Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε ναυπηγείο της Μαγνησίας για τον θάνατο 50χρονου πατέρα

Κοινοποίηση:
xrimata-xartonomismata-euro-sunallagi-katatheseis

Πρόστιμο 50.000 ευρώ επέβαλλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ναυπηγείο που εδρεύει στην Αμαλιάπολη του Δήμου Αλμυρού, για εργατικό ατύχημα. Στις 2 Ιουνίου 50χρονος ηλεκτροσυγκολλητής σκοτώθηκε στο καρνάγιο, όταν έπεσε από τον γερανό και ύψος 15 μέτρων. Ο 50χρονος,που καταγόταν από την γειτονική Αλβανία και έμενε και εργαζόταν με την οικογένειά του στην Ελλάδα, έκανε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης στο κατάστρωμα του πλοίου και έπεσε στο κενό από ύψος 15 μέτρων από μεγάλο άνοιγμα στα πλευρικά , στην προσπάθεια του να μοντάρει τις λαμαρίνες. Είναι ενδεικτικό ότι περιμετρικά του πλοίου, σύμφωνα με το Συνδικάτο Μετάλλου, δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα είτε στηθαία για την αποφυγή της πτώσης.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας είχε διαπιστώσει “τραγικές και εγκληματικές ελλείψεις της εργοδοσίας σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας” που απαιτούνται για την εκτέλεση πάσης φύσεως ναυπηγικών εργασιών.

Εκανε λόγο για άθλιες και μη κατάλληλες συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο καρνάγιο-γκιλοτίνα το οποίο η εργοδοσία λειτουργεί με τις «πλάτες» των κυβερνήσεων, χωρίς κανέναν έλεγχο από καμία αρμόδια αρχή για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που είναι υποχρεωμένη η εργοδοσία να τηρεί και να εφαρμόζει με επί τόπου παρουσία και επίβλεψη από την ίδια και από τεχνικό ασφαλείας που ορίζεται για το εκάστοτε έργο.

Δεν ηταν το πρωτο ατύχημα που συνέβη στο συγκεκριμένο ναυπηγείο, καθώς και το 2014 ένας ακόμα άνθρωπος 49 ετών από την Αγχίαλο έχασε την ζωή του από θανατηφόρο τραυματισμό στο κεφάλι, από βαρύ μεταλλικό εξάρτημα. Το Συνδικάτο Μετάλλου εδώ και χρόνια είχε καταγγείλει στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας τις συνθήκες εργασίας στο εν λόγω ναυπηγείο και την επικινδυνότητα αυτών, χωρίς ωστόσο να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Κατά της επιβολής του προστίμου μπορεί να ασκηθεί διοικητική προσφυγή, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, σε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών .

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: