Προειδοποίηση από τους ειδικούς: Μην παίρνετε αυτά τα φάρμακα μαζί με τον καφέ

Κοινοποίηση:
καφες

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ είναι μία από τις αγαπημένες μας συνήθειες, ειδικά τις πρωινές ώρες.

Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βάλετε ένα (τουλάχιστον) καθημερινό φλιτζάνι καφέ στη διατροφή σας.
Ειδικότερα, η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος ενώ ο καφές μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι «παγίδες»
Από την άλλη υπάρχουν και οι γνωστές αρνητικές πτυχές του καφέ: είναι εθιστικός, μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σας και “η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάθετη πτώση του επιπέδου διέγερσης αργότερα μέσα στην ημέρα, όπως μεγάλη απώλεια ενέργειας, ανάγκη για ύπνο και απώλεια κινήτρων”, προειδοποιεί η φαρμακοποιός δρ. Wendi D. Jones.

Σύμφωνα με το iatropedia, αυτός είναι συχνά ο λόγος που όσοι πίνουν καφέ το πρωί τείνουν να είναι κουρασμένοι το απόγευμα.

Δεν πρέπει να συνδυάζεται με συγκεκριμένα φάρμακα
Φαίνεται πάντως, πως εάν πίνετε ορισμένα φάρμακα με τον καφέ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Η λήψη αντικαταθλιπτικών με τον καφέ μπορεί να σας… γυρίσει μπούμερανγκ με δύο τρόπους. “Ο καφές μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCAs) οδηγώντας δυνητικά σε μειωμένη απορρόφηση του φαρμάκου. Έτσι ο ασθενής δεν λαμβάνει την πλήρη δόση που του έχει συνταγογραφηθεί”, προειδοποιεί η δρ. Jones. Επιπλέον, η φλουβοξαμίνη SSRI είναι επίσης γνωστό ότι ενισχύει τις επιδράσεις της καφεΐνης. Έτσι όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορεί να εμφανίσουν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών, αδιαθεσία, ανησυχία και αϋπνία.

Διεγερτικά
Καλό είναι να μην συνδυάζετε τον καφέ με διεγερτικά. Αν και μικρές ποσότητες καφέ μπορεί να μην είναι πρόβλημα, ο συνδυασμός των δύο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως υπέρταση, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, αίσθημα νευρικότητας και δυσκολία στον ύπνο.

Βιταμίνες και συμπληρώματα
“Ο καφές είναι διουρητικός και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνες Β και η βιταμίνη C, όταν λαμβάνονται μαζί”, προειδοποιεί η δρ. Jones. Και η καφεΐνη θα κάνει τη διαδικασία της πέψης να προχωρήσει πιο γρήγορα αυξάνοντας τις συσπάσεις που προωθούν το φαγητό μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Επίσης ο καφές μπορεί να περιορίσει ή να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου.

Φάρμακα κατά του διαβήτη
Μπορεί να μην πιστεύετε ότι ο καφές έχει αρνητική επίδραση στα φάρμακα που θεραπεύουν τον διαβήτη. Αλλά στην πραγματικότητα, ο καφές μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σε ορισμένα άτομα, κάτι που είναι πιθανό να εξουδετερώσει τις επιδράσεις των αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Οι διαβητικοί ασθενείς που τους αρέσει να πίνουν καφέ θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά το σάκχαρό τους και μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσουν ανάλογα τη δόση των φαρμάκων τους για να ληφθούν υπόψη αυτές οι επιπτώσεις.

Φάρμακα για τον θυρεοειδή
Μια μελέτη του 2008 έδειξε ότι ο καφές παρεμβαίνει στο φάρμακο του θυρεοειδούς λεβοθυροξίνη. Η καφεΐνη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται η λεβοθυροξίνη από το σώμα. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει την εντερική κινητικότητα, δηλαδή τις μυϊκές συσπάσεις που μετακινούν την τροφή μέσω του πεπτικού σωλήνα. Έχει επίσης μια ήπια καθαρτική δράση και αυξάνει την ποσότητα υγρών στα κόπρανα.

Και τα δύο αυτά πράγματα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το φάρμακο να κινείται μέσω των εντέρων πολύ γρήγορα, χωρίς να προλαβαίνει να απορροφηθεί όπως προορίζεται. Όταν συμβεί αυτό, τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας μπορεί να πέσουν και να οδηγήσουν σε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, όπως κόπωση, μυϊκή αδυναμία, αύξηση βάρους, βραχνάδα και ευαισθησία στο κρύο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: