Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Κοινοποίηση:
ΟΜΟΛΟΓΑ

Πτώση αποδόσεων καταγράφουν τα ομόλογα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών τίτλων, λόγω των εκτιμήσεων της αγοράς για λιγότερο επιθετική στάση από την ΕKT.

Το νέο ρεκόρ που σημείωσε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, στο 10%, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες γύρω από την πορεία της οικονομίας, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αρχικά αναμενόταν, έπειτα και από τη σημαντική άνοδο που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να δικαιολογεί ακόμη τη χρήση του νέου εργαλείου TPI.

Η μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας χθες, κατά 25 μ.β., πρόσθεσε σε αυτές τις προσδοκίες, καθώς αποτελεί την πρώτη διεθνώς που θεωρείται ότι πραγματοποίησε μια «στροφή» προς ηπιότερη σύσφιγξη και εκτιμάται ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες.

Η απόδοση του ελληνικού δεκετούς υποχωρεί στο 4,56% όταν πριν από μία εβδομάδα είχε ξεπεράσει το 5% –τα υψηλότερα επίπεδα από το 2017–, ωστόσο το spread έχει «ανοίξει» –λόγω της μεγαλύτερης πτώσης στις γερμανικές αποδόσεις– και ξεπερνά τις 270 μ.β., ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020.

Πάντως, το κλίμα στην αγορά αναμένεται να παραμείνει δύσκολο και ασταθές, με τους αναλυτές να δηλώνουν ότι το ράλι στα ομόλογα δεν είναι διατηρήσιμο. Αλλωστε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια «χωρίς δισταγμό, έως το τέλος του έτους» σε ουδέτερο επίπεδο, που κατά τη γνώμη του είναι «χαμηλότερα ή κοντά στο 2%».

Αυτό το περιβάλλον «επιβάλλει» συγκράτηση όσον αφορά την προσφορά ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: