Πτυχιούχοι της π@@τσας! Σκάνδαλο στις ΗΠΑ – Διάσημοι και επιφανείς πλήρωναν αδρά για να βάλουν τα παιδιά τους στα μεγάλα πανεπιστήμια

Κοινοποίηση:
georgetown-u-thumb-large

Σχεδόν 50 γνωστά και επιφανή πρόσωπα, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Φελίσιτι Χάφμαν και Λόρι Λάφλιν κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο με την απάτη στις εισαγωγικές εξετάσεις πανεπιστημίων της ελίτ στις ΗΠΑ, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο παράνομης εισαγωγής σε πανεπιστήμια που έχει εξαρθρωθεί μέχρι σήμερα στην χώρα.

Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος δεκάδων προσώπων που βοηθούσαν εύπορους Αμερικανούς να αγοράζουν θέσεις για τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, το Στάνφορντ και το Τζορτζτάουν, σε μια πλεκτάνη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το δίκτυο Edge College & Career Network λειτουργούσε μέσω μιας μικρής εταιρείας προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο με έδρα το Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια.

Βασιζόταν σε δωροδοκίες προπονητών, σε εξεταστές που υποδύονταν τους εξεταζόμενους ακόμη και σε παραποιημένες φωτογραφίες που εμφάνιζαν υποψήφιους χωρίς καμία σχέση με τον αθλητισμό ως αριστούχους αθλητές.

Το δίκτυό του χρέωνε από 100.000 δολάρια ως 2,5 εκατομμύρια δολάρια για κάθε παιδί και τα ποσά αυτά εμφανίζονταν ως δωρεές προς ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα-μαϊμού.

Ως επικεφαλής της απάτης εμφανίζεται ο 58χρονος Ούλιαμ “Ρικ” Σίνγκερ εις βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες , μεταξύ άλλων, για απάτη, ξέπλυμα χρημάτων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Κατηγορούμενοι είναι επίσης και 12 προπονητές και συνεργάτες της επιχείρησής του.

“Ουσιαστικά εξαγόραζα ή δωροδοκούσα τους προπονητές για μία θέση. Και αυτό συνέβαινε πολύ συχνά”, είπε στο δικαστήριο ο Σίνγκερ ομολογώντας την ενοχή του.

Ήδη απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 33 γονέων, ανάμεσα στους οποίους οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Φελίσιτι Χόφμαν (πρωταγωνίστρια της επιτυχημένης σειράς “Νοικοκυρές σε Απόγνωση”) και η Λόρι Λάφλιν (γνωστή από την σειρά «Full House»).

Ντυμένη απλά με ένα μαύρο πουλόβερ, σκούρα γυαλιά και τα μαλλιά της πιασμένα κότσο, η Χόφμαν είναι ανάμεσα στους περίπου 20 κατηγορούμενους που εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου του Λος Άντζελες.

Ο δικαστής Αλεξάντερ Μακ Κίνον διέταξε να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση 250.000 δολαρίων η Χόφμαν μέχρι την ακροαματική διαδικασία που θα γίνει στις 29 Μαρτίου στη Βοστώνη.

Ο σύζυγος της Χόφμαν, ο επίσης ηθοποιός Γουίλιαμ Χ. Μέισι, γνωστός από την ταινία “Fargo”, καθόταν στα μπροστινά καθίσματα.

Εναντίον του Μέισι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση, αλλά ο βοηθός εισαγγελέα Άνταμ Σλάιφερ είπε στο δικαστήριο ότι (ο Μέισι) “βρίσκεται στο στόχαστρο».

Ο σύζυγος της Λάφλιν, ο Μόσιμο Τζιανούλι, ένας σχεδιαστής μόδας γνωστός για την σειρά ρούχων “Μόσιμο”, επίσης βρισκόταν στο δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ανάμεσα στους διάσημους γονείς εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες είναι ο Μανουέλ Ενρίκες, ο επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Capital Inc, ο Γκόρντον Κάπλαν, ο συμπρόεδρος της διεθνούς νομικής εταιρείας Willkie Farr & Gallagher, ο Μπιλ Μακ Γκλάσαν ο νεώτερος, ο οποίος είναι επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων TPG Capital και ο Ντάγκλας Χοτζ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Pimco.

Οι φερόμενοι εγκέφαλοι της απάτης και οι γονείς που εξαγόραζαν θέσεις αντιμετωπίζουν έως και 20 χρόνια ποινή φυλάκισης αν καταδικαστούν.

Πάντως, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος φοιτητών καθώς, σε πολλές περιπτώσεις δεν γνώριζαν ότι οι γονείς τους είχαν φροντίσει για την εισαγωγή τους.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν τέλος ότι εναπόκειται στα πανεπιστήμια να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τους φοιτητές τους που έχουν εισαχθεί μέσω της απάτης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. …..εδω στην σημερινη και λεγομενη ελλαδα να δεις τι γινεται τα τελευταια εκατο χρονια με τους πτυχιουχους της…. εβγαλε πτυχιουχους γιατρους ,καθηγητες , ενστολους , υπαλληλους κτλ και πολλους αλλους πανηλιθιους με χαρτια στο χερι….οι φαρες μεταξυ των , οι κλικες , οι συμπατριωτες κτλ ολο το γυφτιλικι με το παραδακι στο χερι ”’γαμουσε”’ ” γαμαει” συνεχως ζωντας πραγματικα μες την σαπιλλα την κοινωνικη και ασιατικη…

Comments are closed.