Πόσο θα αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης – Οι δικαιούχοι – Πότε θα καταβληθεί

Κοινοποίηση:
επίδομα θέρμανσης

Με τον χειμώνα να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, το οικονομικό επιτελείο εφαρμόζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού προχωρά στη αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης διατηρώντας αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή θα προβλέπει την  αύξηση της βάσης υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης από τα 220 στα 264 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο επίδομα από τα 80 ευρώ που είχε καθοριστεί πέρυσι θα διαμορφωθεί περίπου στα 95 ευρώ ενώ το ανώτατο ποσό θα κινηθεί περίπου στα 700 ευρώ από 650 ευρώ πέρυσι.

Αν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια, τα νοικοκυριά που θα λάβουν το Δεκέμβριο το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να είναι περισσότερα. Εκτιμάται ότι πάνω από 700.000 νοικοκυριά θα ενισχυθούν με επίδομα θέρμανσης καθώς τα εισοδήματα που απέκτησαν χιλιάδες φορολογούμενοι το 2020 ήταν μικρότερα λόγω της πανδημίας.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

1.  Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
2. Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

3. Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Πώς υπολογίζεται το επίδομα
Το επίδομα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης των 264 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει οριστεί για κάθε οικισμό της χώρας, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Το ποσό που προκύπτει, προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου ενώ από πέρυσι επιδοτείται η χρήση κάθε είδους καυσίμου θέρμανσης και όχι μόνο του πετρελαίου.

Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να έχει πραγματοποιήσει αγορές καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και 28 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2021 και για τα καυσόξυλα λαμβάνονται υπόψη αγορές που έγιναν από την 1η Ιουνίου 2021 και μετά.
Η αίτηση
Για να λάβουν το επίδομα τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για  να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

– ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος -υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

– το ονοματεπώνυμό του,

– ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

– ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

– η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,

– αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

– τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,

– η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,

– το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης (κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης),

– τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: