Σαν σήμερα, έγινε στη Χιλή ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ (9,5 ρίχτερ)

Κοινοποίηση:
valdivia_1960_seismos1

Ο Μεγάλος σεισμός της Χιλής,  στις 22 Μαΐου του 1960, είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, με μέγεθος 9,5 της  κλίμακας ρίχτερ.  Ο σεισμός έγινε τις απογευματινές ώρες (14:11 τοπική ώρα) και το τσουνάμι που προκάλεσε έφτασε ως τη νότια Χιλή, τη Χαβάη, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την ανατολική Νέα Ζηλανδία, τη νοτιοανατολική Αυστραλία, καθώς και στα Αλεούτια νησιά της Αλάσκας.

Το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε κοντά στην περιοχή Κανιέτε, 900 χιλιόμετρα  νότια από το Σαντιάγο. Αν και η μεγαλύτερη εγγύτερη πόλη ήταν το Τεμούκο, η πόλη με τις μεγαλύτερες καταστροφές ήταν η Βαλδίβια. Ο σεισμός προκάλεσε τοπικά τσουνάμι που επεκτάθηκαν κατά μήκος της χιλιανής ακτογραμμής με ύψος κυμάτων ως και 25 μέτρα. Το κύριο τσουνάμι ταξίδεψε στον Ειρηνικό ωκεανό και έπληξε το Χίλο στη Χαβάη, ενώ σε απόσταση 10.000 km από το επίκεντρο (στην Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες) καταγράφηκαν κύματα με ύψος 10,7 μέτρα.

earthquake-in-southern-chile-1960-listicle-ap-images_orig

Ο συνολικός απολογισμός σε ανθρώπινες απώλειες και οικονομική καταστροφή δεν είναι ακριβής. Έχουν δημοσιευτεί διάφορες εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών από τον σεισμό και τα τσουνάμι, οι οποίες κάνουν λόγο για 2.500 έως και 6.000 θύματα . Το κόστος της καταστροφής έχει εκτιμηθεί από διάφορες πηγές μεταξύ 400 εκατομμύρια έως 800 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή 2,9 έως 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με προσαρμογή σε σημερινές τιμές του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: