Σεισμός Τουρκία: Συγκλονίζει μαρτυρία Έλληνα – «Το αυτοκίνητο κουνιόταν σαν καράβι στη θάλασσα»

Κοινοποίηση:
seismos-tourkia-1

Περισσότερα από 4.000 είναι μέχρι στιγμής τα θύματα του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλούν σοκ ενώ οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τις φρικιαστικές στιγμές είναι γροθιά στο στομάχι.

Ανάμεσα στους μάρτυρες αρκετοί Έλληνες οι οποίοι μοιράστηκαν τα όσα έζησαν το πρωί και το μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου.

Μέχρι πριν από μία εβδομάδα, ο Νίκος Καρύδας βρισκόταν στο προπονητικό τιμ της Γκαζιαντιέπσπορ. Με τεχνικό τον Ερόλ Μπουλούτ και προπονητή τερματοφυλάκων τον Μάριο Γκαλίνοβιτς. Οικονομικά προβλήματα, ωστόσο, υπαρκτά στον τουρκικό σύλλογο, ανάγκασαν όλη την «ομάδα» να αποχωρήσει. Αλλά κανείς δεν έφυγε από την Τουρκία! Και χθες, ένα κακό όνειρο. Ενας εφιάλτης.

Ο γυμναστής Νίκος Καρύδας, από τους καλύτερους στην πατρίδα μας, με εξαιρετική θητεία στους ισχυρούς του πρωταθλήματος, ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Εμεινε ένεκα εκκρεμοτήτων και όχι μόνο στην Γκαζιαντέπ. «ΤΑ ΝΕΑ» τον βρήκαν.

Απάντησε αμέσως: «Είμαι καλά. Βρίσκομαι στο ασφαλές… καταφύγιο του Ερόλ Μπουλούτ», λέει. Προφανώς κάνει χιούμορ, θέλοντας να διώξει όλη την αγωνία των προηγούμενων ωρών. Μόνο λίγο δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτό που πέρασε.

«Κανείς από την ομάδα δεν έφυγε από την πόλη. Κοιμόμουν στον πρώτο σεισμό. Αλήθεια, είναι αδύνατο να στο περιγράψω τι έζησα και τι συνέβη. Δεν μπορώ! Δεν έζησα ξανά κάτι τέτοιο. Ξύπνησα, πήγα γρήγορα κάτω από την πόρτα, ήταν δυνατός και συνεχόμενος σεισμός. Αν κάποιος δεν το αισθανθεί το συναίσθημα, δεν μπορεί να το καταλάβει. Φόβος. Και δεν τελείωνε! Ημουν σε νέα οικοδομή, εξαώροφη, στον τέταρτο όροφο. Εγιναν ζημιές, σοβάδες έπεσαν, δεν είναι να μπεις μέσα. Φοβάμαι να μπω μέσα. Ενιωθα ότι θα πέσει το κτίριο»!

Και συνεχίζει ακάθεκτος, άκρως περιγραφικός ο Νίκος Καρύδας: «Εγινε και δεύτερος πολύ δυνατός σεισμός το μεσημέρι. Ημουν στο αυτοκίνητο. Τι να σου πω… Το αυτοκίνητο κουνιόταν όπως ένα καράβι στη θάλασσα! Ο δε Γκαλίνοβιτς, άσ’ το… Σε ουρανοξύστη ήταν στον 20ό όροφο».

Ο Καρύδας, όπως είπε εξ αρχής, βρισκόταν αργά χθες το απόγευμα στο σπίτι του Μπουλούτ: «Στο ισόγειο σε ένα σπίτι με δύο ορόφους. Μπορείς εύκολα από εδώ να βγεις έξω αν έχουμε και νέο σεισμό». Τον ρωτάμε πού θα περάσει το βράδυ. Είναι κάθετος: «Οχι, δεν θα μείνω στο διαμέρισμα. Δεν μπορώ. Προτιμώ το αυτοκίνητο για το βράδυ». Η επόμενη ημέρα; «Σκέφτομαι να μείνω στην Τουρκία, έχω κάποιες εκκρεμότητες. Αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε ναι, μάλλον θα φύγω».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: