Πόνος στο στήθος: Συμπτώματα που υποδηλώνουν άλλο πρόβλημα και όχι έμφραγμα! Όλες οι πιθανές αιτίες!

Κοινοποίηση:
πο

Δεν είναι όλες οι ενοχλήσεις στο στήθος σύμπτωμα καρδιακής προσβολής.

Ορισμένα συμπτώματα που έχει ο πόνος στο στήθος, αν και είναι τρομακτικά και ανησυχητικά, είναι απίθανο να σηματοδοτούν καρδιακή προσβολή. Ο καρδιολόγος δρ. Curtis Rimmerman της Cleveland Clinic, περιγράφει το τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και τι είναι σώφρον να κάνετε.

Σημαντική σημείωση: ΠΟΤΕ μην υποθέτετε ότι ο πόνος στο στήθος δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Δεδομένης της σοβαρότητας μιας πιθανής καρδιακής προσβολής, κάθε πόνος στο στήθος αξίζει προσοχής. Μην τον υποτιμάτε ΠΟΤΕ!

Πώς να καταλάβετε εάν ο πόνος στο στήθος είναι σοβαρός
Ορισμένοι τύποι πόνου στο στήθος θα πρέπει να σας στείλουν στα… Επείγοντα, ιδιαίτερα εάν διαρκούν για τουλάχιστον πέντε λεπτά.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν νέο ή ανεξήγητο πόνο στο στήθος σε συνδυασμό με:

δύσπνοια
κρύο ιδρώτα
ναυτία
κόπωση
ζαλάδα
Εκτός από το στήθος σας, ο πόνος, η πίεση ή η δυσφορία μπορεί επίσης να ακτινοβολούν σε:

χέρια
πλάτη
σαγόνι
αυχένας
άνω στομάχι
Ο διαρκής και αδυσώπητος πόνος σε αυτές τις περιοχές μπορεί να σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου). Καλέστε το 166 για να αναζητήσετε άμεση θεραπεία!

Πόνος στο στήθος: Συμπτώματα που υποδηλώνουν άλλο πρόβλημα και όχι έμφραγμα
Τις περισσότερες φορές, ο πόνος στο στήθος δεν σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή. Μια έρευνα στα περιστατικά νοσηλειών στα Επείγοντα νοσοκομείων έδειξε ότι λιγότερο από το 6% των ασθενών που έφτασαν με πόνο στο στήθος είχαν πράγματι ένα σοβαρό έκτακτο καρδιακό πρόβλημα.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα πόνου στο στήθος που συνήθως δεν οφείλονται σε καρδιακή προσβολή:

Στιγμιαία δυσφορία στο στήθος
Κάθεστε πίνοντας τον καφέ σας, όταν ένας πόνος στο στήθος χτυπάει σαν κεραυνός. Είναι ξαφνικός, γρήγορος και οξύς. Το συναίσθημα διαρκεί μόνο μια στιγμή και τραβάει την προσοχή μας.

Τα καλά νέα: Ο σύντομος πόνος συνήθως δεν είναι ενδεικτικό καρδιακής προσβολής. Αυτή συχνά φέρνει έναν ακατανίκητο πόνο που διαρκεί αρκετά λεπτά.

Η στιγμιαία δυσφορία στο στήθος είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε:
τραυματισμό (π.χ. χτύπημα στα πλευρά)
μυικό τράβηγμα στον θώρακα
φλεγμονή στον χόνδρο των πλευρών
ινομυαλγία
έρπης
Διαπεραστικός πόνος σε συγκεκριμένο σημείο
Με κάθε βαθιά αναπνοή ή βήχα, ο πόνος διαπερνά το στήθος σας. Η μετακίνηση και η αλλαγή θέσεων φαίνεται να το κάνουν χειρότερο επίσης.

Εάν αυτό περιγράφει τα συμπτώματά σας, το πιο πιθανό είναι ότι αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τους πνεύμονες. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό εάν ο πόνος εστιάζεται στη δεξιά πλευρά του στήθους, μακριά από την καρδιά σας.

Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
πνευμονία ή κάποια άλλη λοίμωξη
φλεγμονή στην επένδυση των πνευμόνων (πλευρίτιδα)
κρίση άσθματος
Αν και αυτά τα προβλήματα των πνευμόνων δεν είναι καρδιακή προσβολή, είναι αρκετά ανησυχητικά ώστε να δικαιολογούν ένα τηλέφωνο στον γιατρό σας.

Ενόχληση που μειώνεται με την άσκηση
Εάν ένας οξύς πόνος σας χτυπά στο στήθος, αλλά βελτιώνεται καθώς μετακινείστε λίγο, μπορεί να οφείλεται σε καούρα (παλινδρόμηση οξέος) ή κάποιο άλλο γαστρεντερικό πρόβλημα.

Ένα απλό μη συνταγογραφούμενο αντιόξινο μπορεί να σας βοηθήσει και να φέρει κάποια ανακούφιση.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να πονάει το στήθος σας
Μια κρίση πανικού ή άγχους μπορεί να αποκαλυφθεί με συμπτώματα, που μιμούνται εκείνα μιας καρδιακής προσβολής:

σφίξιμο στο στήθος
εφίδρωση
δύσπνοια
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ μιας κρίσης πανικού και μιας καρδιακής προσβολής:
Πολλές καρδιακές προσβολές ακολουθούν κάποια σωματική καταπόνηση, κάτι που συνήθως δεν συνδέεται με κρίσεις πανικού.
Οι κρίσεις πανικού συχνά χαρακτηρίζονται από έναν οξύ πόνο σε αντίθεση με το αίσθημα βαριάς συμπίεσης στο στήθος που συχνά συνοδεύει μια καρδιακή προσβολή.
Ο πόνος από καρδιακή προσβολή συχνά ακτινοβολεί σε άλλες περιοχές. Σε μια κρίση πανικού, συνήθως παραμένει στην περιοχή του θώρακα.
Πόνος στο στήθος: Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής ποικίλλουν ευρέως
Ο δρ. Rimmerman τονίζει ότι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής ή της στηθάγχης μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Άλλοι βιώνουν συντριπτικό πόνο στο στήθος. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται μόνο ενόχληση στο χέρι, στον λαιμό ή στο σαγόνι.

Αλλά η ταλαιπωρία είναι συνήθως αμείλικτη και διαρκεί πέντε λεπτά ή περισσότερο.
Ανεξάρτητα από το πού ακριβώς είναι ο πόνος στο στήθος, πολλοί δεν μπορούν να βρουν μια στάση που να ανακουφίζει τον πόνο. Ούτε βρίσκουν ανακούφιση πίνοντας ένα ποτήρι νερό, ή παίρνοντας αντιόξινα ή βαθιές ανάσες.

Και αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να καλέσετε το 166!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: