Πόσα είναι τα «κερατιάτικα» του Δημοσίου που δεν πληρώνει… Περιμένει ο δύσμοιρος πολίτης επιστροφή φόρου και η εφορία τον αφήνει «γυμνό»

Κοινοποίηση:
pws-tha-plirwseis-tin-eforia-meta-tis-3107.w_l

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για τον Ιούλιο να παραμένουν στα 2,72 δισ. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα του προυπολογισμού για τον ίδιο μήνα ανέρχεται στα 2,087 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 929 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Τα στοιχεία του ΓΛΚ

– Υπουργεία, κρατικοί φορείς, ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία και δήμοι χρωστούσαν τον Ιούλιο συνολικά 1,934 δισ. ευρώ.

– Άλλο τόσο όμως αυξήθηκαν τον ίδιο έναν μήνα τα χρέη του Κράτους σε δικαιούχους επιστροφής φόρου (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Τον Ιούνιο χρωστούσε 706 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 84 εκατ. ευρώ, σε 790 εκατ. ευρώ.

Για να καλύψει την αποτυχία της η κυβέρνηση και επειδή μόνον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν παρακρατά τελικά τα χρήματα των δικαιούχων, ένα σημαντικό ποσό ύψους 401 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα (δάνειο) εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων, διοχετεύθηκε για πληρωμή επιστροφών φόρων. Στην πράξη δηλαδή, παρά τα υπερπλεονάσματα που ανακοινώνει, η κυβέρνηση στρέφει το δάνειο που πήρε για αποπληρωμή ληξιπροθέσμων σε νέες τρέχουσες υποχρεώσεις για επιστροφές φόρων, και όχι στις πραγματικές υποχρεώσεις που έπρεπε να έχει εξοφλήσει εδώ και χρόνια.

Και από επιστροφή φόρου…γιοκ!

Την ίδια ώρα, όσοι από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, περιμένουν να δουν κάποι από την επιστροφή φόρου, που δικαίως δικαιούνται, δεν βλέπουν ούτε ευρώ στους λογαριασμούς τους. Και αυτό δίοτι όλες οι οφειλές, από τον ΕΝΦΙΑ, τους απλήρωτους προσωπικούς φόρους, ενδεχόμενες κλήσεις που είχαμε «φάει» παλιότερα και δεν είχαμε πληρώσει, μέχρι και ενδεχόμενα νοσηλεία νοσοκομείο που δεν έχουν πληρωθεί, περνάνε στα κιτάπια της εφορίας. Αυτά λοιπόν, γίνονται ληξιπρόθεσμα και στο τέλος η εφορία μας τα «αρπάζει», στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσω της επιστροφής φόρου!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: