Προκλητική αντίδραση της Τουρκίας στο ψήφισμα της ΕUMED9: «Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης»

Κοινοποίηση:
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan talks following his cabinet meeting in Ankara, Turkey, Monday, May 17, 2021. Erdogan slammed U.S President Joe Biden, accusing him of "writing history with his bloody hands" following reports of a multi-million dollar weapons sale to Israel by his administration. Erdogan also said Jerusalem should be administered by an international commission made up of Jewish, Christian and Muslim representatives. (Mustafa Kamaci/Turkish Presidency via AP)

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η χθεσινή διακήρυξη του EUMED9. Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η διακήρυξη χαρακτηρίζεται μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα. «Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης» σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Στην πολιτική διακήρυξη που υπέγραψαν χθες οι εννέα ηγέτες τονίζεται ότι η «ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε

Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επαναβεβαιώνουν ακόμη τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για αποφασιστική δράση με όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, προκειμένου να προστατεύσει συμφέροντά της και αυτά των κρατών-μελών της, καθώς και ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία υπόκειται στις αιρεσιμότητες της συμπεριφοράς της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εννέα λένε όχι στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: