Πώς κάνει διακοπές η κάθε γενιά: Οι ανοιχτοχέρηδες και αυτοί που κυνηγούν τις προσφορές

Κοινοποίηση:
4656

Με τα διεθνή ταξίδια να είναι και πάλι στην ατζέντα, ήρθε η ώρα να αποσπάσετε την προσοχή σας από τις εγχώριες διακοπές, σωστά; Όχι τόσο γρήγορα. Οι εγχώριες διακοπές δεν δείχνουν κανένα σημάδι επιβράδυνσης, σημειώνει έκθεση της GWI, η οποία εξετάζει τις τάσεις μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών στα ταξίδια.

Όπως σημειώνεται στη έκθεση, περίπου το 90% των καταναλωτών δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές στο εσωτερικό της χώρας τους επόμενους 12 μήνες.

Οι millennials, οι πιο ανοιχτοχέρηδες

Η γενιά Z (ηλικίας έως 25 ετών) και οι millennials (ηλικίας 26 έως 39 ετών περίπου) είναι οι πιο πιθανές από όλες τις γενιές να κλείσουν εγχώριες διακοπές.

Όσο για το τι αναζητούν οι εγχώριοι παραθεριστές για τις διακοπές τους, η φύση, η παραλία και η επίσκεψη σε οικογένεια/φίλους έρχονται στην κορυφή, υποδηλώνοντας ότι είναι η ηρεμία και ο ποιοτικός χρόνος που αποζητούν περισσότερο.

Σχεδόν το 60% των ατόμων, που προγραμματίζουν εγχώριες διακοπές, δηλώνουν ότι ο κυριότερος λόγος για να κάνουν διακοπές πιο κοντά στο σπίτι τους είναι να διασκεδάσουν ή να χαλαρώσουν – και μετά από δυόμισι χρόνια χάους, ποιος θα μπορούσε να τους κατηγορήσει;

Πάντως, το 42% των millennials δηλώνει πως οι διακοπές είναι πολύ ή πάρα πολύ σημαντικές για τη ζωή τους, γι’ αυτό και είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για τα ταξίδια

Ενδεικτικά, μόλις 1 στους 5 millennials, στην έρευνα της GWI, αναζητά τις φθηνότερες προσφορές διακοπών, ενώ περίπου 3 στους 10 τείνουν να στρέφονται στις υπηρεσίες πολυτελείας. Ως αποτέλεσμα, οι millennials είναι πλέον στο στόχαστρο των πρακτορείων για πολυτελή ταξίδια.

«Σπρώχνουν το πλοίο» οι millennials

Έναντι των υπόλοιπων κατηγοριών, σταθερά περισσότεροι millennials είναι διατεθειμένοι να δώσουν επιπλέον χρήματα, ώστε να έχουν μία καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία.

Ανάμεσα σε 5.493 millennials από 10 αγορές, σχεδόν το ένα τρίτο (31%) δήλωσε ότι είναι πιθανό να ξοδέψει κάτι παραπάνω σε ψώνια στα duty-free, έναντι 24% από τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες.

Επίσης, το 24% των millennials δήλωσε διατεθειμένο να ξοδέψει περισσότερα στις πτήσεις ή το ταξίδι (έναντι 19% των υπολοίπων) και το 16% σε ενοικίαση αυτοκινήτου (έναντι 13%).

Τέλος, το 25% των millennials είναι υπέρ τού να ξοδέψει περισσότερα σε υπηρεσίες χαλάρωσης (έναντι 22% των υπολοίπων) και το 32% θα έδινε κάτι παραπάνω για διαμονή (έναντι 28%).

Οι baby boomers στο κυνήγι προσφορών

Αντιθέτως, παρότι στατιστικά η γενιά των baby boomers (άτομα 56-64 ετών) έχει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες, μία μεγάλη μερίδα αυτών τείνει να αναζητά όσο το δυνατόν καλύτερες προσφορές.

Ειδικότερα, μία μεγάλη μερίδα των baby boomers (57%) δηλώνει πως οι ανταγωνιστικές τιμές και το «value for money» είναι σημαντικά στοιχεία για την αναζήτηση διακοπών.

Παράλληλα, όμως, παραμένει μια ελκυστική ομάδα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσουν προγράμματα πιστών πελατών ή ανταμοιβών.

Προτεραιότητες κάθε γενιάς

Σύμφωνα με την έρευνα της GWI, η κάθε ηλικιακή κατηγορία δίνει διαφορετική σημασία στις πτυχές του ταξιδιού.

Ενδεικτικά, οι μισοί baby boomers αποζητούν ευελιξία ακύρωσης ή τη δυνατότητα να αλλάξουν την κράτησή τους. Πολύ λιγότερη σημασία δίνουν σε αυτό τον παράγοντα οι υπόλοιπες κατηγορίες: το 40% των ατόμων της γενιάς Z (έως 25 ετών), το 38% των ατόμων της γενιάς X (38-56) και το 35% των millennials.

Μικρότερες διαφορές παρατηρούνται στις προδιαγραφές υγιεινής, με το 41% των baby boomers να δηλώνει ότι είναι υψηλή προτεραιότητα όταν ταξιδεύει, έναντι του 38% της γενιάς Z, του 36% των millennials και του 34% της γενιάς X.

Ταξίδια στο εξωτερικό

Ενώ οι εγχώριες διακοπές είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, οι διεθνείς διακοπές εξακολουθούν να είναι «καυτές», επισημαίνεται στην έκθεση.

Στην πραγματικότητα, τα δύο τρίτα των καταναλωτών σκοπεύουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες, με τα υπερπόντια ταξίδια να εξακολουθούν να είναι πολύ της μόδας.

Από όλες τις γενιές, οι millennials είναι οι πιο πιθανοί να κλείσουν διεθνείς διακοπές, με σχεδόν τα τρία τέταρτα να δηλώνουν ότι σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες.

Όπως και οι εγχώριοι ταξιδιώτες, αυτοί που σχεδιάζουν διεθνείς διακοπές αναζητούν λίγη ξεκούραση, αλλά αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι η επιθυμία τους να γνωρίσουν ένα νέο τόπο/κουλτούρα.

Αυτός ο παράγοντας αποτελεί πόλο έλξης ιδιαίτερα για τη γενιά Ζ και τους millennials, καθώς αναδεικνύεται ως ο κυριότερος λόγος για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: