Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 12ης Αυγούστου

Κοινοποίηση:
ΚΕΝΤΕΡΗΣ

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 12 Αυγούστου.

1204 Ο δόγης της Βενετίας Ερρίκος Δάνδολος αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας (5.000 χρυσά δουκάτα) την Κρήτη από τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό.

1898 Λήγει ο ισπανο-αμερικανικός πόλεμος. Η Ισπανία απελευθερώνει την Κούβα και παραχωρεί στις ΗΠΑ τα νησιά Πουέρτο Ρίκο, Γκουάμ και Φιλιππίνες. Με την ίδια συμφωνία, η Χαβάη προσαρτάται στις ΗΠΑ.

1914 Η Μ. Βρετανία μπαίνει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.

1953 Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος, Ιθάκη και Κεφαλλονιά υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και ο διεθνής αμυντικός παίκτης του Ολυμπιακού Σούλης (Θανάσης) Κίνλεϊ, που εγκλωβίζεται στα ερείπια του σπιτιού του.

1968 Οι Τζίμι Πέιτζ, Ρόμπερτ Πλαντ, Τζον Πολ Τζόουνς και Τζον Μπόναμ παίζουν για πρώτη φορά μαζί, σ’ ένα στούντιο στο Λονδίνο. Σε λίγους μήνες θα γεννηθούν οι Led Zeppelin.

2004 Ξεσπά το σκάνδαλο Κεντέρη – Θάνου, μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο ολυμπιονίκες αρνούνται να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ, πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος με μοτοσικλέτα, το οποίο χαρακτηρίζεται σκηνοθετημένο, και τίθενται εκτός αγώνων.

Γεννήσεις

1930 Τζορτζ Σόρος, ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, επενδυτής και φιλάνθρωπος. Περιγράφεται ως ο πατέρας της βιομηχανίας των hedge funds, σημαιοφόρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της ανοικτής κοινωνίας, ο οποίος χρησιμοποιεί τη φιλανθρωπία για να καταπολεμήσει τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

1949 Μαρκ Νόπφλερ, Βρετανός κιθαρίστας και τραγουδιστής των «Dire Straits».

1998 Στέφανος Τσιτσιπάς, Έλληνας τενίστας με διεθνή καριέρα, Νο 6 στον κόσμο στις 16 Μαρτίου 2020.

Θάνατοι

30 π.Χ. Κλεοπάτρα, βασίλισσα της Αιγύπτου. Λέγεται ότι άφησε μία ασπίδα (μικρό φαρμακερό φίδι) να τη δαγκώσει στο στήθος για να μην δει το θρίαμβο του Οκταβιανού Αύγουστου. (Γεν. 69 π.Χ.)

1613 Βιτσέντζος Κορνάρος, κρητικός ποιητής. («Ερωτόκριτος», «Η Θυσία του Αβραάμ») (Γεν. 29/3/1553)

1957 Δημήτριος Λαμπράκης, Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης. (Γεν. 1887).

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας
Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα

Γιορτάζουν

Ανίκητος

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: