Σάλος στην Κρήτη – Ο πρώτος θάνατος από ηλεκτρικό πατίνι – Στον «πάγο» το νομικό πλαίσιο

Κοινοποίηση:
PATINIA-EKSO-750x375

Στην Κρήτη καταγράφηκε το πρώτο τροχαίο δυστύχημα της Ελλάδος με θύμα έναν 11χρονο αναβάτη σε ηλεκτρικό πατίνι.

Ο άτυχος 11χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Δυστυχώς, χθες λίγο μετά τις 11 το βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή στο ΠΑΓΝΗ βυθίζοντας στο… πένθος την οικογένειά του.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος θάνατός φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την απουσία νομικού πλαισίου για την χρήση των ηλεκτρικών πατινιών.

Ένας χρόνος μετά την εμφάνισή τους κι ακόμα δεν έχει γίνει κάτι

Τα ηλεκτρικά πατίνια έκαναν την εμφάνισή τους σε όλη την Ελλάδα στα μέσα του 2019 και αμέσως αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες.

Μαζί με τα ηλεκτρικά πατίνια όμως ήρθαν και τα… προβλήματα καθώς καταγράφηκαν διάφορα ατυχήματα – ακόμα και στο Ηράκλειο – ενώ η χρήση τους από ανηλίκους προβλημάτισε τους αρμόδιους φορείς.

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η μη ύπαρξη κάποιου νομοθετικού πλαισίου για τα ηλεκτρικά πατίνια με αποτέλεσμα τόσο η Τροχαία όσο και οι δήμοι να αδυνατούν να ελέγξουν τη χρήση τους.

Η συζήτηση για ένα νέο νομικό πλαίσιο ξεκίνησε ωστόσο έναν χρόνο μετά δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο.

«Νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει ακόμα. Μελετάται από τον Φεβρουάριο μετά από κάποιες εξαγγελίες που έγιναν αλλά δυστυχώς δεν έχουμε κάποια εξέλιξη», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Γιάννης Λιονάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν όπως η ηλικία των αναβατών, ποια ταχύτητα θα μπορούν ν’ αναπτύξουν, αν οι αναβάτες θα φορούν κράνοι κτλ.

Η προσπάθεια να μπει ένα «φρένο» και οι… αντιδράσεις του κόσμου

Όταν άρχισαν να καταγράφονται τα πρώτα τροχαία ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια και πλήθαιναν οι ανήλικοι που τα οδηγούσαν ξεκίνησαν οι συζητήσεις τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση να μπει ένα «φρένο» στις εταιρίες που προμήθευαν eScooter μέχρι να βγει το νομικό πλαίσιο.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στο cretapost, ο κ. Λιονάκης η αντίδραση του κόσμου ήταν εκείνη που σταμάτησε την διαδικασία.

«Τα πατίνια ήρθαν από τις εμπορικές εταιρίες που είχαν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο για να διαθέσουν τα ηλεκτρικά πατίνια στην αγορά. Εκείνο που σταμάτησε τους αρμόδιους να βάλουν ένα «φρένο» σε αυτές τις εταιρίες μέχρι να βγει ένα νομοθετικό πλαίσιο ήταν η αντίδραση του κόσμου. Σας θυμίζω πως αρκετοί ήταν εκείνοι που πετούσαν τα ηλεκτρικά πατίνια στη θάλασσα, ιδιαίτερα στον Θερμαϊκό. Οι αρμόδιοι είδαν ότι τους δημιουργούσαν ζητήματα με αποτέλεσμα να σταματήσουν», ανέφερε σχετικά ο κ. Λιονάκης και συνέχισε εξηγώντας τις προσπάθειες των δήμων: «Οι δήμοι από την άλλη έλεγαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί δεν είχαν νομοθετικό πλαίσιο. Τότε αναζήτησαν μία φόρμα που έλεγε ότι καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και δημόσιο χώρο. Προσπάθησαν να πατήσουν εκεί αλλά με το να αλλάζουν θέσεις τα ηλεκτρικά πατίνια δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. ια την ώρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Δεν έχει αλλάξει τίποτε τόσους μήνες».

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη – Τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα

Το 2019 στην Ευρώπη καταγράφηκαν επτά θάνατοι από τροχαία ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια και ήδη σε κάποιες πόλεις τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι στην Ελλάδα.

«Τρεις πόλεις βρίσκονται πιο μπροστά στο να ετοιμάσουν το νομοθετικό πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια. Αυτές οι πόλεις είναι το Λονδίνο, το Παρίσι και το Όσλο. Μάλιστα, το Παρίσι προσανατολίζεται στο να κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά πατίνια με ταχύτητα 8 χιλιόμετρα την ώρα (η ταχύτητα του πεζού είναι 6 χλμ/ώρα). Επίσης, πριν δύο μήνες στο Παρίσι νομοθέτησαν, με υπουργική απόφαση, ότι απαγορεύεται να κυκλοφορεί κάποιος χωρίς κράνος, είτε είναι ποδηλάτης, είτε αναβάτης. Αυτός ήταν ένας τρόπος να ελέγξουν τα πράγματα μέχρι να βγει το ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Λιονάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάτι ανάλογο.

«Θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει τέτοιους νόμους, ανάλογους με εκείνους της Γαλλίας, που θα είναι προσαρμοσμένοι στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έως ότου βγει το τελικό νομικό πλαίσιο. Δυστυχώς όμως εδώ αργοκινούμαστε. Αν θέλει όμως η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράγματα παρά τις δυσκολίες που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει με τους επιχειρηματίες», τόνισε σχετικά ο κ. Λιονάκης.

Η μικροκινητικότητα θα παίξει μεγάλο ρόλο στο μέλλον

Τα ηλεκτρικά πατίνια αναφέρονται στην μικροκινητικότητα η οποία ήρθε στην Ευρώπη και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον.

«Η μικροκινητικότητα θα παίξει μεγάλο ρόλο στο μέλλον. Το θέμα όμως είναι να μπουν κανόνες και να μην σκοτώνονται άνθρωποι γιατί είναι το κατεξοχήν μέσο που είναι εκτεθειμένος ο αναβάτης», επεσήμανε σχετικά ο κ. Λιονάκης.

cretapost.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Καί εδώ στό Ελάντα , τί έκαναν ; Μπράβο ! Τό βρήκατε ! 2 δρόμους είχε όλους κι όλους ή Θεσσαλονίκη καί τούς κόψανε στή μέση γιά νά φτιάξουν… ποδηλατοηκεκτρικοποδηλατοescooterοδρόμιο… !!! Κι απαγορεύτηκε καί τό παρκάρισμα στήν Εγνατία ( δέν τήν αποκαλώ μέ τό νέο ΗΛΙΘΙΟ όνομά της κι άς είμαι Δεξιός !!! )

  2. Δυστυχως δεν κινδυνευουν μονο οι αναβατες αλλα και οι πεζοι. Οταν κινουνται στα πεζοδρομια (και ειναι και εντελως αθορυβα) και απο καθε ηλικιας αναβατες, μπορει να ειναι εως και θανατηφορο αν χτυπησουν εναν ανθρωπο μεγαλης ηλικιας, μικρο παιδι κλπ.

Comments are closed.