν

Κοινοποίηση:
komision-dosi-eurogroup

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Eurogroup.

Ενώ αυτή τη στιγμή εξετάζεται η πρόταση που κατέθεσε η Ισπανία. Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση, που θα μπορέσει να βγάλει την Ευρώπη από το αδιέξοδο. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχουν αντιδράσεις από την Ιταλία, αλλά και από Γερμανία.

Ειδικότερα η Ισπανία προτείνει να δημιουργηθεί ένα Special Purpose Vehicle, ένα ταμείο για τον κορωνοϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο.

Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση η ΕΚΤ η οποία θα μπορεί να μοχλεύσει το ποσό αυτό επί δέκα. Η ΕΚΤ δηλαδή θα είναι το εργαστήριο που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός αυτού του ταμείου.

Εκτιμάται ότι η πρόταση της Ισπανίας δεν απέχει και πολύ από την λύση της Fed, ωστόσο φαίνεται να προκύπτουν αγκυλώσεις τόσο από Γερμανία, όσο και από Ιταλία.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Ρώμη προβάλλει αντιστάσεις καθώς θα προτιμούσε μια ξεκάθαρη λύση με ένα κορωνοομόλογο. Όμως καθώς αυτή η επιλογή αποτελεί κόκκινη γραμμή για την άλλη πλευρά σε αυτή τη φάση, η πρόταση της Ισπανίας δημιουργεί ένα μηχανισμό κοινού δανεισμού, άρα και η Ρώμη έχει κίνητρο να το δεχτεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: