“ΡΙΧΝΟΥΝ” ΤΟΝ ΒΟΥΤΥΡΟΜΠΕΜΠΕ ΜΑΚΡΟΝ. Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Οι διαδηλωτές στη Γαλλία, εξοργισμένοι με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το σχέδιό του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, απέκλεισαν την πρόσβαση σε τερματικό σταθμό αεροδρομίου, κάθισαν σε σιδηροδρομικές γραμμές και συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μια ημέρα εκατοντάδων διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία.

Συνολικά το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι 3,5 εκατ. κατέβηκαν στους δρόμους ωστόσο οι Αρχές επιμένουν πως οι διαδηλωτές ήταν σχεδόν 1,1 εκατ.

Στο κεντρικό Παρίσι, όπου η διαδήλωση ήταν κατά βάση ειρηνική, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αφού οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα και έβαλαν φωτιά σε κάδους. Ένα εστιατόριο McDonald’s λεηλατήθηκε.

Μικρές ομάδες αναρχικών του λεγόμενου «Μαύρου Μπλοκ» εθεάθησαν μεταξύ των διαδηλωτών. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να γίνουν πιο βίαιες αν συνεχίσει να μην υπάρχει πολιτική απάντηση από την κυβέρνηση.

Πάνω από 200 διαδηλώσεις λαμβάνουν ή έλαβαν χώρα σε ολόκληρη τη Γαλλία, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία ενώ δεν λείπουν και οι εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που ξέσπασαν νωρίτερα στη λεωφόρο Bonne Nouvelle στο Παρίσι. Η αστυνομία του Παρισιού δήλωσε ότι «στοχοποιήθηκε γύρω από την Place de la République» και ότι οι «επιτιθέμενοι» απωθήθηκαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων.

Το αεροδρόμιο Roissy-Charles De Gaulle έξω από το Παρίσι επλήγη επίσης από τις κινητοποιήσεις.

Γαλλια, επεισοδια

Γαλλια, επεισοδια

Η αστυνομία έριξε επίσης δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών σε πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών πόλεων της Νάντης και του Μπορντό. Στη Ρεν χρησιμοποίησαν κανόνια νερού. Στη δυτική πόλη Lorient, η εφημερίδα Ouest-France ανέφερε ότι προκλήθηκε σύντομη πυρκαγιά στην αυλή ενός αστυνομικού τμήματος.

Σύμφωνα με το France 24 ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι οι επιθέσεις και οι ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο Λοριάν, όπου πυρπολήθηκε κυβερνητικό κτίριο, είναι «απαράδεκτες» και «δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες».

Γαλλια, επεισοδια

Γαλλια, επεισοδια

«Υπάρχει πολύς θυμός»

«Υπάρχει πολύς θυμός, μια εκρηκτική κατάσταση», δήλωσε ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, κατά την έναρξη μιας συγκέντρωσης στο Παρίσι. Οι ηγέτες των συνδικάτων κάλεσαν σε ηρεμία, αλλά ήταν οργισμένοι με τα «προκλητικά», όπως τα χαρακτήρισαν, σχόλια του Μακρόν.

Ο Μακρόν έσπασε τη σιωπή εβδομάδων σχετικά με τη νέα πολιτική για να πει ότι θα παραμείνει σταθερός και ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Συνέκρινε τις διαδηλώσεις με την έφοδο στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Γαλλια, επεισοδια

Σύμφωνα με το Reuters οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στην καθυστέρηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη.

 

«Δεν εκπροσωπούμαστε και γι’ αυτό έχουμε βαρεθεί»

Οι πολίτες εξοργίστηκαν περαιτέρω από την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να προωθήσει τις αλλαγές στις συντάξεις μέσω του κοινοβουλίου.
Πολλά συνθήματα και πανό στόχευαν τον πρόεδρο, ο οποίος απέφυγε τους δημοσιογράφους καθώς έφτανε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αρχικές εκτιμήσεις των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα έδειξαν ότι η συμμετοχή θα μπορούσε να ξεπεράσει τις μαζικές διαδηλώσεις πριν από την προώθηση του νομοσχεδίου. Το συνδικάτο CGT δήλωσε ότι περίπου 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα.

«Ήρθα εδώ επειδή αντιτίθεμαι σε αυτή τη μεταρρύθμιση και πραγματικά αντιτίθεμαι στο γεγονός ότι η δημοκρατία δεν σημαίνει πλέον τίποτα», δήλωσε στο Reuters η Sophie Mendy, διοικητική ιατρική υπάλληλος, στη συγκέντρωση στο Παρίσι. «Δεν εκπροσωπούμαστε και γι’ αυτό έχουμε βαρεθεί».

Συσσωρευμένη οργή

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε την Πέμπτη, καθώς τα συνδικάτα άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο. Τα αεροπορικά δρομολόγια θα συνεχίσουν να είναι μειωμένα το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η αρχή πολιτικής αεροπορίας.

Οι διαμαρτυρίες είχαν επίσης ως στόχο αποθήκες πετρελαίου και μπλόκαραν έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρεια πόλη της Δουνκέρκης. Οι κυλιόμενες απεργίες σε αποθήκες πετρελαίου και διυλιστήρια έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις βενζίνης στα νοτιοανατολικά και δυτικά της χώρας.

Οι διαμαρτυρίες κατά του νέου νόμου, ο οποίος επιταχύνει επίσης μια προγραμματισμένη αύξηση του αριθμού των ετών που πρέπει να εργάζεται κάποιος για να λάβει πλήρη σύνταξη, έχουν προσελκύσει τεράστιο πλήθος σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από τα συνδικάτα από τον Ιανουάριο.

Οι περισσότερες ήταν ειρηνικές, αλλά η οργή έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε την ψηφοφορία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, όπου δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία και δεν ήταν βέβαιο ότι θα έπαιρνε αρκετή υποστήριξη.

Τις τελευταίες επτά νύχτες σημειώθηκαν διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις με κάδους απορριμμάτων να πυρπολούνται και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το τελευταίο κύμα διαδηλώσεων αποτελεί την πιο σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας του προέδρου από την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

«Ο δρόμος έχει μια νομιμοποίηση στη Γαλλία. Αν ο κ. Μακρόν δεν μπορεί να θυμηθεί αυτή την ιστορική πραγματικότητα, δεν ξέρω τι κάνει εδώ», δήλωσε ο 42χρονος εργαζόμενος σε ψυχαγωγικό σόου Willy Mancel στη συγκέντρωση της Νάντης.
Η απώλεια μισθολογικών ημερών κατά την απεργία έχει αντίκτυπο σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού και η κυβέρνηση θα ελπίζει ότι οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες τελικά θα χάσουν τον έλεγχο.

Ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται τα προβλήματα, αλλά θέλει να προχωρήσει.

Πόσοι διαδήλωσαν στη Γαλλία

Όπως αναφέρει το BBC είναι πάντα δύσκολο να πούμε πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, επειδή οι διοργανωτές -στην προκειμένη περίπτωση, τα εργατικά συνδικάτα- έχουν κάθε συμφέρον να διογκώνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων, ενώ οι αρχές θέλουν να τους υποβαθμίζουν.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στις αρχές του έτους, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι δύο εκατομμύρια διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου – η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο αριθμός τους ήταν 1.120.000. Μια άλλη διαμαρτυρία τον Ιανουάριο προσέλκυσε έναν αριθμό κάπου στην περιοχή των 2.800.000 ανθρώπων (εκτίμηση των συνδικάτων) και 1.272.000 (εκτίμηση της κυβέρνησης).

Αλλά το συνδικάτο CGT δήλωσε ότι ο αριθμός και τις δύο αυτές ημέρες ξεπεράστηκε άνετα από την προσέλευση στις 7 Μαρτίου, όταν, σύμφωνα με το συνδικάτο, διαδήλωσαν τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι. Η κυβέρνηση προσδιόρισε τον αριθμό εκείνη την ημέρα σε 1.280.000.

Όπως και να έχει, το μέγεθος των διαδηλώσεων του 2023 είναι αξιοσημείωτο.

Τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια, λίγες αιτίες έχουν προσελκύσει στους δρόμους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Ποια είναι η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία – και πώς αλλάζει;

Η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι τα 62 έτη – πολύ χαμηλότερη από πολλούς από τους ευρωπαίους γείτονές της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 66, στη Γερμανία και την Ιταλία 67 και στην Ισπανία 65.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν κρατική σύνταξη από την ηλικία των 62 ετών, αλλά αυτή θα είναι μικρότερη εάν το εν λόγω άτομο δεν έχει καταβάλει τον απαιτούμενο αριθμό εισφορών.

Στην ηλικία των 67 ετών, δικαιούνται την πλήρη κρατική σύνταξη ανεξάρτητα από τις εισφορές τους.

Με τις αλλαγές του κ. Μακρόν η ηλικία που οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν κρατική σύνταξη θα αυξηθεί στα 64 έτη.

Αυτό θα γίνει σταδιακά κατά τρεις μήνες ετησίως από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2030.

Ο αριθμός των ετών που θα πρέπει κάποιος να καταβάλει εισφορές για να λάβει την πλήρη κρατική σύνταξη θα αυξηθεί από 42 σε 43 το 2027.

Τι είναι το άρθρο 49.3 και γιατί το χρησιμοποίησε ο Μακρόν;

Σύμφωνα με το SKYNEWS το άρθρο 49.3 είναι ένα μέρος του γαλλικού συντάγματος που επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να περάσει έναν νόμο χωρίς ψηφοφορία από τους βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

Εισήχθη από τον Σαρλ ντε Γκωλ το 1958 για να επιφέρει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και να διευρύνει τις κυβερνητικές εξουσίες.

Έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 80 φορές από την καθιέρωσή του, κυρίως από τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ 28 φορές μεταξύ 1988 και 1991 υπό τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν.

Ο πρώην πρωθυπουργός του κ. Μακρόν Εντουάρ Φιλίπ προσπάθησε να τη χρησιμοποιήσει για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος τον Μάρτιο του 2020, αλλά απέτυχε όταν ξέσπασε η πανδημία COVID.

Η νυν πρωθυπουργός του Γάλλου προέδρου, Ελιζαμπετ Μπορν, ανακοίνωσε τις προτεινόμενες συνταξιοδοτικές αλλαγές στις 10 Ιανουαρίου.

Λίγα λεπτά πριν από την ψήφισή τους στην Εθνοσυνέλευση αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν με το άρθρο 49.3 αντ’ αυτού, προκαλώντας οργή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα En Marche της ίδιας και του κ. Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στις περσινές εκλογές και δεν είχαν καμία εγγύηση ότι θα το περάσουν, παρά το γεγονός ότι πέρασε στη Γερουσία.

Η προσπάθεια του 2020 να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα είχε ήδη αποτύχει και είχε οδηγήσει στις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία της Γαλλίας.

Ποιο είναι το επιχείρημα του Μακρόν;

Το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας της Γαλλίας επιβάρυνε επί μακρόν την οικονομία και το εργατικό δυναμικό.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 113,4% του ΑΕΠ – περισσότερο από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο (100,2%), τη Γερμανία (66,6%) και παρόμοιο με τις οικονομίες που αγωνίζονται, όπως η Ισπανία (115,6%) και η Πορτογαλία (120,1%).

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται. Υπάρχουν μόνο 1,7 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο στη Γαλλία, από 2,1 το 2000.

«Αυτή είναι η εμβληματική πολιτική του Μακρόν», λέει στο Sky News ο David S Bell, ομότιμος καθηγητής γαλλικής κυβέρνησης και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Θέλει να την προωθήσει πριν αποχωρήσει στο τέλος αυτής της θητείας. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μια άμεση κρίση – είναι μια μελλοντική επιβάρυνση που βασίζεται σε οικονομικές προβλέψεις. Είναι το αντίθετο από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική, που είναι να εστιάζει στα άμεσα, φλέγοντα ζητήματα. Το επιχείρημά του είναι ότι αν δεν γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αν δεν επιμηκυνθεί ο εργασιακός βίος των Γάλλων, η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά», τόνισε.

«Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι ευχαρίστηση, είναι αναγκαιότητα. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο θα επιδεινώνεται [το έλλειμμα]», τόνισε από την πλευρά του ο Μακρόν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

24 Σχόλια

  1. Δεν είναι βουτυρομπεμπές , παλιόπουστας είναι !
    Άλλο το ένα , άλλο το άλλο !

  2. Ανώμαλοι κυναιδοι οπαδοί του αντιχρίστου τυραννούν τους λαούς. Ρίξτε τον Αντίχριστο Τρισκαταρατο φιλελευθερισμό. Ερμαφρόδιτοι Μακρόν Μητσοτάκης ζελενσκι και ναρκομανείς από USA που κλέβουν εκλογές . Ξυπνήστε λαοί και τελειώστε τους.

  3. VIVE LA FRANCE!!!ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΕΔΩ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ!!!Η ΠΡΩΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1789 Η ΔΕΥΤΕΡΗ 1968 ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ???

  4. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ κι αρπαξτε τα οπλα. ολοι εχετε οπλα. αλλιως θα πεθανετε απο ανια και μιζερια αν δεν πεθανετε απ την πεινα
    OI AΣTYNOMIKOI ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ!!!!

  5. Όταν λέμε Γάλλους εννοείτε ντόπιοι Γάλλοι ή γαλλόφωνοι αράπηδες;

  6. Yπαρχει πολυς θυμος

    Μη νομιζετε πως οι Γαλλοι απεργουν μονο για το συνταξιοδοτικο,
    ετσι αφηνουν να νοηθει, τα πετσωμενα ΜΜΕ.
    Ο Θυμος των εχει να κανει με την ακριβεια στα καυσιμα και τη ζωη γενικα.
    Την ανεργια των νεων και τα αδιεξοδα των αγροτων της Β. Γαλλιας.
    Οποιαδηποτε συγκριση πολιτων Ελλαδος Γαλλιας δεν στεκει!
    Ειμαστε μικρη χωρα,
    οι μισοι απο μας ειτε ειναι διορισμενοι μονιμοι δ.υ ειτε συνταξιουχοι ειτε επιδοτουμενοι αγροτες ξενοδοχοι ανεργοι.
    Ολοκληρη η χωρα μας “επιδοτειται” με δανεικα κι αγυριστα και επομενως,
    ποιος να διαμαρτυρηθει και να βγει στο δρομο;
    Τα δικα μας παιδια ειναι διορισμενα στην Αστυνομια στα ΜΑΤ, στα δικαστηρια.
    Θα βαλουμε τα ΜΑΤ να ψεκαζουν τους αγροτες γονεις των;
    Ο Μακρον δεν μπορει να διορισει τον μισο του πληθυσμο στο δημοσιο,
    αν μπορουσε θα το εκανε!

    1. Να κι ένας που είπε κάποια πράγματα με τ’ όνομα τους. Ξέρω ότι θα ήθελες να πεις περισσότερα, αλλά ποιος να καταλάβει. Εμμισθα τρολ, απ’ όλες τις παρατάξεις. Ότι τους συμφέρει, όπως τους συμφέρει και όταν τους συμφέρει. Πρέπει ν’ αποδεχόμαστε την αλήθεια, όσο και αν μας πονάει. Αλλά δυστυχώς δεν αρέσει σε κανέναν. Τουλάχιστον αυτό ακόμα οι Γάλλοι το έχουν, αναγνωρίζουν τα λάθη τους και αντιδρούν. Δεν έχουν πελατειακές σχέσεις με το κόμμα ή την ιδεολογία τους. Για τον ραγιά, αυτά είναι ψηλά γράμματα. Πάντα ήταν. Ας μπει το παιδί στο δημόσιο και ας πληρώνει μόνο λογαριασμούς και φόρους. Ας τρώει πέτρες. Δεν πειράζει. Φιγούρα να κάνουμε μωρέ σε συγγενείς και φίλους, στο καφενείο και στο καφέ μπαρ του χωριού και της γειτονιάς. Μένετε κι εσείς στην Φραγκοχωρα που έχετε την πραγματική αντίληψη για ότι συμβαίνει;

  7. μακραν οι Γαλλοι σε απεργιες ειναι αιωνες μπροστα σε σχεση με το δικο μας χαλι και σε πολλους αλλους τομεις

  8. Εδω με τα εμβολιασμενα μοσχαροειδη δεν σημβενει τιποτα ολα καλα.

  9. Αυτά που λες εσύ μας τα’πε και ένας Γάλλος. Άμα δεν γαμηθεις μικρός θα γαμηθεις μεγάλος.

  10. Εδώ στις ΗΠΑ η 100% σύνταξη ειναι στα 67, η μειωμένη στα 62 και η αυξανόμενη κατα 24% συν την αυξηση κόστους ζωής, στα 70 είναι περίπου 140%, Οποιος παίρνει σύνταξη στα 70 και αν ακόμα σταματήσει να δουλευει στα 62 του, παίρνει περίπου την διπλάσια συνταξη απο αυτή που θα έπαιρνε αν έβγαινε σε σύνταξη στα 62 αν όμως πεθάνει και ειναι άγαμος τότε δεν παίρνει κανένας τίποτα.

  11. εχει και στη Γαλλια αναρχικους γνωστους-αγνωστους που τα δυαλανε ολα, χα χα

  12. μουφα στημενα προβοκατσια…ο ιδιος ο μακρον υποκινει τις πορειες εναντιον του οπως και ο μητσοτακης στην ελλαδα ειναι πισω απτις διαμαρτυριες εναντιον του για το ατυχημα…που φυσικα ηταν ψευτικο και δν υπηρχαν καν νεκροι…ψευτονεκροι ηθοποιοι σαν τον γρηγοροπουλο και το φυσσα που ακομα ζουνε…ποτε δν δινουν αποζημειωσεις σε αληθινα θυματα/νεκρους…μονο για ψευτονεκρους για να παιρνουν λεφτα ολοι οι δικοι τους,τα κομματοσκυλα που παιζουν αυτους τους ρολους καθε μερα

  13. Μπράβο στους Γάλλους. Απέδειξαν ότι δεν είναι κότες σαν τον ελληνάρα παρτάκια ωχαδερφιστή ελαμωρεδεβαριέσαι νενέκο που κράζει όλη μέρα αλλά μόλις πετύχει υπουργό βγάζει το iphone που αγόρασε με 36 άτοκες στην ήδη φουσκωμένη πιστωτική του και μοστράρει να βγει φωτό για να πάρει λάικ στα σόσιαλ. Ηλίθιος λαός καρφί για αφανισμό

  14. Δέν ψηφίσατε τόν γκέϊ γραιολάτρη βουτυρομπεμπέ ; Τῶρα λουστῆτε τα….Μία παρατήρηση. 67 χρόνια στήν ΕΛΛΑΔΑ καί δέν ἄνοιξε μύτη. 64 στήν Γαλλία καί γίνεται ὁ χαμός. Τά συμπεράσματα δικά σας…

  15. Μεγάλοι μάγκες οι Γάλλοι ….λογικα θα τον ρίξουν……και η Λεπέν λογικά ανοίγει σαμπάνιες…..ίσως καπου εδώ η ΕΕ τελειώνει …..αν φύγει και η Γαλλία από την Ευρώπη….ο κάθε κατεργάρης στον τόπο του…κλπ…..ο τελευταίος μετά να κλείσει την πόρτα.

      1. Για να μάθετε και κανένα νέο της προκοπής. Η Λεπέν το έχει ρίξει κι επίσημα στην διπροσωπη εξωτερική πολιτική. Από την μία αχνά ακόμα πλέον, τάσσεται υπέρ Ουκρανίας, από την άλλη ο μέλλον γαμπρός της κόρης της Bardela υπέρ των Ρώσων. Όπως ακριβώς με την Μελονι στην Ιταλία και τον Μπερλουσκόνι. Ο Ιανός των Ρωμαίων και των Φράγκων έχει πάντα δυο πρόσωπα. Μην το ξεχνάτε αυτό.

  16. Καλά δε τους κόβει να καλέσουν τον δικό μας τον Σαρκοζύ να τους σώσει?

  17. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΛΑΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΣΟΥΑΜΠ!!! ΒΑΣΤΑΤΕ ΓΕΡΑ!!! ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΚΑΘΙΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΣΑΣ 67 ΧΡΟΝΩΝ ΣΎΝΤΑΞΗ ΕΔΩ…

    1. Πολλοί απο αυτούς είναι αναρχοκουμμουνια μαζί ανακατεμενοι με Ισλαμο-μεταναστες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Που δεκαρα δεν δίνουν για το θέμα των συντάξεων. Αφού έτσι και αλλιώς βαριούνται να πάνε να δουλέψουν και ζουν με επιδόματα! Απλά βρήκαν τώρα μια καλή ευκαιρία/δικαιολογία για να κάψουν και σπάσουν.

      1. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

      2. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ευθύνονται αυτοί που τους έφεραν και είναι άλλοι από τους ίδιους. Οπότε σπάστε τα!

Comments are closed.