Πόσο υγιές είναι το τσάι μάτσα; H προέλευση και τα διατροφικά οφέλη του πιο ινσταγκραμικού τσαγιού

Κοινοποίηση:
matcha_tsai

Τα τελευταία χρόνια, το matcha έχει αναδειχθεί σε ένα δημοφιλές ρόφημα μεταξύ των καταναλωτών που εστιάζουν στην προσωπική τους ευεξία. Το ίδιο εξυμνείται όχι μόνο για τη μοναδική του γεύση, – σε άλλους βέβαια μυρίζει απλά ψαρίλα -, αλλά και για τα πιθανά διατροφικά του οφέλη. Διαφημίζεται από άκρη σε άκρη, ενσωματώνεται σε προϊόντα, από σκόνες συμπληρωμάτων διατροφής, έως κρέμες προσώπου και σώματος, κυκλοφορεί στην αυθεντική του μορφή για τσάι, ενώ πλέον κάθε μπραντσάδικο – ας μας συγχωρεθεί ο όρος – που σέβεται τον εαυτό του στις μεγάλες πόλεις, το εμπεριέχει στον κατάλογό του, είτε ως ρόφημα, τύπου matcha latte, είτε ως συστατικό σε κάποιο πιάτο του.

Αυτή η ζωηρή πράσινη σκόνη έχει βρει πια το δρόμο της στην καθημερινότητά μας μέσω smoothie bowls, επιδόρπιων, σαλτσών και σοκολάτας, δημιουργώντας ένα μεγάλο θόρυβο στην κοινότητα της ευεξίας. Ακόμα και όταν το κόστος του ξεφεύγει από τα συνηθισμένα μας καταναλωτικά όρια, η συζήτηση για τα οφέλη του είναι τόσο πειστική, ώστε να μας ωθεί να ξοδέψουμε λίγα παραπάνω ευρώ για να το αποκτήσουμε. Είναι όμως το matcha πραγματικά μια υπερτροφή που αξίζει όλη αυτή την επαινετική φασαρία που έχει δημιουργηθεί γύρω του;

Στην καρδιά του matcha
Το Matcha είναι ουσιαστικά ένας τύπος πράσινου τσαγιού σε σκόνη, που παραδοσιακά παράγεται στην Ιαπωνία. Αυτό που το διαφοροποιεί από το κανονικό πράσινο τσάι όμως, είναι ο τρόπος καλλιέργειας και επεξεργασίας του, καθώς πριν από τη συγκομιδή του, τα φύλλα τσαγιού σκιάζονται από το ηλιακό φως για περίπου 20-30 ημέρες, για να ενισχυθεί κατά αυτό τον τρόπο η παραγωγή χλωροφύλλης και αμινοξέων. Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα αλέθονται σε λεπτή σκόνη, δημιουργώντας την ζωηρή και ισχυρή ουσία που είναι γνωστή ως matcha.

Η άνοδος του Matcha και η υπόσχεση για ευεξία

Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο επιφυλακτικός απέναντι στα τεχνητά πρόσθετα και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, το matcha ξεχωρίζει ως μια φυσική και πυκνή σε θρεπτικά συστατικά εναλλακτική λύση. Η μοναδική, γήινη γεύση του έχει συμβάλει φυσικά στην ευρεία δημοτικότητά του, ενώ η ευέλικτη μορφή του επιτρέπει την ενσωμάτωσή του σε μια ποικιλία συνταγών, από τις παραδοσιακές τελετές τσαγιού, μέχρι τα σύγχρονα ποτά και σνακ. Αυτή η προσαρμοστικότητα είναι που έχει κάνει και το matcha ένα τόσο ελκυστικό συστατικό για όσους αναζητούν τόσο τη υγιεινή επιλογή όσο και τη γεύση στη διατροφή τους.

Η συνειδητοποίηση του αντίκτυπου του υλικού αυτού στη συνολική υγεία μας όμως, είναι κυρίως εκείνη που αιτιολογεί την τόσο αυξανόμενη ζήτησή του. Το matcha ευθυγραμμίζεται με αυτή την τάση, προσφέροντας μια πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, χωρίς τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα ή ζαχαρούχα ροφήματα. Πέρα, βέβαια, από τα διατροφικά χαρακτηριστικά του, το matcha έχει και μια πολιτιστική γοητεία. Οι παραδοσιακές ιαπωνικές τελετές τσαγιού και οι τελετουργίες που σχετίζονται με αυτό, συμβάλλουν στην κομψότητα και αυθεντικότητα που ακτινοβολεί, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ελκυστικότητας για όσους αναζητούν μια ολιστική προσέγγιση στην ευεξία.

Πόσο καλό μας κάνει το matcha;

Αν και η έρευνα σχετικά με τα οφέλη του για την υγεία δεν είναι οριστική, οι ειδικοί λένε ότι το matcha περιέχει μεγάλες ποσότητες δυνητικά ευεργετικών ενώσεων. Ωστόσο, για άτομα που επιθυμούν να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης, το τσάι αυτό δεν είναι μάλλον η πιο σοφή επιλογή, ειδικά για ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε αρρυθμίες και καρδιακές παθήσεις. Επίσης πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν ότι αν και το matcha μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας, θα πρέπει να προσέχουμε πόση ζάχαρη και άλλα ανθυγιεινά συστατικά καταναλώνουμε μαζί του. Βέβαια, επειδή το matcha υπόκειται στην κατηγορία του πράσινου τσαγιού, μοιράζεται πολλά οφέλη του για την υγεία μας. Η ζωηρή και διάσημη πράσινη αυτή σκόνη λοιπόν, είναι:

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Το Matcha φημίζεται για την υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα κατεχινών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και προάγοντας τη συνολική ευεξία.

Ενισχύει τον μεταβολισμό και καίει θερμίδες

Η παρουσία κατεχινών, και συγκεκριμένα της επιγαλλοκατεχίνης γαλλικής (EGCG), έχει συσχετιστεί με αυξημένο μεταβολισμό και καύση λίπους. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση matcha μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του βάρους και στη βελτίωση της οξείδωσης του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ενισχύει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση

Το Matcha περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, παρέχοντας μια ήπια ενεργειακή ώθηση χωρίς τις νευρικές παρενέργειες που σχετίζονται με άλλα καφεϊνούχα ροφήματα. Επιπλέον, περιέχει L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που προάγει τη χαλάρωση και την εγρήγορση, δημιουργώντας μια ισορροπημένη και συγκεντρωμένη κατάσταση του νου.

Προάγει την υγεία της καρδιάς

Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών και άλλων ενώσεων στο matcha μπορεί να συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, καθώς και υποστηρίζοντας την υγιή αρτηριακή πίεση.Βοηθά στην αποτοξίνωση και υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Matcha Ninja: Το πράσινο τσάι που πρέπει να βάλεις στη ζωή σου | DoT

Η χλωροφύλλη, η πράσινη χρωστική ουσία στο matcha, πιστεύεται ότι βοηθά στην αποτοξίνωση, δεσμεύοντας βαρέα μέταλλα και τοξίνες στο σώμα. Το Matcha περιέχει επίσης βιταμίνες Α και C, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ενώ το matcha προσφέρει μια σειρά από πιθανά διατροφικά οφέλη, είναι σημαντικό να καταναλώνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Όπως κάθε τρόφιμο ή ποτό, το μέτρο είναι το κλειδί. Είτε το απολαμβάνετε για τη γήινη γεύση του, είτε για τις ιδιότητες που ενισχύουν την ενέργεια, είτε για τα πιθανά οφέλη για την υγεία, το matcha παραμένει ένα υλικό που, παρά την μεγάλη του απήχηση και διαφήμισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει βαθιά τις ρίζες του στην σοφία της φύσης και τον υγιεινό τρόπο ζωής, αρκεί να το καταναλώνουμε στην αγνότερη μορφή του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: