Σαν να βγήκε από παραμύθι – Μόλυβος: Το χωριό της Λέσβου θα σου «κλέψει» την καρδιά [ΦΩΤΟ]

Κοινοποίηση:
molyvos1

Μόλις αντικρίσει κανείς το Μόλυβο, αδιαμφισβήτητα, αυτό που θα συνειδητοποιήσει είναι ότι το συγκεκριμένο χωριό της Λέσβου μοιάζει σαν να βγήκε από κάποιο παραμύθι.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με τη θέα στη θάλασσα και το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, καθώς και τα μοναδικά χρώματα και αρώματα που το χαρακτηρίζουν το καθιστούν κορυφαίο προορισμό στο νησί.

Για πολλούς, μάλιστα ο Μόλυβος θεωρείται το ωραιότερο χωριό της Λέσβου, το οποίο συναντάται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε απόσταση 60 χλμ. από την πρωτεύουσα, Μυτιλήνη.

Γνωστός και ως Μήθυμνα, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη διατηρώντας επιβλητικό το γενοβέζικο κάστρο του, το οποίο «στεφανώνει» τον οικισμό και θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο διατηρητέος οικισμός που μαγεύει με τη γραφικότητα και την ιδιαίτερη αύρα του

Το χωριό με τα παραδοσιακά λιθόκτιστα καλντερίμια, τα όμορφα πέτρινα αρχοντικά με τα ξύλινα μπαλκόνια, καθώς και την ονειρική θέα στο ηλιοβασίλεμα αποτελεί αγαπημένο προορισμό του νησιού, για όσους θέλουν να ανακαλύψουν μέρη που πραγματικά μένουν χαραγμένα για πάντα στη μνήμη.

Μια βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια χαρίζει απίστευτες γραφικές εικόνες, ενώ στα βασικά χαρακτηριστικά του που «ξελογιάζουν» τον επισκέπτη οι φρέσκοι θαλασσινοί μεζέδες και το ονομαστό ούζο που σερβίρονται στα ουζερί του χωριού.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί για το Μόλυβο είναι το γεγονός ότι για να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του οικισμού και το παραδοσιακό του χρώμα και άρωμα –από το 1965 έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέος οικισμός– δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση, εκτός αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι η πέτρα και το ξύλο.

Μόλυβος: Το επιβλητικό κάστρο στην κορυφή του χωριού

Το δεύτερο μεγαλύτερο και πιο αξιόλογο κάστρο της Λέσβου, είναι αυτό του Μολύβου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Πρόκειται για ένα έργο των Γατελούζων ηγεμόνων, το οποίο υπέστη προσθήκες μεταγενέστερα από τους Οθωμανούς καθώς και πιο σύγχρονες επισκευές, που δύσκολα μπορούν να διακριθούν λόγω της μεγάλης ομοιότητας των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Σήμερα, το Κάστρο του Μολύβου απαρτίζεται από δέκα πύργους ο καθένας με το μεταπύργιό του, δύο προπύργια, την ακρόπολη στο βορειοανατολικό κομμάτι του, πέντε κτίρια στο εσωτερικό του και δύο προτειχίσματα.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι το Κάστρο του Μολύβου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της ανατολικής Μεσογείου, είναι επισκέψιμο και ανά διαστήματα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

molyvos-kentriki-1068x601 5ee62de325278a8cb59a4d93e83a58af_L molyvos1 beautiful-streets-trellis-canopies-4__700 molyvos-lesvos-mithymna-19 Μόλυβος-Μήθυμνα-Λέσβος-Μυτιλήνη_7

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: