Σερβία: Επιχείρηση για τη διάσωση εκατοντάδων ζώων που παγιδεύτηκαν σε νησί του Δούναβη [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση:
ΔΗΔΗ

Μια ολόκληρη επιχείρηση για την εκκένωση ζώων που έχουν παγιδευτεί εδώ και ημέρες σε νησί του Δούναβη έστησαν οι αρχές στη Σερβία.Έως και 200 βοοειδή, μοσχάρια και άλογα εγκλωβίστηκαν στο νησί Κρτσέντιν, βορειοδυτικά του Βελιγραδίου, όταν η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι προσπάθειες εκκένωσης ξεκίνησαν την Τρίτη, οπότε και σώθηκαν περίπου 60 ζώα, αναφέρει το BBC.

Οι διασώστες αγωνίζονται να σώσουν και τα υπόλοιπα, καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα ζώα δεν έχουν να φάνε. Περιβαλλοντική ομάδα ανέφερε μάλιστα ότι τα βοοειδή ήταν εξαντλημένα και είχαν χάσει έως και 50 κιλά από το βάρος τους. Κάποια ζώα έχουν ήδη πεθάνει, λένε κτηνοτρόφοι.

Ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός στα τέλη του 2023 οδήγησε στο λιώσιμο του χιονιού που προκάλεσε απότομη άνοδο της στάθμης των υδάτων. Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν ξανά οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, αυξάνοντας τους κινδύνους για την επιβίωση των ζώων.

Εν τω μεταξύ, αγρότες έκαναν εκκλήσεις για τη διάσωση των ζώων τους καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονταν.

Την Τρίτη, ομάδες διάσωσης από τον σερβικό στρατό, την υπηρεσία εκτάκτων αναγκών, τη δασική υπηρεσία και πολίτες της περιοχής έφτασαν με σχεδία για να μεταφέρουν τα ζώα. Δύο φορτία με περίπου 30 ζώα το καθένα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην όχθη του ποταμού.

Δυσκολίες προέκυψαν και με τη μεταφορά δεκάδων άγριων αλόγων, τα οποία δεν είναι συνηθισμένα στην ανθρώπινη επαφή, εκτός από τους ανθρώπους που τους φέρνουν τροφή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: