Πρακτικές συμβουλές για εγκύους

Κοινοποίηση:
ΕΓΚΥΟΣ

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις ομορφότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά και από τις πιο απαιτητικές! Χρειάζεται να φροντίζετε περισσότερο το σώμα σας και να προσαρμόζεστε στις αλλαγές, σωματικές και συναισθηματικές, που συμβαίνουν κατά τους εννέα μήνες.

Προσωπική φροντίδα-σώμα και άσκηση

Αντιμετωπίστε τον ιδρώτα με φυσικά και ελαφριά υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Μια καλή ιδέα για τους χειμερινούς μήνες είναι να ντύνεστε με «στρώματα» ρούχων, π.χ. μια βαμβακερή μπλούζα, μια ζακέτα και ένα ελαφρύ μπουφάν αντί για ένα χοντρό πουλόβερ ή ένα παλτό. Έτσι θα μπορείτε να προσαρμόζεστε στις εναλλαγές της εσωτερικής με την εξωτερική θερμοκρασία. Αν εμφανιστούν εξανθήματα από τον ιδρώτα αντιμετωπίστε τα με συχνά ντους ή με τοπικό πλύσιμο με χλιαρό νερό και μια απαλή ενυδατική κρέμα σώματος.

Αν παρά την κρέμα που βάζετε για ενυδάτωση, νιώθετε το δέρμα σας ξηρό και έχετε φαγούρα, απλώστε μετά το ντους, προτού σκουπιστείτε, λίγο ελαιόλαδο. Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας σε ένα μπολάκι και αναμείξτε το με ίση ποσότητα από αφέψημα χαμομηλιού. Κάνετε ελαφρύ μασάζ σε όλο το σώμα μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και σκουπιστείτε καλά. Αν το ελαιόλαδο σας φαίνεται πολύ λιπαρό, αντικαταστήστε το με μπέιμπι όιλ, το οποίο όμως είναι λιγότερο ενυδατικό.

Συζητήστε με τη μαία σας για τις ασκήσεις Κέγκελ. Πρόκειται για ασκήσεις που δυναμώνουν τα τοιχώματα της πυέλου και αποτρέπουν την απώλεια ούρων κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό. Για να βρείτε τους κατάλληλους μύες προσπαθήστε να διακόψετε τη ροή των ούρων σας. Αυτούς ακριβώς τους μύες πρέπει να σφίγγετε προοδευτικά, φανταστείτε πως πρόκειται για ασανσέρ που ανεβαίνει και κατεβαίνει 3-4 πατώματα, πολλές φορές τη μέρα.

Νιώθετε τα πόδια σας βαριά και πρησμένα; Κάντε όποτε έχετε χρόνο μασάζ στις ταλαιπωρημένες σας γάμπες με κάποια ειδική κρέμα που βοηθά στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και μειώνει την αίσθηση του βάρους. Για να έχετε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα ξαπλώστε στο κρεβάτι σας και ακουμπήστε τις φτέρνες στον τοίχο, ώστε τα πόδια σας να βρίσκονται ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα. Όσο περισσότερη ώρα μείνετε σε αυτή τη θέση, τόσο πιο ανάλαφρη θα νιώθετε μέσα στην ημέρα!
Ο ύπνος γίνεται πιο εύκολος αν ξαπλώσετε κουλουριασμένη ή τεντωμένη στο πλάι με το ένα πόδι λυγισμένο πάνω από το άλλο και ένα μαξιλάρι ανάμεσά τους. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ένα μαξιλάρι ύπνου ειδικό για εγκύους, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε αργότερα και για το θηλασμό του μωρού σας.

Διατροφή εγκύου

Αν υποφέρετε από ναυτία, έχετε δίπλα στο κρεβάτι σας μερικά κράκερς ή φρυγανιές και φάτε ένα-δυο, δέκα λεπτά προτού σηκωθείτε. Αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ναυτίας είναι επίσης το αφέψημα χαμομηλιού ή μέντας.

Αν έχετε καούρες αποφεύγετε να ξαπλώνετε μετά το γεύμα, αφού η ξαπλωτή στάση βοηθά τα οξέα να ανέβουν προς τον οισοφάγο. Αν έχετε νυχτερινές καούρες χρησιμοποιήστε δύο μαξιλάρια ή σηκώστε λίγο το επάνω μέρος του κρεβατιού σας βάζοντας δυο φαρδιά βιβλία κάτω από τα πόδια στο κεφαλάρι.

Η σαλμονέλα μπορεί να είναι επικίνδυνη την περίοδο της εγκυμοσύνης. «Ένοχα» μπορεί να είναι τα ωμά ή όχι καλά ψημένα αυγά, το κρέας ή το κοτόπουλο. Το ωμό αυγό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές σάλτσες όπως η μαγιονέζα ή το αυγολέμονο αλλά και το σπιτικό παγωτό, γι’ αυτό καλό είναι να τα αποφεύγουμε.

Συναισθήματα εγκύου

Πολλές γυναίκες, όσο προχωρά η εγκυμοσύνη τους, νιώθουν πως χάνουν τη θηλυκότητά τους. Ίσως δεν μπορείτε να πειραματιστείτε με καινούργια ρούχα και ψηλοτάκουνα παπούτσια, υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι! Ανανεωθείτε και βελτιώστε τη διάθεσή σας με ένα καινούργιο κούρεμα ή χτένισμα, φορέστε όμορφα αξεσουάρ και κάνετε δώρο στον εαυτό σας ένα ραντεβού για μανικιούρ και πεντικιούρ.

Εφόσον ο γυναικολόγος το επιτρέπει δεν υπάρχει λόγος να διακόψετε τις ερωτικές επαφές με το σύντροφό σας. Πειραματιστείτε για να βρείτε τη στάση που σας ταιριάζει, ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης επιλέξτε τη στάση που σας ευχαριστεί και σας βολεύει.

Τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης το μωρό είναι τόσο μεγάλο που δυσκολεύεται να στριφογυρίζει και να κάνει… τούμπες μέσα στη μήτρα, γι’ αυτό και θα νιώθετε λιγότερες κινήσεις. Αν κάποια μέρα δεν «ακούσετε» το μωρό σας μην ανησυχήσετε! Το πιθανότερο είναι πως ήσασταν πολύ απασχολημένη και δεν αντιληφθήκατε τις κινήσεις του. Προτού επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας φάτε κάτι γλυκό (μια καραμέλα, ένα σοκολατάκι) και χαλαρώστε στο κρεβάτι ή τον καναπέ. Το πιθανότερο είναι πως το μωρό σας θα δώσει το… παρόν! Αν συνεχίσετε να ανησυχείτε επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Είτε ανυπομονούσατε για αυτό το μωρό, είτε η εγκυμοσύνη σας «προέκυψε», είναι φυσιολογικό να βιώνετε ανάμικτα συναισθήματα. Η αίσθηση της ευθύνης, οι αλλαγές στο σώμα και τη διάθεσή σας, η ανησυχία για το αν θα γίνετε καλοί γονείς είναι συναισθήματα συνηθισμένα για μια μέλλουσα μητέρα. Θα νιώσετε καλύτερα συζητώντας τις ανησυχίες σας με τις Ειδικούς μας που βρίσκονται εδώ για να σας συμβουλέψουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: