ΣΟΚ! ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ από τον Κούλη στα ξένα συμφέροντα: “Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να γίνει διάλογος και επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας”

Κοινοποίηση:
κουλης αλ σισι

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο περιθώριο της 9ης Τριμερής Συνόδου Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ έμφαση δόθηκε στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες επιβάλλουν την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου.

Μητσοτάκης: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας

 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Επανέλαβε την ετοιμότητα για διάλογο και επαναπροσέγγιση υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Η συζήτηση Μητσοτάκη-Αλ Σίσι για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και τις προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα για επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα αποκτά βαρύνουσα σημασία, με δεδομένο ότι πριν από περίπου ένα μήνα (στις 8 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της Αιγύπτου συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η τουρκική πλευρά για ομαλοποίηση των σχέσεών της με το Κάιρο.

Μητσοτάκης για αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ: Επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας

 Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι για τις πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδος στο διπλωματικό πεδίο με τις αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμφωνίες αυτές, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αιγύπτιο πρόεδρο, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ανοίγουν νέες προοπτικές στενότερης συνεργασίας με χώρες που έχουν τις ίδιες προτεραιότητες για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η φίλη Αίγυπτος.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στον Λίβανο, μια χώρα με την οποία Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος διατηρούν άριστες σχέσεις και προς την οποία παρέχουν σταθερή υποστήριξη αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι προοπτικές για τη χώρα μετά τις εκλογές.

Στη διευρυμένη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

mitsotakis_sisi_in2
mitsotakis_sisi_in

 

mitsotakis_sisi_in3
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Εκτός από τά μέλη τής ελληνικής πλευράς συμμετείχαν καί δύο ηγετικά μέλη τής τουρκικής πλευράς.
    Η Ελένη Σουρανή (Σουρανόγλου) καί ό Θάνος Ντόκος (Ντόκογλου).
    Γιάννης Λάκων

Comments are closed.