Σε απόγνωση οι διπλωματούχοι ξεναγοί! Αγγίζει το 100% η ανεργία στον κλάδο

Κοινοποίηση:
Se-apognos-athens-guide-tour-2-1024x682-1-1024x597-696x406

Σε απόγνωση βρίσκονται οι διπλωματούχοι ξεναγοί σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρότι στις αρχές του μήνα έγινε η επανεκκίνηση του τουρισμού, δεν έχουν δουλειά και προσπαθούν να επιβιώσουν με νύχια και με δόντια, ενώ παράλληλα ανησυχούν γι’ αυτό που θα φέρει η επόμενη χρονιά.

«Υπάρχει 100% ανεργία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κράτηση για εκδρομές σε κανέναν από εμάς» λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Κρίτων Πιπέρας. Όπως εξηγεί, οι περισσότεροι ξεναγοί δουλεύουν με πολυήμερες περιηγητικές εκδρομές, οι οποίες «κλείνονται» συνήθως από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς. Φέτος οι εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί αναγκαστικά ακυρώθηκαν όταν ξέσπασε η πανδημία. Ο κ. Πιπέρας αναφέρει ότι η περσινή τουριστική σεζόν τελείωσε τον Οκτώβριο του 2019 και, υπό κανονικές συνθήκες, η φετινή θα άρχιζε τον περασμένο Μάρτιο, κάτι που δεν συνέβη, με συνέπεια να μην έχει μπει ούτε ένα ευρώ στις τσέπες των ξεναγών.

Ωστόσο οι ξεναγοί ανησυχούν πολύ και για τον χειμώνα που έρχεται, καθώς βλέπουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά αβέβαιη για τον ήδη «χτυπημένο» κλάδο τους. Με αυτές τις σκέψεις βγήκαν την προηγούμενη εβδομάδα στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Ελλάδας που παραδοσιακά έσφυζαν από τουρισμό πέρσι το καλοκαίρι, όπως το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη.

«Έπειτα από πολύ κόπο πήραμε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στον μισό Μάρτιο και στον Απρίλιο, και από τότε τίποτε. Οι λόγοι που κάναμε τη διαμαρτυρία ήταν ότι πρέπει να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ από τώρα έως τον Μάρτιο του 2021. Επίσης, ζητάμε το έκτακτο επίδομα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, που αποδεδειγμένα δεν είχαμε δουλειά, διότι ήταν τα πάντα κλειστά» λέει ο πρόεδρος των διπλωματούχων ξεναγών.

Τέλος, ο κ. Πιπέρας εκφράζει τον φόβο ότι, ακόμα και αν έρθουν περισσότεροι τουρίστες και θελήσουν να κάνουν μια περιηγητική εκδρομή, το πιθανότερο είναι να επωφεληθούν οι παράνομοι ξεναγοί, που δεν ξεναγούν μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και δεν ακολουθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γεγονός που μπορεί να τους μετατρέψει σε υγειονομικές «βόμβες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τα προηγούμενα χρόνια που κονομάγατε μαύρα πολλά φράγκα δεν σας άκουσα να παραπονιέστε !!! Λαμόγια !!!!

Comments are closed.