Προσοχή τσούζει: Δηλητηριώδεις αχινοί με τεράστια αγκάθια γέμισαν τις ελληνικές θάλασσες

Κοινοποίηση:
2222

Πάει το καλοκαίρι, όμως όσοι συνεχίζουν τα χειμερινά μπάνια, θα πρέπει να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά για κάτι θηριώδεις αχινούς.

Επικίνδυνοι αχινοί κάνουν την εμφάνισή τους σε θάλασσες της Ελλάδας, ενώ αν και πλέον μπήκε το φθινόπωρο και τα μπάνια τελείωσαν για τους περισσότερους, οι χειμερινοί κολυμβητές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Πρόκειται για ένα νέο είδος δηλητηριώδη αχινού που μετακινείται προς τις θερμές θάλασσες της Μεσογείου μέσω της διώρυγας του Σουέζ ενώ έχει τεράστια αγκάθια.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι αχινοί εξαπλώνονται με ταχύτητα και επιτίθενται σε άλλα είδη, ακόμη και σε κεφαλόποδα όπως αναφέρει ο Δημήτρης Καμπανός, διαχειριστής της οργάνωσης «DIVE IN ACTION», στην Σαντορίνη που μίλησε στην ΕΡΤ ενώ πρόκειται για ένα ξενικό είδος, που ξεχωρίζει από το ενδημικό του κοινού αχινού της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπανό, ο εν λόγω αχινός είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, γρήγορος αλλά και επικίνδυνος, ενώ κατακλύζει τις περιοχές, όπου εγκαθίσταται, εκτοπίζοντας άλλα είδη, ακόμη και τα χταπόδια.

Επίσης, βρίσκει καταφύγιο σε παραλίες, ενώ του φτάνουν και μόλις μερικά βράχια και διεκδικεί τον χώρο του, ενώ έφτασε στη χώρα μας από την Τουρκία πριν από πέντε χρόνια.
Τα τελευταία δυο χρόνια τετραπλασιάστηκε πληθυσμιακά ενώ η νέα «εισβολή» έχει εντοπιστεί σε δέκα νησιά σύμφωνα με τις έρευνες του κ. Καμπανού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: