ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από την Βασιλική Θάνου: “Να απορριφθεί το τουρκικό αίτημα για δικαστική συνδρομή στη μήνυση του Ερντογάν”

Κοινοποίηση:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΘΑΝΟΥ

Η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ. Βασιλική Θάνου, καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει το τουρκικό αίτημα για δικαστική συνδρομή, μετά τη μήνυση του Ερντογάν εναντίον Ελλήνων δημοσιογράφων για εξύβριση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Βασιλικής Θάνου, έχει ως εξής:

Το αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Τουρκία δεν πρέπει να ικανοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές. Το μηνυόμενο αδίκημα της εξύβρισης του Τούρκου Προέδρου, το οποίο, σύμφωνα με τη μήνυση, τελέστηκε στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες-δημοσιογράφους της εφημερίδας «Δημοκρατία» είναι πολιτικό αδίκημα, διότι αφορά πολιτικό πρόσωπο και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια δημοσιογραφικού σχολιασμού των πολιτικών ενεργειών του εν λόγω προσώπου.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής, το αίτημα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους η για πολιτικά αδικήματα.
Επίσης, το αίτημα δεν ικανοποιείται, όταν θίγεται η κυριαρχία ή τα συμφέροντα της χώρας προς την οποίαν απευθύνεται, όπως προφανώς συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, αφού στην αποσταλείσα μήνυση αναγράφεται ότι η μηνυόμενη πράξη έχει στόχο «τα μεγάλα συμφέροντα του έθνους μας», που τα υπερασπίζεται σταθερά ο πρόεδρος μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: