Προβιοτικά: Αυτά είναι τα οφέλη τους για τον οργανισμό

Κοινοποίηση:
προβιοτικά-2048x1365

Τα προβιοτικά έχουν αποκτήσει την καλύτερη φήμη όσον αφορά την υγεία του εντέρου. Αλλά τι γίνεται με τα οφέλη των πρεβιοτικών; Η έρευνα για τα πρεβιοτικά επεκτείνεται γρήγορα, αλλά οι μελέτες δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Με την κατανάλωση πρεβιοτικών τροφών, μπορεί να μειώσετε την πιθανότητα να αναπτύξετε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν τα πρεβιοτικά; Τα πρεβιοτικά λειτουργούν σαν λίπασμα για τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο. Παρέχουν τροφή σε αυτά τα βακτήρια και τους επιτρέπουν να ευδοκιμήσουν. Μπορείτε να τα βρείτε σε τροφές όπως αγκινάρες, μπανάνες και βρώμη. Τα προβιοτικά, από την άλλη πλευρά, είναι μικροοργανισμοί που είναι ωφέλιμοι για την υγεία του εντέρου.

Τα σπουδαία οφέλη που έχουν τα πρεβιοτικά για την υγεία μας

Υγεία του εντέρου

Τα πρεβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου. Παρέχουν τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας και καλλιεργούν ποικίλη χλωρίδα του εντέρου, που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων υγείας.

Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες είδη βακτηρίων που ζουν στο έντερο και δεν επιβιώνουν όλα από τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Τα πρεβιοτικά, επομένως, επηρεάζουν την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων έναντι άλλων. Επηρεάζουν το συνολικό μικροβίωμα του εντέρου ή τη σύνθετη κοινότητα των μικροοργανισμών που ζουν στον πεπτικό σωλήνα.

Όταν τα πρεβιοτικά ζυμώνονται, παράγουν ευεργετικά μόρια που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs). Αυτές οι ενώσεις είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου και μπορούν να αναστείλουν τη φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας.

Δυσκοιλιότητα

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, τα πρεβιοτικά μπορεί να προσφέρουν την ανακούφιση που χρειάζεστε. Ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου και μπορούν να διευκολύνουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Ωστόσο, εάν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι έρευνες δεν είναι σαφείς. Μια ανασκόπηση επιμέρους μελετών έδειξε, ότι τα πρεβιοτικά θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα σε άτομα με αυτήν τη νόσο.

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη δείχνει ότι τα στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα για να εξαχθούν συμπεράσματα. Το φούσκωμα και τα αέρια είναι γνωστές παρενέργειες των πρεβιοτικών, επομένως θα πρέπει να ξεκινήσετε σιγά-σιγά αν είστε επιρρεπείς σε αυτά τα συμπτώματα.

Μπορεί να αισθάνεστε πιο χορτάτοι

Θέλετε να χάσετε τα περιττά κιλά; Μπορεί να έχετε ακούσει ισχυρισμούς ότι τα πρεβιοτικά μειώνουν την επιθυμία και σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν νέα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Μια έρευνα έδειξε, ότι η ολιγοφρουκτόζη (oligofructose), ένας τύπος διαιτητικών ινών που βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, η αγκινάρα, το πράσο, το σκόρδο και η βρώμη, καταστέλλει την ορμόνη της πείνας (γκρελίνη) σε υπέρβαρους ενήλικες.

Απορρόφηση μετάλλων

Τα μέταλλα είναι ένα κρίσιμο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, η κατανάλωση μετάλλων δεν αρκεί. Το έντερο χρειάζεται να απορροφήσει αυτά τα μέταλλα για να αποκομίσει τα πλήρη οφέλη. Τα πρεβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση μετάλλων, όπως το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για γερά δόντια και οστά.

Ζάχαρο αίματος

Εάν έχετε διαβήτη, η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Τα πρεβιοτικά σχετίζονται με βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μια ανασκόπηση 33 μελετών έδειξε, ότι η λήψη πρεβιοτικών μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και μείωσε την HbA1c, έναν δείκτη ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την έκταση της επίδρασης των πρεβιοτικών. Μια άλλη έρευνα έδειξε, ότι έξι εβδομάδες κατανάλωσης πρεβιοτικών είχαν μικρή επίπτωση στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη διάρκεια για να επηρεαστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανοσία είναι ένας τομέας αυξανόμενου ενδιαφέροντος στον απόηχο της πανδημίας Covid-19. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα πρεβιοτικά παρέχουν τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και έτσι μπορεί να ενισχύσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η υψηλή ανοσία συνδέεται με χαμηλά επίπεδα φλεγμονής. Μια ανασκόπηση μελετών έδειξε, ότι υπάρχουν πολλά υποσχόμενα στοιχεία ότι τα πρεβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να οφείλονται στο ότι τα πρεβιοτικά διατηρούν την ακεραιότητα του τοιχώματος του εντέρου που λειτουργεί ως φραγμός στα επιβλαβή μόρια.

Χρόνιες ασθένειες

Οι τροφικές πηγές πρεβιοτικών έχουν συσχετιστεί με την μείωση πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου και της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τον μηχανισμό, αλλά τα πρεβιοτικά μπορεί να αυξήσουν την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου. Αυτό μειώνει την φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Ψυχική διάθεση

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η σχέση μεταξύ των πρεβιοτικών και του εγκεφάλου;

Οι επιστήμονες διερευνούν την έννοια του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, δηλαδή το πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει τον εγκέφαλο. Νέες έρευνες συνδέουν διάφορα βακτήρια στο έντερο με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ότι βελτιώνουν την ψυχική υγεία, η αυξημένη ποικιλία της εντερικής χλωρίδας είναι ένα από τα οφέλη των πρεβιοτικών. Ο αντίκτυπος στη διάθεσή μας είναι ένας επιτακτικός τομέας για περαιτέρω έρευνα.

Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά

Ραδίκι
Αγκινάρες
Σκόρδο
Κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα)
Πράσο
Λάχανο
Ρεβύθια
Φακές
Κόκκινα φασόλια
Μπανάνες
Μήλα
Καρπούζι
Γκρέιπφρουτ
Πίτουρο
Κριθάρι
Βρώμη
Αμύγδαλα
Φιστίκια Αιγίνης
Λιναρόσπορος

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: